ΕΕ σε ΗΠΑ: Θα βάλουμε δασμούς στα τζιν και το μπέρμπον

katethese-i-komision

Οι Βρυξέλλες μαζί με το Τόκιο ενημέρωσαν τον ΠΟΕ ότι αν δεν εξαιρεθούν από τους δασμούς για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα προχωρήσουν σε αντίμετρα σε μια σειρά εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αντίμετρα σε μια σειρά εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα υφάσματα τζιν και το μπέρμπον αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

"Η ΕΕ ενημέρωσε τον ΠΟΕ για τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσε μελλοντικά να επιβάλει πρόσθετους δασμούς εισαγωγής" αν δεν καταστεί μόνιμη η εξαίρεση των ευρωπαϊκών χωρών από τους αμερικανικούς δασμούς, ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η εξαίρεση αυτή ισχύει μέχρι την 1η Ιουνίου.  Στόχος είναι να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς.

Το 2017 οι εξαγωγές χάλυβα από τις χώρες της ΕΕ στις ΗΠΑ ανήλθαν στο ποσό των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και του αλουμινίου στο 1,1 δισεκ. ευρώ. Τα ευρωπαϊκά αντίμετρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τις 20 Ιουνίου.

Μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι ο καπνός, το μπέρμπον, οι μοτοσικλέτες, τα τζιν αλλά και άλλα υφάσματα καθώς και καλλυντικά.

Νωρίτερα σήμερα και η Ιαπωνία είχε ενημερώσει τον ΠΟΕ ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να επιβάλει αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς. Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις ανάλογα με τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα αλλά και αφού εξεταστούν οι επιπτώσεις στις ιαπωνικές εταιρείες.

Το Τόκιο θεωρεί ότι "έχει το δικαίωμα" να επιβάλει φόρους στα αμερικανικά προϊόντα, ύψους έως 50 δισεκατομμυρίων γεν (385 εκατομμύρια ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στις επιπτώσεις επί των ιαπωνικών εξαγωγών από τους αμερικανικούς δασμούς.

Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε θα εφαρμόσει τα αντίμετρα και ποια προϊόντα θα στοχοποιηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20310867

Ολομέτωπη επίθεση του Αμερικανού προέδρου στον Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή όσα έγιναν στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο –«Το πρόβλημα ήταν ότι ο Εμανουέλ έχει πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής»

xsZCzQI3

H βελγική εφημερίδα De Morgen, αναφέρει ότι ο Ντεβίντερς διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας στον βαθμό που αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν ως σύμβουλος κινεζικής εταιρείας στενά συνδεδεμένης με το κινεζικό καθεστώς

italy65

Οργή από τα συνδικάτα των δημοσιογράφων - Για το  «Κίνημα των πέντε Αστέρων» που είναι εταίρος στην κυβέρνηση της Ρώμης, οι δημοσιογράφοι είναι «ανελέητα τσακάλια» και «πόρνες»

davos09

Η Ρωσία σκοπεύει να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αν δεν  αλλάξουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε βάρος Ρώσων επιχειρηματιών (περιορίζεται η συμμετοχή τους στο φόρουμ του Νταβός)