Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας ζητά ενότητα στην ΕΕ για την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ

alts_09

Αν και η ΕΕ έχει ζητήσει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς... υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη προσέγγισή τους στο θέμα αυτό

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κάλεσε σήμερα τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για να διαπραγματευθούν με τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου, αναγνωρίζοντας τις διαφορές με τη Γαλλία, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε την προσωρινή εξαίρεση της ΕΕ απο τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου.

Αν και η ΕΕ έχει ζητήσει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι η παράταση κατά έναν μήνα προκαλεί αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη προσέγγισή τους στο θέμα αυτό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση που απαιτεί μια «δίκαιη λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών».

Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν ευκολότερο να βρεθεί μια κοινή στάση με τη Γαλλία ή να διαμορφωθεί μια προσφορά προς τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα και δύο είναι εξίσου δύσκολα».

«Η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει ποια πράγματα είναι πρόθυμη να συζητήσει»,δήλωσε ο Αλτμάιερ, προσθέτοντας ότι είναι άλλο ζήτημα το κατά πόσο θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Η προτεραιότητα για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι να εξασφαλίσει μια ευρεία συμφωνία για μείωση των δασμών σε μια σειρά προϊόντων, κυρίως στη μεταποίηση.

Αντίθετα, η Γαλλία έχει δηλώσει ότι υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή στους κλάδους χάλυβα και αλουμινίου και ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να βρεθεί λύση στα θέματα αυτά. Επιμένει, ωστόσο, ότι μπορεί να το συζητήσει αυτό μόνο εάν έχει διαβεβαιώσεις πως η ΕΕ θα εξαιρεθεί μόνιμα από τη μονομερή αύξηση των δασμών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1AX3NH

Η άτυχη διαδηλώτρια χτυπήθηκε από αυτοκίνητο - Οι διαδηλωτές  μπλόκαραν αυτοκινητοδρόμους, οδικούς κόμβους και οργάνωσαν επιχειρήσεις ανοικτών διοδίων σε όλη τη Γαλλία  - Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»  έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων

8
20316947

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταιγίδες και οι αρχές ζητούν από τους πληγέντες  να εγκαταλείψουν τον χώρο στάθμευσης  που έχουν ως καταφύγιο - Στους 71 οι νεκροί και 1.011 οι αγνοούμενοι από τις φωτιές - Εντυπωσιακές φωτογραφίες της πυρκαγιάς από  τη NASA