Ισπανία: Βανδάλισαν με σβάστικα την προτομή του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ισπανία: Βανδάλισαν με σβάστικα την προτομή του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Το γλυπτό κοσμεί την κεντρική αρτηρία της Κονστιτουθιόν της Γρανάδα

lorca
Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες το πρωί τους κατοίκους της Γρανάδα στην Ισπανία, καθώς αντίκρισαν βεβηλωμένο με μία σβάστικα στο μέτωπο την προτομή του δολοφονημένου από το καθεστώς του Φράνκο, Ανδαλουσιανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που κοσμεί την κεντρική αρτηρία της Κονστιτουθιόν.

Ο Λόρκα ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της ισπανικής, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας.

Ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ’27», μία ομάδα συγγραφέων που προσέγγισε την ευρωπαϊκή αβάν γκαρντ με μοναδικό τρόπο,  κάτι που χαρακτήρισε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα να ορίζεται ως «αργυρή εποχή» (edad de plata) της ισπανικής λογοτεχνίας.

Από τα σημαντικότερα έργα του είναι ο «Ματωμένος Γάμος», «Γέρμα», «Libro de poemas», «Τα μάγια της πεταλούδας», «Ποιητής στη Νέα Υόρκη», «Σονέτο του σκοτεινού έρωτα», «Primeras canciones», και άλλα.

Δολοφονήθηκε στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, εξαιτίας της υποστήριξης που είχε εκφράσει στην δημοκρατική κυβέρνηση, αλλά και, όπως υποστηρίζουν πολλοί ιστορικοί, λόγω της ομοφυλοφυλίας του.

Ο ποιητής είχε επιχειρήσει να ξεφύγει τις διώξεις βρίσκοντας καταφύγιο στην κατοικία της οικογένειας Ροσάλες, όμως συνελήφθη από την αστυνομία.

Κλείσιμο
Όταν ο πολιτικός κυβερνήτης της Γρανάδας είχε ρωτήσει για την τύχη του δραματουργού και ποιητή τον διαβόητο για την ωμότητά του και τα εγκλήματα πολέμου στρατηγό Κέιπο ντε Λιάνο, ο οποίος σήμερα είναι ενταφιασμένος «δόξη και τιμή» στην Βασιλική της Μακαρένα στη Σεβίλλη, του απάντησε συνθηματικά «δώσε του καφέ, πολύ καφέ».

Οι τελευταίες στιγμές του ποιητή καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, αλλά κατά τα φαινόμενα τουφεκίσθηκε στις πέντε το πρωΐ της 18 Αυγούστου 1936, μαζύ με τους αναρχικούς Φρανθίσκο Γαλαδί, Χοακίν Αρκόλιας και τον μαέστρο Διόσκορο Γαλίνδο.

Οι σοροί τους εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς βρίσκονται μεταξύ των ενταφιασμένων στους πάνω από 2.000 ομαδικούς τάφους που βρίσκονται στην Ισπανία από εκείνην την εποχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης