Γκουτέρες στα πέντε μόνιμα μέλη: Μην επιτρέψετε να ξεφύγει η κατάσταση στη Συρία
«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ
UPD:
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο», τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του την Τετάρτη.
«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από δυτικά κράτη κλιμακώνεται, μετά την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.
Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις πληροφορίες περί συνέχισης της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και τη «λύπη» του διότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι στιγμής επέδειξε ανικανότητα να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».
«Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Την Τρίτη το βαθιά διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να υιοθετήσει κάποια απόφαση για την έναρξη ή για την υποστήριξη έρευνας όσον αφορά τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, την 7η Απριλίου, παρά το ότι υποβλήθηκαν τρία σχέδια για αυτό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Την Τετάρτη, η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα όσον αφορά τη Συρία κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε αντίποινα για την επίθεση στη Ντούμα επίκειται άμεσα.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, βασικού μετόχου του Ομίλου Alphabet Education στον οποίον ανήκουν το Keele University Greece, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η ΑΚΜΗ, μίλησε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν σε κάθε φοιτητή βιώσιμες, μεταβιβάσιμες δεξιότητες για να εξελιχθεί σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η ιστορική πόλη των Δελφών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διαλόγου που ξεπερνά τα όρια μιας διοργάνωσης και αγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.