Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για τους ρωσικούς S-400

america_erdog

Διεθνής ανησυχία μετά τη χθεσινή δήλωση του Πούτιν από την Τουρκία περί επίσπευσης της παράδοσης των πυραύλων

Με μια νέα προειδοποίηση για τους S-400 στην 'Αγκυρα απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην τοποθέτηση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν
που έκανε λόγο για επίσπευση της παράδοσης του σχετικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος.

Ο κ. Πούτιν βρίσκεται στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε ξένη χώρα μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος υπενθυμίζει πως μια τέτοια κίνηση δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση -ιδίως των χωρών που ανήκαν στο πρώην μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης- από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

«Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν, επίσης, ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ), μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία» αναφέρει.

Πούτιν: Επιταχύνουμε την παράδοση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί μια προτεραιότητα, δήλωσε εχθές ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα «επιταχύνει» την παράδοση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. «Συζητήσαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 και αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση αυτών των αμυντικών συστημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθούν διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Και άλλα συστήματα θα πάρουμε λέει ο Ερντογάν


Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος για την προμήθεια νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων από την Ρωσία. «Η Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προγράμματα εκτός των πυραυλικών συστημάτων S-400, που η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

Πούτιν: Το 2023 τίθεται σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας

Στην επίσημη κήρυξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας προχώρησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πούτιν μάλιστα ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Το έργο κατασκευής έχει αναλάβει η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον Πούτιν στην επίσκεψη, πάνω από 350 τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευης του πυρηνικού σταθμού.

Έκανε λόγο για στρατηγική επένδυση

Ο Πούτιν δήλωσε ότι νιώθει ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα γίνει σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια οι Ερντογάν και Πούτιν θα έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση αναμένεται ότι θα έχει το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία.

Η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του

Η Άγκυρα ήταν ο πρώτος σταθμός του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του για τέταρτη προεδρική θητεία στις 18 Μαρτίου. Έφθασε στην Άγκυρα εχθές γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απ' ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επίσκεψή του μάλιστα γίνεται στην κορύφωση της διπλωματικής κρίσης Ρωσίας – Δύσης μετά την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο, μια επίθεση που η Βρετανία αποδίδει στη Μόσχα.

Καμία αναφορά στους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Στο μεταξύ η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα διέψευσε τις προσδοκίες κυβερνητικών κύκλων για παρέμβαση του Ρώσου προέδρου στο θέμα της παράνομης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Για το θέμα αυτό δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση και όπως φαίνεται έμεινε έξω από την ατζέντα των συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή και ζήτησε την παρέμβαση του Βλάντιμιρ Πούτιν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Και όμως το ξανθό γένος βοήθησε τους Έλληνες....

Από το 1944-1989 χρηματοδότησε το ΚΚΕ και αναρχικούς , τρομοκράτες και τις λοιπές "δημοκρατικές" δυνάμεις για να καταστρέψουν την χώρα....

Νικος

Τι να πει κανείς για της αληνεις. ........ξυπνάτε ..τελείωσαν η πολιτική στη ελλαδιτσα. Δε τους πήραμε φαλάγγι το 1986 .κοιτάτε του κριαριου τώρα! !!!!!!!!!

....

Το κλου του αρθρου ειναι οτι ο Πουτιν δεν εκανε καμμια αναφορα για τους 2 στρατιωτικους. Χαχαχαχαχα. Εδω πηγε να σφραγισει εργα δισεκατομμυριων με μας θα ασχοληθει; Ελπιζω μετα απο αυτο να εχετε καταλαβει το μεγεθος της ροχαλας του Πουτιν προς την Ελλάδα και να ξυπνησετε οσοι ακομα κοιμοσασταν, ολοι οι Ρωσσολάγνοι.

Ρωσολάγνος

Καλα κάνουν οι Ρώσοι, εδω στην Ελλάδα γλειφουν τους Αμερικανούς για δεκαετίες, σιγά μην μας βοηθήσουν κιόλας οι Ρωσοι!

2CV

Με τα 3 δις που πήρε ο Νούλης απο την ΕΕ θα πληρώσει τους s300

Ρίκος

Υπομονή σε λίγα χρόνια θα πάρουμε τους S-500. Ετσι πάει το πράμα.

karatsaf

ο καρατζαφύσκουλας μαζί με βελό-τελοπον πιστευουν πως θα μας σώσει το ξανθό γένος

Τοσο απλα

Οι Γερμανοι μας θελουν να παραγουμε γιατρους που θα χρησιμοποιηθουν στα σκοτεινα χωρια τους για να περιθαλπουν συνταξιουχους, οι Ρωσοι καταλαμβανουν τις ακτες της Χαλκιδικης αγοραζοντας οτι πωλειται, οι βορειοι γειτονες κανουν παρτυ με τα δις του σουλτανου που χρηματοδοτει τα παιχνιδια του. Οι ντοπιοι πολιτικαντηδες αναλωνονται στα παραθυρακια. Το κρατος χρηματοδοτει καθαριστριες και αργοσχολους καρεκλοκενταυρους. Κλειστε τα πρωιναδικα τα μεσημεριαναδικα τα βραδυναδικα. Ολοι στους στρατωνες μια εβδομαδα ανα τριμηνο. Ολοι γυμναστηρια να πεσουν οι πασοκοκοιλιες. Τερμα τα ντεληβερι, οι φρεντοι, τα τσιπουρα. Αν δεν μπορεις αυτα ελληνα καλυτερα ξεκινα να μαθαινεις τουρκικα.

Γιώργος

Κι εμείς κρυφό καμάρι.....

.....

Πράγματα που χρειάζεται η Ελλάδα: 1) πλήρη πρόσδεση στο άρμα της Δύσης. Ούτε Ρωσίες, ούτε ξανθά γένη θα μας σώσουν. Την τελευταία φορά που είδαμε βοήθεια από την Ρωσία ήταν 200 χρόνια πριν στην ναυμαχία του Ναυαρίνου. Από τα μισά του 19ου αιώνα και μετά τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή εναρμονίστηκαν με αυτά της Βουλγαρίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όχι μόνο πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτές θα πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο και να περιλαμβάνουν και παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων. Επίσης, όταν η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, στο Ιράν κτλ η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθεί, όχι να το παίζει δίπορτο. 2) Συμμετοχή σε Νατοικές αποστολές. Οι ΗΠΑ εκτιμούν χώρες που βοηθούν στρατιωτικά και η Ελλάδα έχει στρατό και μπορεί να συνδράμει. Επιβάλλεται από μέρους μας ένας πιο ενεργητικός ρόλος στα διεθνή δρώμενα, έστω και αν είναι περιορισμένος. Τέτοιου είδους συμμετοχή θα βοηθήσει και τις ένοπλες δυνάμεις μας να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία σε συνθήκες πραγματικού πολέμου. 3) Συμμαχίες με χώρες της περιοχής. Τα Βαλκάνια ειδικά πάνε να γίνουν επαρχία της Τουρκίας και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Σε συνδυασμό με Ισραήλ και Αίγυπτο η Ελλάδα επιβάλλεται να δημιουργήσει ένα πλέγμα σχέσεων που θα εκτείνεται σε θέματα στρατιωτικά (ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές ασκήσεις), πολιτικά και οικονομικά. 4) Ενίσχυση του στρατού μας με οποιοδήποτε κόστος και χωρίς λαϊκισμούς και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Αύξηση της θητείας, παραμεθόριο μόνο, σωστή εκπαίδευση, αναδιοργάνωση του στρατού με συνδρομή αν χρειάζεται και εμπειρογνωμόνων από φίλες χώρες, αύξηση του αμυντικού budget που θα περιλαμβάνει συμφωνίες με τρίτες χώρες για συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, διατήρηση πάση θυσία μίας στοιχειώδους έστω ισορροπίας με την Τουρκία. Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια θα βοηθούσε ιδιαίτερα μία ισχυρή οικονομία και ένα λειτουργικό Κράτος αλλά ας μην πάμε εκεί καλύτερα γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη.....

Ρωσολάγνος Ελληναράς ρεαλιστής

Σιγά μην του πουλήσει ο Πούτιν S400! Εγώ αν δε μπει υπογραφή και δεν πέσουν τα λεφτά, δεν το πιστεύω! Ο Πούτιν είναι μεγάλος σκακιστής και δουλεύει ψιλό γαζί τον Ερντογάν! Τον αποκοιμίζει ότι τάχα θα του δώσει S400, που θα λοκάρει τα ελληνικά αεροπλάνα στην Αγχίαλο και δε θα μπορούν να πετάξουν στο Αιγαίο, για να μη δει ότι ετοιμάζεται να μας δώσει την Πόλη! Πότε θα είναι πάλι 2 πασχαλιές μαζί, ξέρει κανείς; Ο Στρατηγός Γράψας είναι ακόμα καλοστεκούμενος, ξέρει κανείς;

Βλαδος

Τέλος τα ψέματα, οι προφητίες θα επαληθευτούν. Θα πάρουν S400 οι τούρκοι και θα τα χρησιμοποιήσουν....... εναντίων τους. Το ξανθό γένος μας σώζει προκαταβολικά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης