Τσεχία: Έρευνα για τη νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στον Σεργκέι Σκριπάλ

zeman

Νωρίτερα η Πράγα ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης και απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν διέταξε σήμερα την υπηρεσία αντικατασκοπίας της χώρας του να ερευνήσει αν το είδος του νευροπαραλυτικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στη Βρετανία εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ θα μπορούσε να έχει παραχθεί στην Τσεχία.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει διαψεύσει με τον εντονότερο τρόπο τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να έχει προέλθει, μεταξύ άλλων χωρών, και από την Τσεχία.

Νωρίτερα σήμερα, η Πράγα ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης και απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες, σε αντίποινα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη Βρετανία. Ο 66χρονος πρώην πράκτορας και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου.

«Ο πρόεδρος ανέθεσε στη BIS να ερευνήσει αν ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok παρήχθη ή αποθηκεύτηκε σε τσεχικό έδαφος, σε βιομηχανικές ή επιστημονικές εγκαταστάσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ζεμαν, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπίας.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ερμηνεύοντας την εντολή του Ζέμαν θεώρησε ότι ο πρόεδρος συντάσσεται με τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος έγραψε στο Twitter: "Ψευδείς ειδήσεις. Η ανάθεση στη BIS είναι αντίδραση στις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες της Ρωσίας σε βάρος της Τσεχίας".

Στο παρελθόν ο Ζέμαν έχει υιοθετήσει αρκετές φορές φιλορωσικές θέσεις.

Με βάση το σύνταγμα, η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης όμως ο πρόεδρος διατηρεί κάποιες εξουσίες καθώς και τη δυνατότητα να δίνει εντολές στην BIS.

Σχολιάζοντας την απέλαση των τριών Ρώσων διπλωματών, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είπε ότι έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία και διέψευσε ότι το Novichok θα μπορούσε να έχει προέλθει από τη χώρα του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης