Φιντέλ Κάστρο: Καθολικό πένθος στην Κούβα, αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στον κόσμο

Φιντέλ Κάστρο: Καθολικό πένθος στην Κούβα, αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στον κόσμο

Στις 4 Δεκεμβρίου η κηδεία του -  Δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία η αδερφή του που ζει στο Μαϊάμι - Η σορός του θα αποτεφρωθεί και η τέφρα του θα «διασχίσει» όλη τη χώρα

Φιντέλ Κάστρο: Καθολικό πένθος στην Κούβα, αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στον κόσμο
Όσο αμφιλεγόμενη ήταν η προσωπικότητα του Φιντέλ Κάστρο, άλλο τόσο «αμφιλεγόμενες» ήταν και οι αντιδράσεις στην είδηση του θανάτου του.

Συγκίνηση, αλλά και εκδηλώσεις χαράς έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του τελευταίου αιώνα, έφυγε σε ηλικία 90 ετών χθες τα ξημερώματα και από την  πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της είδησης του θανάτου του, με διάγγελμα από τον αδερφό του, οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες, τόσο από πολίτες όσο και από τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών. 

Κλείσιμο
Η εικόνα του νεκρού Κάστρο 


Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κάστρο, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες.

Οι πολίτες αποχαιρετούν τον Φιντέλ  




Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» μέσα σε τέσσερις ημέρες όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα.


Αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στην Κούβα 





Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμή του εκλιπόντος ηγέτη. 

Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, οι φοιτητές κρατούσαν τεράστιες σημαίες της Κούβας και φώναζαν «Ζήτω ο Φιδέλ και Ζήτω ο Ραούλ».

Στη συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο, ένας επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης είπε απευθυνόμενος στο πλήθος «ο Φιδέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιδέλ. Εγώ είμαι ο Φιδέλ». Το σύνθημα σύντομα άρχισε να το επαναλαμβάνουν ρυθμικά όλοι.

«(Βρισκόμαστε εδώ) για όλα όσα έκανε ο Φιδέλ μετά τον θρίαμβο της επανάστασης», δήλωσε ο Ραούλ Αλεχάντρο Παλμέρος, ένας άλλος φοιτητής.

«Ο Φιδέλ έβαλε την Κούβα στον χάρτη κι έκανε την Κούβα παράδειγμα για τους πολίτες του κόσμου, ειδικά για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους».

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν μικρότερες συγκεντρώσεις ως φόρο τιμής για τον Φιδέλ Κάστρο.

Την ώρα που χιλιάδες Κουβανοί θρηνούν για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Επανάστασης, στη Μικρή Αβάνα, στο Μαΐάμι των Ηνωμένων Πολιτειών τόπο αυτοεξορίας χιλιάδων αντιφρονούντων Κουβανών έχει έρθει η ώρα της λύτρωσης.

Στη Μικρή Αβάνα, προπύργιο του αντικαστρισμού, οι περισσότεροι βλέπουν τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο ως την ευκαιρία για μια νέα αρχή για τη χώρα.

Όπως δήλωσε ο κουβανικής καταγωγής και γιος πολιτικού κρατούμενου, ρεπουμπλικανός δήμαρχος της πόλης Τόμας Ρεγαλάδο, οι εορτασμοί θα κρατήσουν για μέρες.

Όπως έγινε γνωστό δεν θα πάει στην κηδεία του Φιντέλ ούτε η αδελφή του, Χουανίτα, η οποία ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από τη δεκαετία του '60.

«Ουδέποτε επέστρεψα στη νήσο, ούτε σχεδιάζω να το κάνω», ανέφερε η Κάστρο σε μια γραπτή δήλωσή της που δημοσίευσε η εφημερίδα Nuevo Herald. «Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου (...) Ούσα αδελφή του Φιντέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου», πρόσθεσε.

Η Χουανίτα Κάστρο ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από το 1964 και επικρίνει συχνά το καθεστώς στην Αβάνα. Με κωδική ονομασία «Ντόνα», είχε συνεργαστεί με τη CIA σε διάφορα σχέδια με σκοπό την ανατροπή του αδελφού της.

Ο διεθνής Τύπος 















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης