Τζέιμς Κόμεϊ: Ο μπασκετμπολίστας του FBI που απειλεί την Χίλαρι

Τζέιμς Κόμεϊ: Ο μπασκετμπολίστας του FBI που απειλεί την Χίλαρι

Όταν έχει κέφια τραγουδάει, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, είναι ιδιαίτερα χαρισματικός με πηγαίο χιούμορ, λατρεύει το μπάσκετ και τον ελεύθερο χρόνο του τον διαθέτει αποκλειστικά στην σύζυγό του και τα παιδιά του

Τζέιμς Κόμεϊ: Ο μπασκετμπολίστας του FBI που απειλεί την Χίλαρι
Είναι δίμετρος με χολυγουντιανές προδιαγραφές, πατέρας πέντε παιδιών και πρώην χρηματοδότης της εκστρατείας του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ.

Το 2013 , ο 53χρονος τότε Τζέιμς Κόμεϊ, το ψηλότερο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης στην δεύτερη θητεία του αφροαμερικανού προέδρου, αναλαμβάνει τα ηνία του FBI ως διάδοχος του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Κλείσιμο
Με τον προκάτοχό του, ο οποίος βρέθηκε στο «τιμόνι» της υπηρεσίας αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, τον συνδέει μακρά φιλία.
     
Πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο γοητευτικότατος Κόμεϊ έχει πολλά κοινά με τον πλανητάρχη. Όταν έχει κέφια τραγουδάει, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, είναι ιδιαίτερα χαρισματικός με πηγαίο χιούμορ, λατρεύει το μπάσκετ και τον ελεύθερο χρόνο του τον διαθέτει αποκλειστικά στην σύζυγό του και τα παιδιά του.

Ο πάτερ φαμίλιας, όπως τον αποκαλούν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, έχει αδυναμία στα πέντε τέκνα που απέκτησε με την Πατρίς : τους Αμπι ,Κλερ, Μπράιαν , Κέιτ και Μορέν. Αναπολώντας το παρελθόν, θυμάται ότι το σπίτι τους στο Westport της Βιρτζίνια ήταν μία ζωή ένας... απέραντος παιδότοπος.

Με την μεγάλη αγάπη της ζωής του, την γυναίκα που παντρεύτηκε, γνωρίστηκαν στο Κολέγιο College of William & Mary και από τότε είναι αχώριστοι.

«Την μεγάλη τύχη στη ζωή μου την παντρεύτηκα», είχε πει αστειευόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, κατά την τελετή ορκωμοσίας του στην κεφαλή του FBI, που έγινε στο Λευκό Οίκο.
Η καλύτερη μάνατζερ του Κόμεϊ είναι αδιαμφισβήτητα η σύζυγός του, υποστηρίζουν οι φίλοι του.

Ο 56χρονος Κόμεϊ προέρχεται από μεσοαστική οικογένεια με ιρλανδο -αμερικανικές ρίζες.

Ο πατέρας του δραστηριοποιείτο στο real estate και η μητέρα του ήταν σύμβουλος πληροφορικής. Γεννήθηκε το 1960 στα προάστια της Νέας Υόρκης. Πέρασε την εφηβεία στο Νιου Τζέρσει. Το 1985 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει πολλά κοινά. Έχουν την ίδια ηλικία, σπούδασαν στο Σικάγο και έχουν τον ίδιο πνευματικό , τον Προτεστάντη Ράινχολντ Νίμπουργκ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως και ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, αμέσως ξεχώρισαν τον Κόμεϊ όχι μόνο για το.. ύψος του αλλά και για το αμερόληπτο ήθος του στην γενική εισαγγελία των ΗΠΑ. Για τον πλανητάρχη, ο ΚόμεΪ είναι ένας άνθρωπος «με ανεξάρτητο πνεύμα και βαθιά ηθική» που δεν ενδιαφέρεται για το μικροπολιτικό συμφέρον, αλλά για να κάνει καλά τη δουλειά του.

Το 1987, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, προσελήφθη στην εισαγγελία για το νότιο τμήμα της Νέας Υόρκης, επί δημαρχίας Τζουλιάνι. Ο Κόμεϊ είχε υπό την εποπτεία του το Μανχάταν και το ναό του χρήματος, την Wall Street, γεγονός που τον βοήθησε να γίνει γνωστός σε χρόνο ρεκόρ στους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους. Ο πανύψηλος άντρας, που θεωρείται ένας βαθιά θρησκευόμενος Ρεπουμπλικάνος, δεν άργησε να γίνει το Νο 2 στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Έχει δώσει όμως δείγματα γραφής όχι μόνο στον κρατικό αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Υπήρξε στο παρελθόν (2009) διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, ενώ σήμερα διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Στην εταιρεία Lockheed Martin, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο αμυντικές βιομηχανίες, διαπραγματευόταν την πώληση τανκς, βομβών και καταδιωκτικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια πέρασε στο χώρο των hedge funds στην Bridgewater Associates προτού βρεθεί στην διοίκησης της τράπεζας HSBC Holdings.

Στις ΗΠΑ, πολλοί θεωρούσαν αναμενόμενο τον διορισμό του στην κεφαλή του FBI. Δεν είναι τυχαίο ότι, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γράψει σε άρθρο του τα καλύτερα λόγια για το έργο του Κόμεϊ στην γενική εισαγγελία.

Για τον διευθυντή του FBI, η πάταξη της τρομοκρατίας είναι ψηλά στην ατζέντα του. 
Ο Τζιμ, όπως τον αποκαλεί η οικογένειά του, είχε αντιταχθεί σθεναρά -και μάλιστα με επιτυχία- στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων χωρίς ένταλμα το οποίο στήριζαν άλλα στελέχη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Ενώ ο τότε γενικός εισαγγελέας Τζον Άσκροφτ ασθενούσε, στενοί συνεργάτες του Μπους πήγαν στο νοσοκομείο και τον πίεσαν να επεκτείνει πρόγραμμα παρακολουθήσεων.

Ο Κόμεϊ, που αναπλήρωνε τον Άσκροφτ, έπραξε ακριβώς το ίδιο . Επισκέφθηκε νυχτιάτικα στο νοσοκομείο τον προιστάμενό του για να... του αλλάξει τα μυαλά και τα κατάφερε. Όταν τον πήραν χαμπάρι οι συνεργάτες του Μπους τον πέταξαν έξω από το δωμάτιο.

«Ηταν η πιο δύσκολη νύχτα στην καριέρα μου», έχει παραδεχτεί δημοσίως. Εάν το πρόγραμμα παρακολουθήσεων συνεχιζόταν, ο Κόμει είχε δεσμευτεί με παραίτηση.

Μετά το 2009, είναι επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι ο Κόμεϊ ήταν ο εισαγγελέας που έβαλε στη φυλακή το επί δεκαετίες είδωλο των Αμερικανίδων νοικοκυρών, την πολυεκατομμυριούχο Μάρθα Στιούαρτ, η οποία κρίθηκε ένοχη για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης μετοχών, που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2004 και προκάλεσε σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης