LIVE

Κορωνοϊός

Η ιστορία των παιδιών που η εικόνα τους «στοίχειωσε» όλο τον πλανήτη

Η ιστορία των παιδιών που η εικόνα τους «στοίχειωσε» όλο τον πλανήτη

Ονομάζονταν Γκαλίπ και Αϊλάν, δεν φορούσαν σωσίβια - Είχαν δεχθεί πρόσκληση από τη θεία τους στον Καναδά, αλλά η Τουρκία, που έχει κάνει το λαθρεμπόριο ψυχών βιομηχανία δισεκατομμυρίων, δεν εξέδιδε βίζα εξόδου!

Η εικόνα με τον διασώστη που κουβαλάει το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού από τη Συρία, στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία, εξακολουθεί να προκαλεί σοκ στην Ευρώπη, με τον παγκόσμιο Τύπο να την προβάλει προκειμένου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να εγκαταλείψουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού.

Η Daily Mail αναφέρει λεπτομέρειες από το χρονικό του ναυαγίου και του δράματος των δύο μικρών παιδιών, ηλικίας πέντε και τριών χρόνων, τα οποία βρέθηκαν νεκρά στην παραλία της Αλικαρνασσού.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πολύ σκληρές εικόνες Τα δύο μικρά παιδιά ονομάζονταν Γκαλίπ και Αϊλάν Κουρντί. Πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Ήταν πρόσφυγες από τη Συρία και τα συνόδευαν οι γονείς τους, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τον πόλεμο. Ταξίδευαν με μία βάρκα – ερείπιο. Συνολικά 17 άτομα βρίσκονταν στο ίδιο σκάφος. Στην εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι το άψυχο κορμάκι του μόλις τριών ετών Αϊλάν.Ο Αϊλάν και ο Γκαλίπ δεν φορούσαν σωσίβια. Όταν αναποδογύρισε η βάρκα, δεν είχαν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν. Ήταν νύχτα και δεν γνώριζαν κολύμπι. Τριάντα λεπτά μετά, τα σώματά τους βρίσκονταν άψυχα στην παραλία του τουριστικού θέρετρου. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη, τα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πνιγμό. Οι βαρκάρηδες της περιοχής τα εντόπισαν με το πρώτο φως της ημέρας και αμέσως ενημέρωσαν τις αρχές. Κάπως έτσι εκτυλίχθηκε το χρονικό μίας ακόμη τραγωδίας. Πόσες ακόμα θα χρειαστούν για να συγκινήσουν τους ηγέτες του κόσμου;Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προορισμός της οικογένειας από τη Συρία ήταν ο Καναδάς. Είχαν κάνει τις ετοιμασίες τους για μία καλύτερη ζωή που επεδίωκαν. Η μητέρα των δύο παιδιών, μαζί με οκτώ άλλους πρόσφυγες, δεν τα κατάφεραν. Επέζησε μόνο ο πατέρας, ονόματι Αμπντουλάχ. Όπως έγινε γνωστό από συγγενείς του, μοναδική του ευχή, πλέον, είναι να επιστρέψει στην πατρίδα του μαζί με τις σορούς των παιδιών και της συζύγου του.

Η Τέεμα Κουρντί, αδερφή του Αμπντουλάχ και θεία των δύο παιδιών, πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα στις πέντε το πρωί της Τετάρτης. Ο Αμπντουλάχ είχε ειδοποιήσει τον αδερφό του Μοχάμαντ με την εξής μία φράση: «Η γυναίκα μου και τα δύο αγόρια μου είναι νεκρά». Η Τέεμα Κουρντί ζει μόνιμα εδώ και 20 χρόνια στο Βανκούβερ του Καναδά. Η οικογένεια του Αμπντουλάχ είχε δεχθεί πρόσκληση, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα με τις βίζες της στην Τουρκία. Οι αρχές της τελευταίας δεν εξέδιδαν βίζα εξόδου από τη χώρα για τον Καναδά, κάτι, που όπως μάθαμε, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών. Η αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία, ωθεί τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους στη λύση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μέσω του Αιγαίου.Για τον λόγο αυτό η οικογένεια του Αμπντουλάχ εξαναγκάστηκε να φύγει παράνομα από την Τουρκία μέσω θαλάσσης. Για τον λόγο αυτό εξαναγκάστηκε να πληρώσει τους «διακινητές», για να ακολουθήσει η τραγωδία με τον πνιγμό της συζύγου και των δύο μικρών παιδιών. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα δέχεται χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν παρανόμως από την Τουρκία, ακριβώς γιατί στη γειτονική χώρα δεν τους εκδίδουν άδειες εξόδου! Αλήθεια, πόσες ζωές θα είχαν γλιτώσει, αν οι τουρκικές αρχές ακολουθούσαν άλλη τακτική; Πόσοι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν κάποιοι στη γειτονική χώρα, δεν ωθούσαν - γιατί άραγε; - τους πρόσφυγες στη λύση των «διακινητών»;Πρόκειται για εικόνες και ιστορίες που αναδεικνύουν τη σκληρότερη πτυχή της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο και δυστυχώς, δεν είναι οι μοναδικές. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, πτώματα ανθρώπων ξεβράζονται σε παραλίες. Το παιδάκι που κουβαλάει ο διασώστης στην Τουρκία δεν ήταν το πρώτο. Ήταν ένα από τα πολλά που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από τον πόλεμο και τα δεινά του.

Αν και αργά, αν και χρειάστηκε να βγει στην επιφάνεια το πλέον απάνθρωπο πρόσωπο των συνεπειών της τεράστιας αυτής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει, ο παγκόσμιος Τύπος «ξύπνησε» και καλεί επιτακτικά πλέον τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη, να ασχοληθεί σοβαρά,  ταχύτατα και με καίριες αποφάσεις να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα, το οποίο ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία.Η Sun «ενημερώνει» τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι... τελείωσε το καλοκαίρι και τον καλεί επιτακτικά να λάβει αποφάσεις και να ασχοληθεί με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Metro δηλώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει πλέον το μικρό αυτό παιδί. Οι Times γράφουν ότι διαιρείται η Ευρώπη και ο Guardian τονίζει το σοκ που προκαλεί η σκληρότερη πραγματικότητα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Daily News χρησιμοποιεί τον τίτλο: «Η Νεκρή Θάλασσα», σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες ρισκάρουν τα πάντα για να καταφύγουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πρώτο θέμα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες


Οι ηγέτες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, καλούνται να λάβουν αποφάσεις ΤΩΡΑ, αν όχι ΧΘΕΣ. Καλούνται να δώσουν σημασία και αξία στον θάνατο αυτού του παιδιού και δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων άλλων, που χάθηκαν, αλλά δεν προβλήθηκαν ποτέ, ακριβώς γιατί η δημοσιογραφική συνείδηση δεν επέτρεπε τη δημοσιοποίησή τους. Φτάνει η στιγμή, ωστόσο, που η συνείδηση και το σοκ πρέπει να παραμεριστούν και να αναδειχθεί η πλέον αποτρόπαια αυτή η εικόνα, ώστε να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει ολόκληρος ο κόσμος και ιδιαίτερα εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ότι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δράσουν και να δώσουν ένα τέλος στην τραγωδία που εξελίσσεται και που τόσο καιρό έκαναν πως δεν έβλεπαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (140)

Σωτήρης

Για τους τέσσερεις αιχμαλώτους που οι τζιχαντιστές κρέμασαν ανάποδα και σιγόκαιγαν για πόση ώρα, και κοινοποίησαν το βίντεο το οποίο σίγουρα είδαν οι φίλοι και οι συγγενείς τους, δεν έγινε τόσος χαμός...

ενας απο εσας

Πολεμος,πεινα,ρατσισμος,προσφυγια,ξυλο,απελπισια,ελπιδα,ταλαιπωρια, ολα αυτα μπορω και αντεχω να τα βλεπω αλλα αυτην την μικρη ψυχουλα ΟΧΙ. Μερκελ μπραβο Ομπαμα μπραβο Ολαντ μπραβο συνεχιστε ετσι.Να ξερετε οτι ολες αυτες οι ψυχες θα μπορουσαν να σωθουν μονο με μια δικια σας αποφαση.Συνεχιστε να κοιτατε με σταυρωμενα τα χερια ηγεταρες μας.

!

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΚΟΣΜΕ ! ΝΤΡΟΠΗ !

Ανδρέας

Για όλα τα έθνη τα παιδάκια αυτά ήταν προβλήματα. Η Μάνα η Παναγία τα πήρε κατευθείαν κοντά της στα καλύτερα χέρια.

συνελθε

ειπες να πεις την χριστιανομπουρδα σου!!

Νικος

Η βίζα είχε απορριφθεί απο τους Καναδούς και όχι απο τους Τούρκους .

αχου την γλυκουλα την τουρκια..

ναι και οι τουρκοι θεωρουν καλο να τους σκυλοπνιξουν Αν πάρει κανείς το χάρτη των Βαλκανίων, θα δει ότι μπορούν πολύ πιο εύκολα και ασφαλέστατα αυτοί οι άνθρωποι να ακολουθήσουν την οδική διαδρομή Τουρκία --> Βουλγαρία ---> Κεντρική Ευρώπη. Είναι πολύ πιο κοντινό και πολύ πιο ασφαλής δρόμος! Ποιος έχει συμφέρον να τους διοχετεύει στο Αιγαίο όπου δίνουν 2500 ευρώ ο καθένας για να .. πνιγούν..

ελεος πια

ποσους πια εχει η τουρκικη πρεσβεια για να γραφουν νον στοπ το ιδιο πραγμα! οσο γραφετε το ιδιο πραγμα επειδη βιαζετε την λογικη μας θα υπαρχει και η ιδια απαντηση! ασχέτως ποιος απερριψε τη βιζα..η τουρκια ευθυνεται γιατι θεωρουν καλο να τους σκυλοπνιξουν Αν πάρει κανείς το χάρτη των Βαλκανίων, θα δει ότι μπορούν πολύ πιο εύκολα και ασφαλέστατα αυτοί οι άνθρωποι να ακολουθήσουν την οδική διαδρομή Τουρκία --> Βουλγαρία ---> Κεντρική Ευρώπη. Είναι πολύ πιο κοντινό και πολύ πιο ασφαλής δρόμος! Ποιος έχει συμφέρον να τους διοχετεύει στο Αιγαίο όπου δίνουν 2500 ευρώ ο καθένας για να .. πνιγούν..

Γιώργος

Η Τουρκία αποφασίζει αν θα δώσει άδεια εξόδου από την χώρα ή όχι. Και, βέβαια, δεν δίνει σε κανέναν από αυτούς, γι'αυτό και θαλασσοπνίγονται.

Χρηστος

ΤΡΑΓΙΚΟ!!!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ 17

Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο ..δικαιώνεται η άποψηότι η επικράτηση του Αμερικανοευρωπαικού Ιμπεριαλιστικού Καπιταλισμού ανά τον κόσμο αποτελεί κατάρα για την ανθρωπότητα, σπέρνει πολέμους, ανοίγει πληγές, καταστρέφει χώρες, δημιουργεί προσφυγιά , γεννάει φτώχεια και εκμετάλευση ανά την οικουμένηπροκειμένου να πουλήσει όπλα, να δοκιμάσει καινούργια όπλα, να ξεφορτωθεί τα παληά, να βάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των τριτων χωρώνΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ..ΜΠΟΥΣ, ΜΠΛΕΡΤ, ΣΑΡΚΟΖΙ, ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΔΥΣΤΥΧΙΑ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΡΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η ΘΕΣΗ ΜAS ΕΚΕΙ.ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ,ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥΣ.ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

lalou

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΛΥΠΗ! επρεπε δλδ να δειξουν τισ εικονες για να ευαισθητοποιηθουν τα γαιδουρια?

458

Το τέρας είναι εδώ και η ευρώπη συνεργάζεται μαζί του. Πόσο άλλο πιά?

Γεωργία

Την βίζα την απέρριψαν οι Καναδοί και όχι οι Τούρκοι. Η ιστορία υπάρχει σήμερα στον ξένο τύπο.

α χου την καημενουλα την τουρκια

ναι και οι τουρκοι θεωρουν καλο να τους σκυλοπνιξουν Αν πάρει κανείς το χάρτη των Βαλκανίων, θα δει ότι μπορούν πολύ πιο εύκολα και ασφαλέστατα αυτοί οι άνθρωποι να ακολουθήσουν την οδική διαδρομή Τουρκία --> Βουλγαρία ---> Κεντρική Ευρώπη. Είναι πολύ πιο κοντινό και πολύ πιο ασφαλής δρόμος! Ποιος έχει συμφέρον να τους διοχετεύει στο Αιγαίο όπου δίνουν 2500 ευρώ ο καθένας για να .. πνιγούν..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης