Στον
Λίβανο, το κοινοβούλιο κατάργησε τη
θανατική ποινή, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη στον αραβικό κόσμο που αντικαθιστά την εσχάτη των ποινών με
ισόβια κάθειρξη και καταναγκαστική εργασία υπό επιβαρυντικές συνθήκες.
Η νομοθετική αλλαγή εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των 128 βουλευτών, ενώ το κοινοβουλευτικό μπλοκ της
Χεζμπολάχ τάχθηκε κατά της κατάργησης.
Ο Λίβανος δεν έχει πραγματοποιήσει εκτέλεση από τον Ιανουάριο του 2004, παρότι τα δικαστήρια συνέχισαν έκτοτε να επιβάλλουν θανατικές καταδίκες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντέλ Νασάρ χαρακτήρισε την απόφαση «
ιστορικό βήμα», καθώς πλέον η επί δεκαετίες de facto αναστολή των εκτελέσεων μετατρέπεται σε θεσμική κατάργηση της θανατικής ποινής.
Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής ως ένα «παράδειγμα προς μίμηση» για την περιοχή
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου του Λιβάνου σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής, καλώντας τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να κάνουν το ίδιο.
«Ο Λίβανος είναι πλέον η πρώτη χώρα της περιοχής που κάνει αυτό το βήμα και καλώ τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν ακόμη τη θανατική ποινή να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα βάζοντας τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη πρακτική», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, σε ένα δελτίο Τύπου.
«Σε μια χώρα θύμα καταστροφικών επιθέσεων και αντιμέτωπη με τεράστιες απώλειες και βάσανα, αυτή η απόφαση μαρτυρά μια σθεναρή δέσμευση και βασίζεται σε αρχές που προκρίνουν το δικαίωμα στη ζωή», υπογραμμίζει ο Φόλκερ Τουρκ.
Ο ίδιος ζήτησε ο νόμος «να υποβληθεί σύντομα» ενώπιον του προέδρου του Λιβάνου «προκειμένου να τον επικυρώσει και να τον υπογράψει, ώστε να τεθεί σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Νοέλ Μπαρό χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική και τολμηρή» απόφαση του κοινοβουλίου του Λιβάνου.
Αυτή η απόφαση «δείχνει ότι ο Λίβανος, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει, διατηρεί μια μοναδική φωνή στην περιοχή και παραμένει ένα παράδειγμα για την ικανότητά του να κρατά ζωντανές τις δημοκρατικές αξίες και τις ελευθερίες που αποτελούν τη βάση της ύπαρξής του», έγραψε σε μήνυμά του στο Χ ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σημειώνοντας πως ο Λίβανος τιμά με αυτόν τον τρόπο μια «δέσμευση που ανέλαβε στο Παρίσι πριν από έναν μήνα κατά τη διάρκεια του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου κατά της θανατικής ποινής».