Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 7 έως τις 10 Μαΐου, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Σι θα συμμετάσχει και στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο — όπως αποκαλείται στη Ρωσία ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες θα έχουν διμερείς συνομιλίες, κατά τις οποίες θα εξεταστούν ζητήματα περαιτέρω ενίσχυσης της ολιστικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, θα τεθούν επί τάπητος οι τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα.
Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής κινητικότητας, με Μόσχα και Πεκίνο να ενισχύουν τους δεσμούς τους σε διάφορα επίπεδα – από την οικονομία και την ενέργεια, έως την ασφάλεια και τη διπλωματία. Η παρουσία του Σι στις ρωσικές εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο προσδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς επιβεβαιώνει την πολιτική και στρατηγική εγγύτητα μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.
Χιλιάδες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μονοθέσιο που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 το 2025 και τη θρυλική McLaren MP4/6 του Ayrton Senna να «βρυχώνται» σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο ΟΑΚΑ.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία σπάνια ανακοινώνουν την άφιξή τους. Δεν ξεκινούν με μια ανακάλυψη ούτε με μια εφεύρεση. Ξεκινούν τη στιγμή που μια ιδέα, τόσο βαθιά ριζωμένη που μοιάζει αυτονόητη, παύει ξαφνικά να ισχύει. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος να τρώμε.