Ευρωεκλογές - Politico: Η ακροδεξιά στην Ευρώπη κατακερματίζεται

Ευρωεκλογές - Politico: Η ακροδεξιά στην Ευρώπη κατακερματίζεται

«Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν και «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μένουν σε απόσταση ενόψει των ευρωεκλογών - Τι σημαίνει το «διαζύγιο» αυτό για την ακροδεξιά της Ευρώπης

lepen
Την παραμονή των ευρωεκλογών, το γαλλικό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» (National Rally) έκρινε ότι είναι επικίνδυνο να συνεργαστεί με το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Καθώς η ακροδεξιά στην Ευρώπη αναμένεται να αποσπάσει μεγάλο ποσοστό στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, μια διαμάχη μεταξύ δύο εκ των πιο ισχυρών κομμάτων της κινδυνεύει να χαλάσει το κλίμα της νίκης προτού καν ανοίξουν μπουκάλια σαμπάνιας, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.

Την εβδομάδα αυτή «κορυφώθηκε» μία μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του γερμανικού ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς έρχεται πρώτο στη χώρα - έπεται το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το AfD καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη Γερμανία.

Κλείσιμο
Εάν τα δύο κόμματα ένωναν τις δυνάμεις τους, θα μπορούσαν να έχουν 50 ευρωβουλευτές στο κοινοβουλευτικά έδρανα και να συνεργαστούν ως εθνικιστική πολιτική δύναμη κατά της μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτή τη στιγμή διαιρεμένα ανάμεσα στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ντε φάκτο επικεφαλής των οποίων είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, και την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), με επικεφαλής το γαλλικό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση».

Προς το παρόν, η Λεπέν θέλει να κρατήσει τους Γερμανούς σε απόσταση... Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του επικεφαλής της λίστας Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά υποστήριξε ότι τα σχόλια για τους Ναζί του επικεφαλής υποψηφίου του AfD, Μαξιμίλιαν Κραχ ήταν υπερβολικά. Ο Κραχ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη των SS δεν ήταν απαραιτήτως εγκληματίες πολέμου.

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» επιμένει τώρα ότι δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει με το AfD στην παράταξη «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν τα σχόλια των Ναζί δεν ήταν αρκετά προκλητικά, τον περασμένο μήνα οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του Μαξιμίλιαν Κραχ για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου. Κι ενώ το κόμμα της Λεπέν ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις, το γερμανικό AfD χάνει τη δυναμική του.

Οι Γάλλοι εξοργίστηκαν επίσης από μια συνάντηση ακροδεξιών στην οποία συμμετείχαν στελέχη του AfD που μιλούσαν για τη «μετανάστευση» εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γερμανία και τα καυστικά σχόλια βουλευτών του AfD για το νομικό καθεστώς του γαλλικού υπερπόντιου διαμερίσματος Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό.

Η αδυναμία της γαλλικής «Εθνικής Συσπείρωσης» και του γερμανικού AfD να συνεργαστούν, θα μπορούσε να είναι σημαντική για την ευρωκάλπη.

Όπως αναφέρει το Politico, oι νομοθέτες της ΕΕ εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά στη συνέχεια σχηματίζουν διεθνείς συμμαχίες για να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο διαμορφώνει τους νόμους και τις δαπάνες της ΕΕ.

Εκτός από την «Εθνική Συσπείρωση», και άλλα κόμματα της ακροδεξιάς ομάδας «ID», όπως η ιταλική «Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και το «Λαϊκό Κόμμα» της Δανίας του Άντερς Βίστισεν, ζητούν τον αποκλεισμό του γερμανικού αντιμεταναστευτικού κόμματος (AfD).

Ακόμη και αν το AfD δεν αποβληθεί επισήμως από την παράταξη (ID), θα μπορούσε απλά να μπει στο περιθώριο όταν η ομάδα ανασυγκροτηθεί μετά τις ευρωεκλογές, όπως πρότεινε ένα μέλος της ακροδεξιάς πτέρυγας .

Καθώς η ΕΕ εισέρχεται στην καυτή προεκλογική περίοδο (από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου), το Politico προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει το «διαζύγιο» της γαλλικής Εθνικής Συσπείρωσης και του γερμανικού AfD.

Τι σημαίνει το γαλλογερμανικό «διαζύγιο» για την ακροδεξιά της Ευρώπης;

Κατά κάποιο τρόπο, οι εντάσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο: η ακροδεξιά της Ευρώπης είναι ήδη διχασμένη στη σκηνή της Ε.Ε., χωρισμένη σε τρία ξεχωριστά στρατόπεδα στο Ευρωκοινοβούλιο: ένα «στρατόπεδο» της σκληρής δεξιάς ευρωσκεπτικιστών και εθνικιστών που περιλαμβάνει το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι και το «Νόμο και Δικαιοσύνη» της Πολωνίας, αυτό της ακροδεξιάς ομάδας ID, και την αδέσμευτη όπως αυτοαποκαλείται πτέρυγα των ευρωβουλευτών που πίνουν νερό στο όνομα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Από το 2019, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί στην ακροδεξιά ομάδα «ID» ηγούνται από τη «Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, επισημαίνει το συγκεκριμένο άρθρο.

Το ακροδεξιό στρατόπεδο ID αναμένει ότι θα ενισχυθεί σημαντικά στο επόμενο κοινοβούλιο χάρη σε μια εισροή ευρωβουλευτών από το «Κόμμα Ελευθερίας» του Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς, και του «Chega» στην Πορτογαλία αλλά τους Γάλλους και τους Γερμανούς, αν γίνουν εκ νέου δεκτοί.

Γενικότερα, η ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι επίσης διχασμένη ως προς την πολιτική της , γεγονός που αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά της: ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα θέμα για το οποίο ερίζουν τα ακροδεξιά κόμματα της γηραιάς ηπείρου, όπως και ο τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας.

Από την πλευρά της, η ευρωπαική κεντροδεξιά, την οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει, όπως όλα δείχνουν η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πιστεύει ότι ορισμένοι από τους ακροδεξιούς «Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές» (ECR) —κυρίως οι ευρωβουλευτές της Μελόνι— μπορούν να παρασυρθούν από τα πιο ακραία στοιχεία της ομάδας τους για να συνεργαστούν με τους ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Γιατί το κάνει αυτό η Λεπέν;

Το γερμανικό ξενοφοβικό (AfD) και το γαλλικό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» βρίσκονται σε διαφορετική τροχιά εδώ και χρόνια, σχολιάζει το Politico.

Καθώς το AfD έχει ριζοσπαστικοποιηθεί υιοθετώντας φιλορωσική ρητορική, και μάλιστα έχει αποξενώσει ορισμένους από τους νυν βουλευτές του που είναι βαθιά δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση του κόμματος, η Λεπέν βρίσκεται σε μια «σταυροφορία» για να προσδώσει αξιοπιστία και κύρος στο κόμμα της, δηλώντας έτοιμη να κυβερνήσει τη Γαλλία. Δεν είναι περίεργο: πιθανότατα θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 2027.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη ευρωβουλή;

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το επόμενο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να στραφεί προς τα δεξιά.

Ωστόσο, τα όρια μεταξύ των ακροδεξιών κομμάτων ECR και ID είναι ήδη ασαφή, γεγονός που προκαλεί σύγχυση ακόμη και για τους πιο έμπειρους παρατηρητές του Κοινοβουλίου να κατανοήσουν γιατί ορισμένα από αυτά ανήκουν στα διαφορετικά στρατόπεδα.

Για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα το γαλλικό εθνικιστικό κόμμα «Reconquest» (Ανακατάληψη) του Ερίκ Ζεμούρ, με επικεφαλής την ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, ανακοίνωσε ότι ένας από τους ευρωβουλευτές του προσχώρησε στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν βλέπει επίσης με καλό μάτι την ομάδα ECR, έχοντας εκφράσει ενθουσιασμό για τη συμμετοχή του.

Έτσι, ενώ η Λεπέν μπορεί να κερδίσει ψήφους από το εσωτερικό της χώρας της λέγοντας ότι δεν θα ευθυγραμμιστεί με το γερμανικό AfD, μπορεί επίσης να ποντάρει στις σκληροπυρηνικές ομάδες της δεξιάς καθώς θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ των πολιτικών της συμφερόντων στις Βρυξέλλες.

Τι σημαίνει για το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να μην ανήκει σε πολιτική ομάδα

Επί του παρόντος, υπάρχουν επτά πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αν ένα κόμμα δεν ανήκει σε πολιτική ομάδα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ούτε λαμβάνει τον ίδιο χρόνο ομιλίας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όπως επίσης δεν έχει το κύρος που έχουν οι υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Γαλάζιος ο ουρανός στην Αθήνα, καθάρισε από την αφρικανική σκόνη - Δείτε φωτογραφίες

Έκανε μπάνιο στις Αλυκές ο Μπέος - «Οι περιβαλλοντολόγοι του κ@λου να μην δυσφημούν τον Βόλο»


Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε servicers για δάνεια και πιστώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης