Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο πρώτος αστροναύτης από τη Συρία, Μοχάμεντ Φαρίς

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο πρώτος αστροναύτης από τη Συρία, Μοχάμεντ Φαρίς

Ζούσε εξόριστος από το 2012 στην Τουρκία

Mohammad-Faris-arthrou
Ο Μοχάμεντ Φαρίς, ο πρώτος Σύρος που πήγε στο διάστημα με τους Σοβιετικούς, πέθανε σε ηλικία 72 ετών, ανακοίνωσε χτες επιστήθιος φίλος του. Πριν από ένα μήνα είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Άφησε την τελευταία του πνοή στη τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, όπου ζούσε εξόριστος από το 2012. Το 1987 ο Φαρίς έγινε εθνικός ήρωας στη Συρία, ως ο πρώτος από την πατρίδα του που έφτασε στο Διάστημα με τους Σοβιετικούς. Εν συνεχεία έγινε πρόσφυγας. Αυτομόλησε στην Τουρκία καθώς αποφάσισε να συμμετάσχει στην επανάσταση ενάντια στην ίδια κυβέρνηση Άσαντ που υπηρέτησε.

Υπήρξε πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, κοσμοναύτης, στρατιωτικός σύμβουλος των κυβερνήσεων Άσαντ, διαδηλωτής, επαναστάτης και αποστάτης, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Κλείσιμο

Στη Συρία, το όνομά του έχει δοθεί σε σχολείο, αεροδρόμιο και δρόμους. Ο ίδιος, ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τουρκία, έκανε την επανάστασή του με τον λόγο του, όχι με τα όπλα. Ο Φαρίς είναι ο δεύτερος Άραβας που πήγε στο διάστημα και ο πρώτος από τη Συρία. Έμεινε στο διάστημα σχεδόν για 8 ημέρες. Συγκεκριμένα για επτά ημέρες, 23 ώρες και 5 λεπτά που του άλλαξαν τη ζωή του, όπως είχε δηλώσει.

«Όταν βλέπεις τον πλανήτη μας από το Διάστημα δεν υπάρχουν πλέον εμείς και εκείνοι, δεν υπάρχει πολιτική» είχε τονίσει επιστρέφοντας στη Συρία.

Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και είχε αποφοιτήσει από τη σχολή της πολεμικής αεροπορίας μόλις δύο χρόνια προτού επιλεγεί για κοσμοναύτης. Είχε ζητήσει από τον τότε πρόεδρο της Συρίας να ιδρυθεί στη χώρα ένα εθνικό ινστιτούτο διαστήματος, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. «Ο Χαφέζ Άσαντ, πατέρας του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ήθελε να κρατήσει τον λαό αμόρφωτο και διαιρεμένο, με περιορισμένη αντίληψη. Αυτός είναι ο τρόπος για να μένουν οι δικτάτορες στην εξουσία. Ακόμα και η σκέψη να δώσουν στους ανθρώπους τις γνώσεις που θα τους παρείχε ένα διαστημικό ινστιτούτο το θεωρούν επικίνδυνο», είχε υποστηρίζει.

Εν συνεχεία, η κυβέρνηση ανάθεσε στον Φαρίς να εκπαιδεύει νέους πιλότους. Το 2000, όταν απεβίωσε ο Χαφέζ Άσαντ και τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ, ο Φαρίς ήταν μεταξύ των πρώτων που τον συνάντησε. «Όπως και ο πατέρας του, ο Μπασάρ ήταν εχθρός της κοινωνίας» είχε δηλώσει.

Ως επικεφαλής της ακαδημίας της πολεμικής αεροπορίας της χώρας του, έγινε στρατιωτικός σύμβουλος με την ελπίδα ότι θα τον άφηναν να διοικήσει ήσυχα και ήρεμα τη σχολή αεροπόρων. Ωστόσο, όταν το 2011, άναψε το φυτίλι της «Αραβικής Άνοιξης» στη Συρία, ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Αρχικά ήταν ειρηνικές, για πολλούς μήνες. Και ο Φαρίς συμμετείχε με τη σύζυγό του σε διαδήλωση στη Δαμασκό ζητώντας ειρηνικές μεταρρυθμίσεις.

Τότε υποστηρικτές της κυβέρνησης τον απείλησαν και τον προειδοποίησαν να σταματήσει να συμμετέχει σε διαδηλώσεις, αλλά δεν το έκανε. Όταν άρχισε η βία, ο Φαρίς είδε πρώην μαθητές του να έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου καθώς άρχισαν να επιτίθενται στους ίδιους τους συμπολίτες τους.

Αφού η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο, κατάφεραν να αποδράσουν από τη Συρία αυτός, η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Δίχως να κινήσουν υποψίες μπήκαν στο αυτοκίνητό τους και έφυγαν διασχίζοντας τα τουρκικά σύνορα τον Αύγουστο του 2012. Στην πόλη Γκαζιάντεπ, ο Φαρίς συμμετείχε σε μια αντιπολιτευτική οργάνωση που επιθυμεί να γίνουν οι αλλαγές στη Συρία χωρίς να χυθεί στάλα αίματος. Επίσης ασχολείτο με τη βοήθεια των προσφύγων συμπατριωτών του.

Το όνειρό του ήταν να γυρίσει στο σπίτι του, να κάθεται στον κήπο του και να βλέπει παιδιά να παίζουν δίχως να κινδυνεύουν από βόμβες. Τελικά ο πρώτος αστροναύτης από τη Συρία που πήγε στο Διάστημα, πέθανε στη εξορία.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Παπαδαντωνάκης: «Δεν είμαι ήρωας, δεν φοβάμαι, κι ας έφαγα μαχαιριές»

Σκοτ Ντίσικ: Tρόμαξε μετά τη δραματική απώλεια κιλών με Ozempic και ζήτησε βοήθεια

Καιρός - Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης την Τρίτη - Πού θα βρέξει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης