Πιθανή η υποψηφιότητα της Ιλάρια Σάλις, της σιδεροδέσμιας 39χρονης Ιταλίδας δασκάλας για τις Ευρωεκλογές

Πιθανή η υποψηφιότητα της Ιλάρια Σάλις, της σιδεροδέσμιας 39χρονης Ιταλίδας δασκάλας για τις Ευρωεκλογές

Βρίσκεται εδώ και 13 μήνες φυλακισμένη στις ουγγρικές φυλακές με την κατηγορία της βίαιης επίθεσης σε βάρος ακροδεξιών στοιχείων

ilaria_sallis_hungary-768x512-1
Το όνομα της Ιλάρια Σάλις συνδέεται εδώ και μήνες με τις εικόνες της σιδεροδέσμιας 39χρονης Ιταλίδας δασκάλας η οποία βρίσκεται εδώ και 13 μήνες φυλακισμένη στις ουγγρικές φυλακές με την κατηγορία της βίαιης επίθεσης σε βάρος ακροδεξιών στοιχείων το περασμένο καλοκαίρι.

Τις τελευταίες ημέρες, η εφημερίδα La Repubblica ανέδειξε το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας της Σάλις στις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος. Ένα σενάριο το οποίο, αρχικά, είχε χαρακτηριστεί ευφάνταστο από τον Ρομπέρτο Σάλις, πατέρα της δασκάλας, ο οποίος αρχικά είχε κάνει λόγω για «κακοδιαχείριση» της υπόθεσης από τη Γενική Γραματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν.


Κλείσιμο

«Όλες οι επιλογές πρέπει να γίνονται προς το συμφέρον της Ιλάρια, πρέπει να είναι κανείς σίγουρος ότι δεν θα είναι εις βάρος της ούτε θα αποδειχθούν μπούμερανγκ» δήλωσε ο Σάλις, προσθέτοντας πως «αν η υποψηφιότητα αποσυρθεί ή αν αποτύχει, οι συνέπειες για την κόρη μου θα είναι ολέθριες, καταστροφικές».

Το απόγευμα της Τρίτης φαίνεται πως συναντήθηκαν η Έλι Σλάιν και ο Ρομπέρτο Σάλις. Το μεταδίδει η La Repubblica, τονίζοντας πως στο επίκεντρο της συνάντησης «εκτός από την αλληλεγγύη των δημοκρατών για μια κράτηση που θεωρείται από πολλούς ότι παραβιάζει ανοιχτά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν και η υπόθεση της υποψηφιότητας» της φυλακισμένης 39χρονης.

Πιο υποθετική η προσέγγιση της Corriere della Sera η οποία κάνει λόγο για «μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός της ''θλιβερής κατάστασης'' στην οποία βρίσκεται η Ιταλίδα αλλά και που μπορεί επίσης να αφορούσε την υπόθεση της υποψηφιότητας της Σάλις για τις Ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με τη La Repubblica, τα πιθανά σενάρια προβλέπουν η Σάλις να είναι επικεφαλής υποψήφια είτε στην Κεντρική Ιταλία είτε στα νησιά, εφόσον η 39χρονη είναι Μιλανέζα, αλλά με καταγωγή από τη Σαρδηνία.

Ενώ αναμένονται επίσημα σχόλια, ενδεχομένως το βράδυ σε συνέντευξη της Έλι Σλάιν στη Rai, η Corriere della Sera μιλά για «αμφιβολίες των μεταρρυθμιστών, ενώ η πιο κινηματική πτέρυγα πιέζει για μια υποψηφιότητα».

Παράλληλα, υπογραμμίζει η ίδια ιταλική εφημερίδα «από τη Βουδαπέστη, όπου αντιπροσωπεία κεντροαριστερών Ιταλών βουλευτών παρακολούθησε την τελευταία ακρόαση, λένε ότι η υποψηφιότητα θα φαινόταν ‘ως μια απόλυτη προβοκάτσια».

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών η ουγγρική δικαιοσύνη δεν είχε εγκρίνει την μετατροπή της προφυλάκισης της Ιλάρια Σάλις, σε κατ' οίκον περιορισμό. Είχε μεταφερθεί στη δικαστική αίθουσα δεμένη με αλυσίδα, ακριβώς όπως είχε συμβεί κατά τη δικάσιμο της 29ης Ιανoυαρίου, προκαλώντας κύμα συμπαράστασης και αποδοκιμασιών, όχι μόνον στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον δικαστή «τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και υπάρχει, ακόμη, κίνδυνος διαφυγής της κατηγορούμενης από την Ουγγαρία».

Η επόμενη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 29 Μαΐου.

Με την υπόθεση της Σάλις έχει ασχοληθεί και η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία σχολάζοντας την εικόνα με την αλυσοδεμένη 38χρονη ακτιβίστρια από τη Μόντσα κατά την προηγούμενη παρουσία της στις δικαστικές αίθουσες, είχε ζητήσει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Σύμφωνα με την ουγγρική νομοθεσία, η Σάλις αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 24 ετών για μια την επίθεση κατά των δύο Ούγγρων νεοναζί.

«Ζητάμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ιλάρια Σάλις», είχε δηλώσει η Μελόνι μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο και τη συνάντησή της με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, από τον οποίο ζήτησε η 38χρονη να έχει μια δίκαιη δίκη.

Η Μελόνι είχε πει ότι το να δένονται κρατούμενοι με αλυσίδες «είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε διάφορα δυτικά κράτη, (αλλά) εμείς δεν το κάνουμε. Συμβαίνει σε διάφορα κράτη, ακόμη και σε δυτικά, αλλά δεν είναι δική μας συνήθεια». «Από την αρχή η κυβέρνηση παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια, στη Σαλίς και την οικογένειά της», είχε προσθέσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός.


Ειδήσεις σήμερα:

Άγιοι Ανάργυροι: Η στιγμή της δολοφονικής επίθεσης στην 28χρονη Κυριακή - Δείτε βίντεο

Ο Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά το κάστρο Μπαλμόραλ, αλλά τα εισιτήρια θα είναι για... γερά πορτοφόλια

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε γιατρός για «φακελάκια» από ασθενείς - Τους εκφόβιζε και ζητούσε μέχρι και €1.600
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης