Γερμανία: Διαδηλώσεις από 10.000 αγρότες ενάντια στην κυβέρνηση Σολτς στο Βερολίνο - Βίντεο και φωτογραφίες

Γερμανία: Διαδηλώσεις από 10.000 αγρότες ενάντια στην κυβέρνηση Σολτς στο Βερολίνο - Βίντεο και φωτογραφίες

Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με το προγραμματισμένο μεγάλο συλλαλητήριο στην Πύλη του Βρανδεμβούργου - Μήνυμα Σολτς για μέτρο, ισορροπία και συμβιβασμούς

germania-agrotes-arthrou
Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι το σημερινό ραντεβού 10.000 Γερμανών αγροτών που πήραν τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους και κατέβηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης Σολτς.

«Χιλιάδες αγρότες ξεχύνονται στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσα διαμαρτυρόμενοι για τις μειωμένες γεωργικές επιδοτήσεις, γεγονός που που θα μπορούσε σύντομα να επιβαρύνει το καταναλωτικό κοινό», γράφει η εφημερίδα «Bild».

Το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο στο Βερολίνο είναι η κορύφωση των κινητοποιήσεων που άρχισαν πριν από ένα μήνα με βασικό αίτημα την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την περικοπή της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. 

Τα αιτήματα των αγροτών παραμένουν σαφή: συνέχιση στο ακέραιο της επίδοτησης για το καύσιμο ντίζελ, την οποία οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμη για τον παραγωγικό κλάδο αλλά και ευρύτερη στήριξη του αγροτικού τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πλήττεται έντονα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τις ευρύτερες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Κλείσιμο
Οι Γερμανοί αγρότες νιώθουν αδικημένοι και παραμελημένοι από την κεντρική πολιτική της Γερμανίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπ. Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ από τους Πρασίνους.

Ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ από το Κόμμα των Πρασίνων εκφράζει την αλληλεγγύη τους στους αγρότες ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα ζωικά προϊόντα. 
 

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο που διοργάνωσε η «Ένωση Γερμανών Αγροτών» κατά των σχεδιαζόμενων μέτρων λιτότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα. «Πάνω από 5.000 οχήματα ήρθαν σήμερα στην πρωτεύουσα για το σκοπό αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθούν ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στη διαδήλωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα«Bild», 1.300 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας εποπτεύοντας την διαδήλωση των αγροτών.

Λόγω της μεγάλης διαδήλωσης των αγροτών στην «καρδιά» του γερμανικής πρωτεύουσας, αναμένονται σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, εξακολουθεί να αφήνει ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις. Στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί ένα καλό συμβιβασμό και πως οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον. 

Κριτική για τη στάση του κυβερνητικού συνασπισμού άσκησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» ότι «η έλλειψη διαλόγου μεταξύ του Βερολίνου και των αγροτών βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους».
 

Ο πρόεδρος της «Γερμανικής Ένωσης Αγροτών», Γιοαχίμ Ρούκβιντ εξέφρασε χθες το βράδυ στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD την πεποίθηση ότι «το 70% των πολιτών μας στηρίζει» και εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψει επιτέλους η κοινή λογική». «Μόνο εφόσον υποχωρήσουν οι πολιτικοί μπορεί να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις», προειδοποίησε ο Ρούκβιντ.

Δείτε περισσότερες εικόνες:
germania-1
germanis-2
germania-3


Μηχανοδηγοί, γιατροί και δάσκαλοι κόντρα στην κυβέρνηση Σολτς

Ενώ οι αγρότες διαμαρτύρονται κυρίως για την περικοπή επιδοτήσεων, όπως το επίδομα πετρελαίου, οι οδηγοί διεκδικούν την μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από τις 38 στις 35, για τους εργαζόμενους σε βάρδιες με πλήρη αμοιβή, καθώς και την αύξηση των μισθών τους. Οι οδηγοί του συνδικάτου GDL καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση των δρομολογίων της Deutsche Bahn, που έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων. Την υποστελέχωση αποδίδουν εν μέρει στο γεγονός πως οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί τους δεν είναι αρκετά ελκυστικοί, ώστε να «τραβήξουν» νέους εργαζόμενους στον κλάδο.

Όσον αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, χιλιάδες από αυτούς κράτησαν τα ιατρεία τους κλειστά μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για την υπερβολική γραφειοκρατία και την έλλειψη αποζημιώσεων. «Εδώ και 30 χρόνια, οι πολιτικοί και οι ασφαλιστές υγείας αναγκάζουν τα ιατρεία να λάβουν επώδυνα μέτρα περικοπής δαπανών. Δεν αντέχουμε άλλο!», ανέφερε η ιστοσελίδα της «Praxis in Not», μίας καμπάνιας που υποστηρίζουν περισσότεροι από 20 ιατρικοί και παραϊατρικοί σύλλογοι.
28172528
28172531


Ένα από τα βασικά αιτήματα της καμπάνιας αυτής είναι να τερματιστεί η κατάρτιση προϋπολογισμού σε όλες τις ομάδες ειδικοτήτων. Ο υποχρεωτικός προϋπολογισμός στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καθορίζει το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται να δαπανούν ετησίως τα υποχρεωτικά ταμεία ασφάλισης υγείας, για όλες τις ιατρικές υπηρεσίες.

Τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις περίθαλψης έλαβαν κρατική στήριξη συνολικού ύψους έως και οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ιδιώτες ιατροί έμειναν με «άδεια χέρια».

Από μεριάς τους, οι Γερμανοί δάσκαλοι προέβησαν σε τριήμερη απεργία στο Βερολίνο και αλλού, απαιτώντας ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις όπως την σύναψη συλλογικών συμβάσεων για την προστασία της υγείας τους, καθώς και μικρότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές. Παράλληλα, αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς στη Γερμανία δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μισθωτοί, οι οποίοι απαιτούν την άμεση, μόνιμη πρόσληψή τους ή έστω την αύξηση των αποδοχών τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο βαρύ παρελθόν του Ζαμπούνη οι έρευνες για τη δολοφονία του - Οι εκτελεστές έριξαν, γέμισαν και ξαναέριξαν σε 28''

Τα παράδοξα του καιρού: Η εβδομάδα ξεκινά με θερμή εισβολή από Αλγερία και κλείνει με σκανδιναβικό ψύχος και χιόνια

Ποια είναι η νέα σειρά του Netflix που βασίζεται σε μία τραγική αληθινή ιστορία και έχει κερδίσει τους θεατές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης