Χένρι Κίσινγκερ: Η δήθεν δήλωση περί «τιθάσευσης των Ελλήνων» που δεν έκανε ποτέ και διακινείται ως αστικός μύθος

Χένρι Κίσινγκερ: Η δήθεν δήλωση περί «τιθάσευσης των Ελλήνων» που δεν έκανε ποτέ και διακινείται ως αστικός μύθος

Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχει κάνει την όποια αναφορά – Πώς ξεκίνησε η θεωρία συνωμοσίας και τι απάντησε ο ίδιος

henry_kissinger1
Αμφιλεγόμενος και μισητός για πολλούς Έλληνες ήταν ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, που πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 100 ετών.

Παρά την παραδοχή ότι ο Κίσινγκερ ήταν «μάγος της διπλωματίας», δεν είναι λίγοι στη χώρα μας που δεν κρύβουν τα αισθήματα μίσους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αλλά και τη στήριξή του στη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη διαβόητη δήλωση του πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περί «τιθάσευσης των Ελλήνων». Παρότι ο ίδιος την έχει διαψεύσει, έχει πλέον περάσει στη σφαίρα του αστικού θρύλου.

Η δήλωση που δεν έγινε ποτέ

Όπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes.gr, το 1997, το περιοδικό Νέμεσις είχε δημοσιεύσει δήλωση που φέρεται να έκανε το 1994 σε τελετή βράβευσής του σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Η πηγή της ήταν άρθρο της Turkish Daily News. Η υποτιθέμενη δήλωση ήταν:

Κλείσιμο
«Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, έτσι ώστε να μην μας παρενοχλεί στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολής, των τόσο σημαντικών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

kissinger_dilwsi


Το απόσπασμα αυτό αναδημοσιεύτηκε, εκτός από το Νέμεσις, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην Αυριανή, υποτίθεται ως γνήσιο. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος του Οικονομικού Ταχυδρόμου επικοινώνησε με τον Κίσινγκερ, ο οποίος έστειλε επιστολή διάψευσης στο περιοδικό καθώς και στην Turkish Daily News.

Η διάψευση του Κίσινγκερ δημοσιεύθηκε στα Πολιτικά Θέματα.

«Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε, ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την “Τurkish Daily Νews” και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσινγκερ».

kissinger_epistoli



Παρά την κατηγορηματική διάψευση, η δήλωση έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Παρότι είναι Fake News, εξακολουθεί να δημοσιεύεται και να κυκλοφορεί, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, με τις θεωρίες συνωμοσίας να φουντώνουν.

Στην αναδημοσίευση της (μη) δήλωσης, υποτίθεται ότι αυτή μάλιστα έγινε το 1974, και όχι το 1994.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος από την Ελλάδα και το εξωτερικό - Θα ισχύσει από τις ευρωεκλογές

Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ

Champions League: Μαγική βραδιά με 31 γκολ και ματσάρες - Προκρίθηκαν στους 16 Άρσεναλ, Αϊντχόφεν - Δείτε όλα τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης