Ερντογάν: Κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Υπέβαλε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Χαιρετίζει την ενέργεια ο πρωθυπουργός της Σουηδίας

erdogan
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας την πλατφόρμα Χ.


Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση δεν δίνονται άλλες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας «σφραγίστηκε» τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας μια ιστορική επέκταση του δυτικού αμυντικού μπλοκ, αλλά η αίτηση της Σουηδίας εμποδίστηκε από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Και οι 31 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία επιβεβαίωσε στη Βορειατλαντική Συμμαχία τη δέσμευσή της να επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας στον διεθνή οργανισμό, όπως προέβλεπε συμφωνία που κλείστηκε στη σύνοδο της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του NATO που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είχαν ασκηθεί πιέσεις στην Ουγγαρία και στην Τουρκία να επικυρώσουν το συντομότερο την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενήμερη για όσα διαμείφθηκαν.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός χαιρετίζει το τουρκικό νομοσχέδιο

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε σήμερα την υποβολή από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα απομένει στο κοιβούλιο να ασχοληθεί με το ζήτημα», δήλωσε ο Κρίστερσον στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».




Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό για ακάλυπτες επιταγές η Μαρίνα Ελευθερουδάκη

Fauda και στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρήσεις, απειλές και αλληλοκαρφώματα από το πρωί

Έξι βήματα πριν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο: Το σενάριο για τη σύγκρουση στο Ισραήλ που παγώνει το αίμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης