Ισπανία: Χαιρετίζει τις πρόωρες εκλογές το Λαϊκό Κόμμα – Θετικό σε συγκυβέρνηση το ακροδεξιό Vox

Ισπανία: Χαιρετίζει τις πρόωρες εκλογές το Λαϊκό Κόμμα – Θετικό σε συγκυβέρνηση το ακροδεξιό Vox

«Καθαρή πλειοψηφία» ζητά από τους πολίτες το κόμμα της Δεξιάς μετά τη μεγάλη επιτυχία του στις τοπικές εκλογές της Κυριακής

feijo_pp
Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, του Λαϊκού Κόμματος (PP), χαιρέτισε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα του «καθαρή πλειοψηφία».

Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει τη Βουλή και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού (PSOE) υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα.

Το PSOE και εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Podemos, έχασαν έδαφος κατά τις χθεσινές εκλογές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox κατέγραψαν αυξημένα ποσοστά. Το Vox, ειδικότερα, διπλασίασε τα ποσοστά του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματική είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

«Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο πρόεδρος του PP, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, σε συνέντευξη Τύπου. Όπως ο ίδιος ανέφερε, το πρώτο βήμα για την ανατροπή του Σάντσεθ ήταν η ισχυρή επίδοση του PP στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που, σύμφωνα με τον Φεϊχό, «ο Σάντσεθ θέλει να περάσει απαρατήρητο» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

«Οι Ισπανοί είπαν "έως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο"», είπε χαρακτηριστικά.

Στις χθεσινές εκλογές το PSOE διατήρησε την κυριαρχία του μόνο σε τρεις από τις 12 περιφέρειες που είχε τον έλεγχο αλλά με οριακή νίκη. Τις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες κέρδισε το PP.

Κλείσιμο
Το Λαϊκό Κόμμα θα αναζητήσει τώρα συνασπισμούς ή άτυπες συμφωνίες υποστήριξης με το Vox σε έξι περιφέρειες όπου το PP δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

«Ναι» σε συγκυβέρνηση με το PP λέει το Vox

Από την πλευρά του το Vox δήλωσε ανοιχτό στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Ο ίδιος είπε ότι το κόμμα του θα είναι ανοιχτό στη «δημιουργία μιας εναλλακτικής» στον Σάντσεθ, συνεργαζόμενο με το PP.

Αν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών επαναληφθούν και σε εθνικό επίπεδο, το PP και το αντιμεταναστευτικό Vox, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση PSOE/Podemos.

Σε ερώτηση που του έγινε αν θα πρόσφερε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον Φεϊχό, αν το Vox έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, ο Αμπασκάλ απάντησε: «Αν έχουμε πλειοψηφία, ναι».

Στις εθνικές εκλογές του 2019, το Vox συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 15% των ψήφων και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, με 52 βουλευτές στην 350μελή Βουλή.

Ο επικεφαλής του Vox τόνισε τέλος ότι ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές επειδή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την κίνηση, αλλά «η κυβέρνησή του τελείωσε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Πώς θα βγει σταθερή κυβέρνηση - Τα σενάρια και οι κίνδυνοι της κάλπης, η ΝΔ χρειάζεται τουλάχιστον 39%

Κάρπαθος: Σάλος με το βίντεο από ταβέρνα που βάζουν ζωντανά ψάρια στο τηγάνι

Θεσσαλονίκη: Βελτιώθηκε η υγεία της ερπετολόγου που την δάγκωσε οχιά σε σχολείο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης