Λιβύη: Το κοινοβούλιο «καρατόμησε» από πρωθυπουργό τον Φατί Μπασάγκα

Λιβύη: Το κοινοβούλιο «καρατόμησε» από πρωθυπουργό τον Φατί Μπασάγκα

Η κυβέρνηση Μπασάγκα είχε απορρίψει τα μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση Ντμπέιμπά με την Τουρκία

fathi-bashagha
Το κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε για την αναστολή του διορισμού του πρωθυπουργού Φατί Μπασάγκα και ανέθεσε τα καθήκοντά του στον υπουργό Οικονομικών Οσάμα Χαμάντα, αναφέρει το Al Jazeera.

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε την απόφαση για τον Μπασάγκα, ο οποίος είναι αντίπαλος του πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU).

O Μπασάγκα δεν είχε γίνει αποδεκτός από την προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υπό την προεδρία του Αγκίλα Σάλεχ, διόρισε τον Μπασάγκα, πρώην υπουργό Εσωτερικών, νέο πρωθυπουργό το Φεβρουάριο του 2022.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και Μπασάγκα συνεχιζόταν εδώ και καιρό, με τον Μπασάγκα να υποστηρίζει ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Η κυβέρνηση της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φατί Μπασάγκα είχε επιβεβαιώσει, τον περασμένο Οκτώβριο, τη σθεναρή της απόρριψη της υπογραφής των δύο μνημονίων συμφωνίας για την ενέργεια με την Τουρκία από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό την ηγεσία του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η κυβέρνηση Μπασάγκα είχε, δε, αναφέρει σε ανακοίνωσή ότι θα ξεκινούσε διαβουλεύσεις με «εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα».

Είχε, ακόμη, επιβεβαιώσει «το δικαίωμα του λιβυκού κράτους να διαπραγματεύεται με όλες τις χώρες του κόσμου και να υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λιβυκού λαού και ότι οι συμφωνίες είναι εγγενές δικαίωμα της εκλεγμένης εξουσίας του λιβυκού λαού, το οποίο εκφράζει τη θέλησή του και την κυριαρχία των αποφάσεών του πάνω στην επικράτειά του».

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με την... περιουσία Παπανικόλα: Οι καταγγελίες για απάτη και τα ακίνητα

ΕΛΣΤΑΤ: Το προφίλ των Ελλήνων - Πόσο ευτυχισμένοι είναι, τι τρώνε, πόσο καπνίζουν

Αποκάλυψη για τη δολοφονία Γουέλς 48 χρόνια μετά: Ποιος «κάρφωσε» στη 17Ν τον σταθμάρχη της CIA

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης