ΗΠΑ: Παρακολουθούσαν και τον «πολύ επιεική με τη Ρωσία» Γκουτέρες, δείχνουν τα έγγραφα του Πενταγώνου

ΗΠΑ: Παρακολουθούσαν και τον «πολύ επιεική με τη Ρωσία» Γκουτέρες, δείχνουν τα έγγραφα του Πενταγώνου

Θεωρούν πως υπονόμευσε τις προσπάθειες τους να καταστήσουν την Μόσχα υπεύθυνη για τις ενέργειες στην Ουκρανία

guterres1
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο με διεθνή δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον είχε βάλει στο «μάτι» τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αναφέρουν το ΒΒC και η εφημερίδα «Guardian», σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θεωρούσε τον Γκουτέρες ως «πολύ πρόθυμο» να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Αρκετά έγγραφα περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες του Γκουτέρες με την αναπληρώτριά του, Αμίνα Μοχάμεντ, καθώς και επισημάνσεις του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν αριθμό αφρικανών ηγετών.

Ένα έγγραφο που διέρρευσε επικεντρώνεται στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, εν μέσω φόβων για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Κλείσιμο
Υποδηλώνει μάλιστα ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν τόσο πρόθυμος να διατηρήσει τη συμφωνία που δεν θα δίσταζε να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Οι ενέργειές του τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να καταστεί η Μόσχα υπεύθυνη για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τις υπόνοιες που αφήνει η Ουάσινγκτον ότι ο Γκουτέρες ήταν «ήπιος» απέναντι στο καθεστώς της Μόσχας και είναι δυσαρεστημένοι με την ερμηνεία που δίνουν στις προσπάθειες που o Γκουτέρες  κατέβαλε για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνουν, «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του στον πόλεμο της Ρωσίας» .

Αρνούμενος να σχολιάσει τα έγγραφα που διέρρευσαν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ «καθοδηγείται από την ανάγκη να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πολέμου στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μειώσουμε τις τιμές των τροφίμων και να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα είναι προσβάσιμα στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο», είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο: Δηλαδη τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων.

«Πρόκειται για μια σειρά επικίνδυνων διαρροών. Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος, δεν ξέρουμε γιατί. Και αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, και αυτή τη στιγμή διεξάγεται επίσης ποινική έρευνα», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Μπέλφαστ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπόρις Κλέιμαν: «Δεν έκανα τίποτα» ισχυρίζεται - Τι κατέθεσε ο συμπαίκτης του

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτης «άδειασε» σε 3 λεπτά καφετέρια - Πήρε μέχρι και τα... μπισκότα (βίντεο)

Γιώργος Μπόμπολας: Στο Α΄ Νεκροταφείο η κηδεία - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης