Συρία: Δέκα νεκροί σε μάχες του στρατού με τζιχαντιστές

Συρία: Δέκα νεκροί σε μάχες του στρατού με τζιχαντιστές

Μετά τις χερσαίες εμπλοκές, η αεροπορία της Δαμασκού βομβάρδισε περιοχή όπου ζουν άμαχοι στην Αταρέμπ, με αποτέλεσμα «δέκα πολίτες να τραυματιστούν

Collage_Maker-24-Mar-2023-02-59-AM-9919
Πέντε Σύροι στρατιώτες και ισάριθμοι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), του άλλοτε συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε μάχες στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις εχθροπραξίες ενεπλάκησαν δυνάμεις του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της ΧΤΣ, που μαζί με άλλες, λιγότερο ισχυρές παρατάξεις τζιχαντιστών και ανταρτών ελέγχουν περίπου τη μισή επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και τομείς γειτονικών επαρχιών, ιδίως του Χαλεπιού.

Οι μάχες ξέσπασαν όταν «μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης παρεισέφρησαν στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη ΜΚΟ, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, οι μάχες είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα μέλη της ΧΤΣ και έξι άνδρες του συριακού στρατού.

Μετά τις χερσαίες εμπλοκές, η αεροπορία της Δαμασκού βομβάρδισε περιοχή όπου ζουν άμαχοι στην Αταρέμπ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα «δέκα πολίτες να τραυματιστούν», πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν σκοτωθεί συνολικά 124 άνθρωποι, αντιμαχόμενοι και άμαχοι, σε μάχες και σε βομβαρδισμούς, του πυροβολικού και αεροπορικούς —πέντε άμαχοι, 86 Σύροι στρατιωτικοί και 30 τζιχαντιστές—, κατά τους αριθμούς της ΜΚΟ.

Κλείσιμο
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας δεν αναφέρθηκαν στις μάχες χθες Πέμπτη.

Από τα τέλη του 2022, η ΧΤΣ «εντατικοποίησε τους βομβαρδισμούς της» εναντίον θέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος στην Ιντλίμπ, εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων της Άγκυρας και της Δαμασκού, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η Συρία και η Τουρκία —υποστηρίκτρια των ανταρτών— ξανάρχισαν διάλογο έπειτα από μια δεκαετία και πλέον διακοπής των σχέσεων ανάμεσά τους εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε το 2011 στη Συρία.

Παρά τις σποραδικές κι ενίοτε αιματηρές μάχες, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, με την Άγκυρα γενικά τηρείται από τον Μάρτιο του 2020 στην Ιντλίμπ και γειτονικούς τομείς.

Ο ιδιαίτερα περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, που διανύει τον 13ο χρόνο του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Η Νικολέτα αποχώρησε, οι Τάκης και Ηλίας αποκλείστηκαν - Δείτε βίντεο

Ο Λαζόπουλος κριτικάρει την επιστροφή Πολάκη - Δείτε βίντεο

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Σερ αμί, σερ καμαράντ» στο Παρίσι - «Χαμός» στο Twitter (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης