Νικαράγουα: Ανιθαγενείς και «προδότες» κηρύσσονται 94 επικριτές της κυβέρνησης

Νικαράγουα: Ανιθαγενείς και «προδότες» κηρύσσονται 94 επικριτές της κυβέρνησης

Ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και δυο από τους πιο γνωστούς συγγραφείς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής

ortega_1
Οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως ανακαλούν την ιθαγένεια 94 επικριτών της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, συμπεριλαμβανομένων ενός κληρικού, δημοσιογράφων και δυο από τους πιο γνωστούς συγγραφείς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Κρίθηκαν ένοχοι για «προδοσία» από διάφορους δικαστές.

Οι συγγραφείς που αφορά το μέτρο είναι ο Σέρχιο Ραμίρες —ο άλλοτε αντιπρόεδρος του Ντανιέλ Ορτέγα τα χρόνια του 1980— και η Τζοκόντα Μπέλι Περέιρα.

Ακόμη, η ιθαγένεια αφαιρέθηκε από τον καθολικό επίσκοπο Σίλβιο Χοσέ Μπάες, τους άλλοτε σαντινιστές αντάρτες Λουίς Καριόν και Μόνικα Βαλτοδάνο, όπως και την υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βίλμα Νούνιες. Και οι 94 χαρακτηρίζονται φυγόδικοι κακοποιοί και οι πόροι που τυχόν διαθέτουν στη νικαραγουανή δικαιοδοσία θα κατασχεθούν.

Στον κατάλογο των 94 «προδοτών» απαντώνται τα ονόματα πολιτικών διαφόρων κομμάτων της «αντιπολίτευσης, πρώην δημόσιων λειτουργών, στελεχών ΜΚΟ.

«Οι κατηγορούμενοι θεωρούνται προδότες και κατά συνέπεια τους επιβάλλεται ισόβια απαγόρευση να ασκήσουν δημόσια αξιώματα» και τους αφαιρείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Νικαράγουας αποφυλάκισε και απέλασε στις ΗΠΑ 222 πολιτικούς κρατούμενους, αποφασίζοντας ταυτόχρονα να τους στερήσει την ιθαγένεια και τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Κλείσιμο
Εξάλλου σχεδόν 200 οντότητες (μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις, ανθρωπιστικοί οργανισμοί) έχουν διαλυθεί αφότου ξέσπασε η κρίση του 2018, όταν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης καταπνίγηκαν στο αίμα με τουλάχιστον 355 νεκρούς, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ). Η κυβέρνηση είδε απόπειρα «ανατροπής» της, έκανε λόγο για «πραξικόπημα». Κατηγορεί τις οντότητες που έκλεισε πως λάμβαναν κεφάλαια από το εξωτερικό για να οργανώσουν αμερικανοκίνητο πραξικόπημα.

Μέσω Twitter, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπράιαν Νίκολς έκανε λόγο για «ελεεινή» ενέργεια των αρχών της Νικαράγουας, που χαρακτήρισε «ακόμη ένα βήμα απομάκρυνσης από τη δημοκρατία που αξίζει ο λαός» της χώρας αυτής.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης της επανάστασης των Σαντινίστας εναντίον της δικτατορίας των Σομόσα, επανεξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2021, για τέταρτη συναπτή θητεία, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία πρακτικά δεν είχε ανταγωνισμό — αφού όλοι οι σοβαροί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν είτε φυλακιστεί ή αναγκαστεί να εξοριστούν. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι καταγγέλλουν πως ο άλλοτε ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα έχει πλέον επιβάλει δική του «δικτατορία».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει αρκετές ομοβροντίες κυρώσεων στην κυβέρνηση και σε προσωπικότητες που είτε ανήκουν σε αυτή ή συνδέονται με τον πρόεδρο Ορτέγα.



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς έφτασε στην παραίτηση η Στέρτζον - Η «βαναυσότητα» και η διαμάχη για τους διεμφυλικούς


Τσικνοπέμπτη με τοπικές νεφώσεις και 16 βαθμούς Κελσίου

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης