Κατάρ-gate: «Μοιάζουμε με τη συμμορία των 11» έλεγε ο Παντζέρι όταν μοίραζε φακέλους με χιλιάδες ευρώ

Κατάρ-gate: «Μοιάζουμε με τη συμμορία των 11» έλεγε ο Παντζέρι όταν μοίραζε φακέλους με χιλιάδες ευρώ

Οι  φάκελοι δωροδοκίας των ευρωβουλευτών είχαν τη φωτογραφία του ... Αη Βασίλη -  Τι «έπιασαν» οι κοριοί της βελγικής Αστυνομίας από συνομιλίες στο διαμέρισμά του

antonio_panzeri_xr
Νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το Κατάρ-gate, δίνει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, εστιάζοντας στη δράση του «εγκέφαλου» Αντόνιο Παντζέρι και τις... συνήθειες που είχε να παραδίδει «ζεστό» χρήμα από το Κατάρ, προσπαθώντας να δωροδοκήσει πολιτικούς των Βρυξελλών, σε φακέλους με τον Άγιο Βασίλη τυπωμένο πάνω τους. Η βελγική αστυνομία, ωστόσο, η οποία είχε καταφέρει να εγκαταστήσει κοριούς στο σπίτι του, κατέγραψε ορισμένες ενδιαφέρουσες συνομιλίες που είχε κατά την παράδοση των φακέλων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που εξελίχθηκε στις 10 Οκτωβρίου, όταν ο Λούκα Βισεντίνι, τότε ηγέτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, εμφανίστηκε στο σαλόνι του Παντζέρι και εκείνος του παρέδωσε τρεις φακέλους, λέγοντάς του, αστειευόμενος, πως «μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean's eleven».

«Ήταν περίπου πενήντα χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ο Βινσεντίνι στον δικαστή Μισέλ Κλεζ για το περιεχόμενο των φακέλων αυτών, ο οποίος τον κράτησε αρχικά και στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο. «Το ποσό αυτό αποτελείτο από χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την επιστροφή μέρους των εξόδων της εκστρατείας μου για το Συνέδριο της ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και το μετέφερα ως τέτοιο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ITUC, για την υποστήριξη των εξόδων ταξιδιού. Αποδέχθηκα αυτή τη δωρεά σε μετρητά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της. Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ζήτησα κάτι ως αντάλλαγμα για τα χρήματα, και δεν τέθηκαν κανενός είδους όροι για τη δωρεά αυτή. Δεν σχετιζόταν με οποιαδήποτε προσπάθεια δωροδοκίας μου, ούτε με την επιρροή της θέσης του συνδικάτου μου για το Κατάρ ή άλλα θέματα» πρόσθεσε.

Ο δικαστής πίστεψε την εκδοχή του Βινσεντίνι, σε τέτοιο βαθμό που τον άφησε ελεύθερο. Και όπως δείχνει η εξέλιξη της έρευνας, το «θέμα Βινσεντίνι» είναι σχεδόν δευτερεύον. Αυτό που «καίει» τους ερευνητές είναι ο τρόπος λειτουργίας του Παντζέρι: ότι πλήρωσε με μετρητά όποιον πίστευε ότι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμος, βάζοντας μπροστά τα μετρητά του Κατάρ. Και αυτό είναι που προσπαθεί να κατανοήσει ο δικαστής Κλεζ αυτές τις ημέρες, αξιοποιώντας τις χιλιάδες διαθέσιμες τηλεφωνικές υποκλοπές. Και πάνω απ' όλα με τη συνεργασία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ώστε να καταλάβει ποιος έπαιρνε χρήματα και για ποιο λόγο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταθέσεις του πρώην βοηθού του Παντζέρι και του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο είναι πολύ σημαντικές, μετά από κάποιες παραδοχές τους στην πρώτη ανάκριση. Επιπλέον, πολύτιμο μπορεί να είναι το υλικό προκύπτει από τις αναλύσεις των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων των Τζιόρτζι και Παντζέρι που έχουν κατασχεθεί, ιδιαίτερα για τον ρόλο του Τζιόρτζι, καθώς αποδεικνύεται πως ήταν αυτός που έδωσε τις υποδείξεις - με την καθοδήγηση του Παντζέρι - για τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο.

Η έρευνα για τους Παντσέρι και Τζιόρτζι επιβεβαίωσε τις υπόνοιες και τις ενδείξεις που είχαν οι βελγικές Αρχές για τους δύο συνεργάτες, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας λομπίστας όπως ο Τζιόρτζι είχε τόσο μεγάλη επιρροή σε ευρωβουλευτές και κρατούσε στο σπίτι του τόσα χρήματα.


Ειδήσεις σήμερα

Φονική μηχανή το Ντόγκο Αρτζεντίνο - Μιλάει το κορίτσι της οικογένειας που έχασε τον «Πάκο»

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ο 44χρονος Αλβανός βαριά τραυματισμένος λίγα λεπτά μετά την επίθεση στη Νέα Σμύρνη

«Πάμε Ντιέγκο»: Η ανατριχιαστική επίκληση του Μέσι στον Μαραντόνα πριν το τελευταίο πέναλτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης