Qatar-gate: 5 έως 25 χρόνια οι ποινές που αντιμετωπίζει η Καϊλή στο Βέλγιο

Qatar-gate: 5 έως 25 χρόνια οι ποινές που αντιμετωπίζει η Καϊλή στο Βέλγιο

Ανάλογες ποινές αντιμετωπίζουν τόσο ο σύντροφός της όσο και ο πατέρας της -  Από 100.000 έως 1.475.000 ευρώ η προβλεπόμενη χρηματική ποινή για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
qatar-gate-xr
Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες είναι η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή για το Qatar-gate. Μετά την αναβολή που έλαβε στις 15 Δεκεμβρίου λόγω της απεργίας του συνδικάτου των αστυνομικών υπαλλήλων, η προδικαστική ακρόαση της Εύας Καϊλή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022. Την ημέρα εκείνη θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά από τις βελγικές εισαγγελικές αρχές, επικεφαλής των οποίων είναι ο εισαγγελέας Διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του χρηματισμού, της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (δηλαδή τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η βεντάλια των ποινών

Σύμφωνα με νομικές πηγές, η Εύα Καϊλή μπορεί να καταδικαστεί από τα βελγικά δικαστήρια σωρευτικά για τις τρεις κατηγορίες που της αποδίδονται, σε 5 έως 25 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή που ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και το 1.475.000 ευρώ. Τις ίδιες ποινές περίπου, αλλά με μικρότερα χρηματικά ποσά θα αντιμετωπίσουν ο σύζυγος της ευρωβουλευτή Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής. Για την επιμέτρηση των ποινών στους εμπλεκομένους θα ληφθεί υπόψη από τους Βέλγους δικαστές ο ρόλος που διαδραμάτισε ο καθένας στο Qatar-gate και η αποδοχή (ομολογία) ή μη των πράξεών τους.

Για παράδειγμα, ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης θα τύχει από την πλευρά των Βέλγων δικαστών ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ενώπιον των Αρχών των Βρυξελλών τις σε βάρος του κατηγορίες, δεχόμενος ότι είχε ενεργήσει παράνομα, δηλώνοντας παράλληλα μετανιωμένος.

Κλείσιμο
Ωστόσο, την ίδια στιγμή επιχείρησε να πάρει πάνω του όλες τις ευθύνες, ώστε να βρεθεί σε ευνοϊκότερη ποινική θέση η σύζυγός του: κατέθεσε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε βαλίτσες στο σπίτι του προορίζονταν μόνο για τον ίδιο και τον Αντόνιο Παντσέρι, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν αποδέκτης των χρημάτων η σύζυγός μου».

Το αδίκημα της διαφθοράς που αποδίδεται από τις βελγικές αρχές, στα ελληνικά ποινικά δεδομένα ισοδυναμεί με το αδίκημα της δωροληψίας και προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι 375.000 ευρώ.

Για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι 100.000 ευρώ.

Οι ποινές για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης έχουν δύο σκέλη. Πρώτον, αν καταδικαστεί κάποιος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχε ενεργά στις αποφάσεις της, η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι 500.000 ευρώ.

Δεύτερον, εφόσον καταδικαστεί κάποιος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με το νομοθετικό πλαίσιο του Βελγίου, η προσωρινή κράτηση δεν έχει ανώτατο χρονικό όριο - συνήθως όμως οι κατηγορούμενοι αποφυλακίζονται πριν από τη συμπλήρωση 12μηνης προφυλάκισης.

Το ενδεχόμενο έκδοσης

Τώρα, σε περίπτωση κατά την οποία οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ασκήσουν δίωξη κατά της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άλλα αδικήματα, εκτός αυτών που της απέδωσαν οι Αρχές του Βελγίου, για να μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών αρχών θα πρέπει πρώτα να δικαστεί στο Βέλγιο και να εκτίσει εκεί την ποινή που θα της επιβληθεί.

Για να εκτίσει η Εύα Καϊλή την ποινή που θα της επιβληθεί από τα βελγικά δικαστήρια στις ελληνικές φυλακές απαιτείται η συναίνεση τριών παραγόντων: α) του κράτους που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, δηλαδή του Βελγίου, β) του κράτους στο οποίο θα εκτελέσει το υπόλοιπο της ποινής της, δηλαδή της Ελλάδας, και γ) της ίδιας της καταδικασθείσας. Δικηγόροι θεωρούν την όλη διαδικασία (έκτιση μέρους της ποινής στην Ελλάδα - συνήθως κάποιο χρονικό διάστημα πριν από την αποφυλάκιση) περίπλοκη και χρονοβόρα. Εξάλλου, προσθέτουν με νόημα ίδιοι, οι φυλακές του Βελγίου είναι υπερσύγχρονες και δεν έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Οι Ελληνες εισαγγελείς

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τους Ελληνες εισαγγελείς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Σε καθεστώς ετοιμότητας είναι ήδη ο Ελληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας, εγκατεστημένος στο Λουξεμβούργο, Δημήτρης Ζημιανίτης, όπως και οι επτά εντεταλμένοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς που εδρεύουν στην Αθήνα, η εγκατεστημένη στη Χάγη εκπρόσωπος της χώρας μας (μέλος) στη Eurojust,  Αμαλία Μπακαλώνη, και ο σύμβουλος Δικαιοσύνης και Ελληνικών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, Χρήστος Νάιντος, προκειμένου να παρέμβουν εάν και όποτε χρειαστεί.

Δείτε βίντεο: Qatar-gate: 5 έως 25 χρόνια οι ποινές που αντιμετωπίζει η Καϊλή στο Βέλγιο
Qatar-gate: 5 έως 25 χρόνια οι ποινές που αντιμετωπίζει η Καϊλή στο Βέλγιο


Ειδήσεις σήμερα

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών το φονικό στη Νέα Σμύρνη - Ο εκτελεστής πυροβόλησε 5 φορές


Έτσι γιόρτασε ο Μέσι και όλη η Αργεντινή την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Δείτε βίντεο

Το Κατάρ απειλεί με μπλόκο στο φυσικό αέριο στη σκιά του ευρωσκανδάλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης