Μετσόλα για Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο και η Δημοκρατία δέχονται επίθεση

Μετσόλα για Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο και η Δημοκρατία δέχονται επίθεση

 «Και ο δρόμος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση» τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

metsola
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας (12/12)  στο Στρασβούργο. «Και ο δρόμος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση», προσέθεσε.
«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αναλυτικά η ομιλία της Ρομπέρτα Μετσόλα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου. Πρέπει να διαλέξω προσεκτικά τα λόγια μου, ώστε να μην επηρεάσω τις εν εξελίξει έρευνες ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύσω το τεκμήριο της αθωότητας.

Θα το κάνω. Επομένως, αν η οργή μου, ο θυμός μου, η θλίψη μου δεν γίνουν εμφανή, σας διαβεβαιώνω ότι είναι εκεί και με το παραπάνω - μαζί με την αποφασιστικότητά μου να δυναμώσω το Κοινοβούλιο αυτό.

Κλείσιμο
Μην αμφιβάλλετε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση.

Οι εχθροί της δημοκρατίας, για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν εργαλειοποιήσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες μας.

Τα κακόβουλα σχέδιά τους απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι απίστευτα περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το καταγγελλόμενο εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό.

Έχουμε ενεργήσει συντονισμένα με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα, ότι διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου απαιτείται, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, τα γραφεία είναι σφραγισμένα και είναι δυνατή η διεξαγωγή κατ’ οίκον ερευνών. Συνόδεψα έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μια κατ’ οίκον έρευνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την εν λόγω Αντιπρόεδρο όλα τα καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου, και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να δρομολογήσω τη διαδικασία του άρθρου 21 για να τερματιστεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος.

Είχα επίσης προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζα. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή.

Γνωρίζω επίσης ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Η διαφθορά δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη, και παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Για να γίνω σαφής, οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. Μιλάμε για το σωστό και το λάθος, και σας καλώ να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε.

Είμαι στην πολιτική, όπως πολλοί από εσάς εδώ, για να καταπολεμήσω τη διαφθορά. Για να υπερασπιστώ τις αρχές της Ευρώπης. Πρόκειται για μια δοκιμασία των αξιών μας και των συστημάτων μας και, συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία.

Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Είμαι περήφανη για το ρόλο και τη βοήθειά μας σε αυτή την έρευνα.

Δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά.

Δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα ταρακουνήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να το κάνουμε.

Θα προστατεύσουμε αυτούς που μας βοηθούν να εκθέσουμε την εγκληματικότητα και θα εξετάσω τα συστήματα μας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για να δω πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα.

Αλλά πρέπει επίσης να πω ότι, αν και μπορούμε πάντα να επιδιώξουμε να αυξήσουμε τους αποτρεπτικούς παράγοντες και τη διαφάνεια, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι για τους οποίους μια σακούλα μετρητών θα αξίζει πάντα τον κίνδυνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι θα πιαστούν. Ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν και ότι θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου. Όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση.

Αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για όλους μας, αλλά ξέρω, είμαι πεπεισμένη, ότι αν συνεργαστούμε μπορούμε να βγούμε από αυτό ισχυρότεροι.

Για εσάς, τους συναδέλφους μου που έζησαν αυτές τις μέρες μαζί μου, επιτρέψτε μου να πω και πάλι πόσο βαθιά απογοητευμένη είμαι - ξέρω ότι όλοι έχετε το ίδιο συναίσθημα.

Σε εκείνους τους κακόβουλους παράγοντες, σε τρίτες χώρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός. Που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση. Που νομίζουν ότι μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των ΜΚΟ μας. Σας λέω ότι θα βρείτε αυτό το Κοινοβούλιο σταθερά απέναντί σας.

Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Ο 15χρονος από τη δομή του Βόλου κατέθεσε για ασέλγεια από τον πατέρα Αντώνιο

Μανταλένα Καϊλή: Αδυνατώ να πιστέψω τις κατηγορίες - Τα μάθαμε από τα ΜΜΕ

Εύα Καϊλή: Στο γκαράζ του σπιτιού στις Βρυξέλλες έπιασαν τον σύζυγό της - Πώς έγινε η επιχείρηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης