Κορωνοϊός - Κίνα: Τρέχουν να αγοράσουν rapid test ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων

Κορωνοϊός - Κίνα: Τρέχουν να αγοράσουν rapid test ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων

Οι πωλήσεις των rapid test στην Κίνα κατέγραψαν άλμα 344% την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου

covid_china
Τεστ αντιγόνων Covid-19 και φάρμακα για πυρετό και κρυολόγημα έσπευσαν να αγοράσουν οι Κινέζοι, καθώς η πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης πυροδότησε ανησυχίες μεταξύ των πολιτών ότι τώρα μπορεί να κολλήσουν τον ιό.

Διαδικτυακές πλατφόρμες φαρμάκων, φαρμακεία και παραγωγοί φαρμάκων αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες αύξηση των πωλήσεων, με την JD Health να δηλώνει ότι οι πωλήσεις των τεστ αντιγόνων κατέγραψαν άλμα 344% την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου συγκριτικά με μία εβδομάδα νωρίτερα.

«Όλοι γύρω μου αγοράζουν τεστ αντιγόνων και έτσι αγόρασα και εγώ 50», δήλωσε η 40χρονη Χουάνγκ Γιούτσι, κάτοικος του Πεκίνου που εργάζεται σε εταιρία αναψυχής. «Τώρα η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση σε ό,τι αφορά την πολιτική της πανδημίας και δεν είμαι βέβαιη για το τι θα ακολουθήσει. Μπορούμε απλά να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, άρα αγοράζω επίσης μάσκες N95, Tylenol και Ibuprofen».

Υπάλληλος καταστήματος σε φαρμακείο στο κέντρο του Πεκίνου δήλωσε στο Reuters ότι ξεπούλησε τα αντιπυρετικά σκευάσματα που είχε τη Δευτέρα. «Ποτέ δεν έχω δει τόσους πολλούς πελάτες να έρχονται να αγοράσουν αντιπυρετικά σε μία ημέρα», δήλωσε. «Προσπαθούμε να ξαναγεμίσουμε τα ράφια αλλά ίσως χρειαστεί μια εβδομάδα».

Χθες, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για θέματα της αγοράς στο Πεκίνο εξέδωσε προειδοποίηση κατά της μαζικής προμήθειας και της αύξησης των τιμών για προϊόντα που προλαμβάνουν την επιδημία, όπως αντιικά σκευάσματα, μάσκες και απολυμαντικά.

Η αυστηρή προσκόλληση της Κίνας στην πολιτική της ‘μηδενικής Covid’ τα τελευταία τρία χρόνια έχει κρατήσει τους πολίτες σε γενικές γραμμές προστατευμένους από τα κύματα μολύνσεων που σάρωσαν τον υπόλοιπο κόσμο.

Με βάση τα διεθνή πρότυπα, η Κίνα κατέγραψε πολύ λιγότερα κρούσματα και θανάτους αλλά η οικονομία πλήρωσε τίμημα για τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Κλείσιμο
Οι αρχές άρχισαν εν τέλει να χαλαρώνουν κάποιους από τους αυστηρότερους περιορισμούς αφού η απογοήτευση των πολιτών εντάθηκε τον περασμένο μήνα και γιγαντώθηκε σε κύμα διαμαρτυρίας.

Ενώ πολλοί εμφανίζονται ανακουφισμένοι που ορισμένα μέτρα χαλάρωσαν, υπάρχουν πολλοί άλλοι που τώρα νιώθουν πιο ευάλωτοι στο να κολλήσουν.

Υπάρχει επίσης κάποια επιφυλακτικότητα για την αλλαγή τόνου στα μηνύματα που απευθύνουν αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν προηγουμένως δώσει έμφαση στους κινδύνους από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον της Covid-19.

Η Κίνα έχει επίσης τα τρία τελευταία χρόνια επιβάλει κανόνες, όπως το να ζητά από τους πολίτες να δίνουν το όνομά τους για την αγορά φαρμάκων για τον πυρετό και το κρυολόγημα, προκειμένου να ιχνηλατούνται πιθανές μολύνσεις. Ωστόσο οι αρχές κάποιων πόλεων άρχισαν να χαλαρώνουν τέτοιου είδους περιορισμούς.

Ο κόσμος, που ανησυχεί για την πιθανότητα να μολυνθεί με Covid καθώς τα προληπτικά μέτρα περιορίζονται, αγοράζει επίσης ένα σκεύασμα της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής, το Lianhua Qingwen, που παράγει η εταιρία Yiling Pharmaceutical, το οποίο προωθήθηκε ευρέως στην Κίνα ως θεραπεία για την COVID-19.

Η φαρμακευτική Buchang Pharma δήλωσε στο τοπικό δίκτυο Cailianshe ότι το εργοστάσιό της που παράγει κινεζικά φάρμακα για ασθένεια των πνευμόνων λειτουργεί σε 24ωρη βάση λόγω της «τεράστιας ζήτησης».

Η τάση για μαζική προμήθεια και αποθήκευση σκευασμάτων για την Covid προκάλεσε επικριτικά σχόλια στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για να αγοράζει κανείς με παράλογο τρόπο και να αποθηκεύει συγκεκριμένα φάρμακα», ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Economic Daily.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα κατά εταιρείας του Έλον Μασκ για βασανισμό ή άσκοπη θανάτωση ζώων σε πειράματα!

Απαντήσεις ζητά ο πατέρας του νεκρού 11χρονου στις Σέρρες - Αυτοψία στο σχολείο

Η Άμπερ Χερντ κατέθεσε νέα έφεση - Ζητά κι άλλη δίκη για την υπόθεση με τον Τζόνι Ντεπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης