Λιζ Τρας: Πώς δημοσιογράφος του BBC την «έριξε στο καναβάτσο» - «Νιώθετε ταπεινωμένη με τόσες κωλοτούμπες»;

Λιζ Τρας: Πώς δημοσιογράφος του BBC την «έριξε στο καναβάτσο» - «Νιώθετε ταπεινωμένη με τόσες κωλοτούμπες»;

Από την έναρξη της συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες πριν από την παραίτησή της, τα πράγματα φαίνονταν να μην κυλούν ομαλά για την Λιζ Τρας

000_32LE7R7
Η Λιζ Τρας κατάφερε να μείνει στην πολιτική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας καθώς πλέον αποτελεί την πιο βραχύβια πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Δύο μέρες πριν την αποχώρησή της από τον αριθμό 10 της Downing Street βρέθηκε ενώπιως ενωπίω με τον Κρίς Μέισον, δημοσιογράφο του BBC. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησε δημόσια μετά την «κωλοτούμπα» του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ο οποίος έριξε στον κάλαθο των αχρήστων το οικονομικό της πρόγραμμα και άλλαξε πορεία στα οικονομικά της χώρας.

Από την έναρξη της συνέντευξης τα πράγματα φαίνονταν να μην κυλούν ομαλά για την Λιζ Τρας. Ο Μέισον της έδειξε τις διαθέσεις του ρωτώντας την για το «ποιος φταίει γι' αυτό το χάλι». Από την πλευρά της η ίδια φάνηκε να καταλαβαίνει ότι η θέση της ήταν πολύ δύσκολη και ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό.  

«Λοιπόν, πρώτα απ' όλα, θέλω να αναλάβω την ευθύνη και να ζητήσω συγγνώμη για τα λάθη που έχουν γίνει. Ήθελα να ενεργήσω για να βοηθήσω τους ανθρώπους με τους λογαριασμούς ενέργειας, να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των υψηλών φόρων, αλλά πήγαμε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα. Το έχω αναγνωρίσει. Έβαλα νέο υπουργό με μια νέα στρατηγική για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Most awkward moments of Liz Truss's BBC interview

H απάντηση της Λιζ Τρας δεν φάνηκε να πείθει τον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου ο οποίος επέμεινε λέγοντάς της «ας είμαστε σαφείς, όμως, και ευθείς. Το όραμά σας για τη Βρετανία είναι νεκρό, έτσι δεν είναι;»

«Αυτό στο οποίο εστιάζω είναι η παροχή ενέργειας, η παροχή νέων δρόμων, νέων ευκαιριών σε ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει να βεβαιωθούμε, ωστόσο, ότι έχουμε οικονομική σταθερότητα και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μου ως πρωθυπουργού», ήταν η απάντησή της.

«Έχω ενεργήσει για το εθνικό συμφέρον. Παραμένω αφοσιωμένη στο όραμα, αλλά θα πρέπει να το υλοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Και αυτό είμαι αποφασισμένη να κάνω με τον νέο υπουργό, Τζέρεμι Χαντ», συμπλήρωσε.

Η Λιζ Τρας υπό πίεση

«Είχαμε μια πολύ ισχυρή εκστρατεία ηγεσίας αυτό το καλοκαίρι, όπου συζητήσαμε ιδέες, συζητήσαμε για τη φιλοσοφία», είπε στη συνέχεια η Λιζ Τρας. Θέλοντας να την πιέσει ακόμη περισσότερο την ρώτησε εάν ο συνύποψηφιός της Ρίσι Σουνάκ είχε δίκιο από την αρχή.  «Και είπε [ο Σούνακ] ότι οι ιδέες σας θα ήταν καταστροφή, και έχει αποδειχθεί ότι είχε δίκιο, έτσι δεν είναι;», ήταν η ερώτηση του Μέισον.

«Λοιπόν, όπως είπα, είμαι δεσμευμένη σε μια οικονομία χαμηλών φόρων και υψηλής ανάπτυξης, αλλά πρέπει να σκέφτομαι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», επεσήμανε. «Η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού είναι να διασφαλίσω ότι έχουμε οικονομική σταθερότητα, ότι προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων. Έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία από το 1974 -και ξεπερνάμε αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα», συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Ακολούθως ο δημοσιογράφος απευθυνόμενος στην κυρία Τρας της είπε ότι δεκάδες Βρετανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια και πρόσθεσε πως σύμφωνα με αναλύσεις για κάποιες από τις αυξήσεις ευθύνονται οι ενέργειες της.

«Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο για οικογένειες σε όλη τη χώρα», απάντησε η Τρας, με τον δημοσιογράφο να επαναλαμβάνει «...και κατηγορούν εσάς». Ωστόσο η Τρας επεσήμανε ότι «το  γεγονός είναι ότι αντιμετωπίζουμε τόσο μια δύσκολη οικονομική κατάσταση διεθνώς, όπου τα επιτόκια αυξάνονται, όσο και πίεση εδώ, στη Βρετανία».

Τότε, ο δημοσιογράφος τη ρώτησε αν αποδέχεται ότι έχει κάνει χειρότερη την κατάσταση, αν αποδέχεται ότι οι ενέργειές της τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους ανθρώπους, ότι έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών από τους πολίτες. Σε εκείνο το σημείο υποστήριξε ότι έχει ζητήσει συγγνώμη επειδή «πήγαμε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα», με τον Μέισον να απαντά πως «και αυτό έχει συνέπειες για τους ανθρώπους, στους λογαριασμούς τους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο δημοσιογράφος του BBC έκανε μία ερώτηση στην Τρας αφήνοντάς την για λίγο άφωνη.  «Οι άνθρωποι θα πουν ''κοίταξε, όλοι αλλάζουμε γνώμη, όλοι οι πρωθυπουργοί αλλάζουν γνώμη'', αλλά αυτό είναι ένα κύμα από ''κωλοτούμπες'' [ο δημοσιογράφος χρησιμοποιεί τη λέξη «u-turn», δηλαδή «αναστροφή», στροφή 180 μοιρών], πρωτοφανές σε μέγεθος και ταχύτητα. Αισθάνεστε ταπεινωμένη;»

Μετά από σύντομη σιωπή η Λιζ Τρας απάντησε τα εξής: «Αισθάνομαι, κατ' αρχάς, ότι έκανα λάθη και ήμουν ειλικρινής σε αυτό…». Ο δημοσιογράφος όμως επέμεινε επαναλαμβάνοντας πως «αυτό πρέπει να είναι ταπεινωτικό, τόσο νωρίς στην εξουσία».

Προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία της είπε πως «αλλά αυτό που σκέφτομαι, Κρις, είναι το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση […]. Αυτό είναι που… αυτό είναι που με παρακινεί και γι' αυτό κάνω αυτό που κάνω».

«Νοιάζομαι βαθιά για αυτή τη χώρα. Με νοιάζει βαθιά η επιτυχία μας, γιατί ξέρω τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για τους ανθρώπους. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να έχεις δουλειά και να μην έχεις δουλειά. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου ή να μην μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου, και αυτό είναι που με παρακινεί […]», τόνισε ακόμη.

«Ναι, δεν ήταν τέλεια. Ήταν μια δύσκολη στιγμή και νομίζω ότι κάναμε μια συνέντευξη πριν πάρω τη δουλειά και είπα ότι θα ήταν δύσκολο λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε ως χώρα», είπε ακόμη η Λιζ Τρας.

«Ήταν πιο δύσκολο από όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε;», ρώτησε την Τρας ο δημοσιογράφος με την τελευταία να του απαντάει ότι «περίμενα να είναι δύσκολο και ήταν δύσκολο», απάντησε η Λιζ Τρας.




Ειδήσεις σήμερα:

Με 30άρια το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της 28ης

Τι υποσχέθηκαν να στείλουν οι Ουκρανοί στον Δένδια για να θυμάται την επίσκεψή του στο Κίεβο

Οι τελευταίες ώρες της Τρας στη Ντάουνινγκ Στριτ και το ταξίδι του σερ Μπρέιντι στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης