Λιζ Τρας: Οι τελευταίες ώρες στη Ντάουνινγκ Στριτ και το ταξίδι του Σερ Μπρέιντι στην Ελλάδα

Λιζ Τρας: Οι τελευταίες ώρες στη Ντάουνινγκ Στριτ και το ταξίδι του Σερ Μπρέιντι στην Ελλάδα

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι άφησε τις διακοπές του στη χώρα μας και επέστρεψε για να ανακοινώσει τις αλλαγές - Πώς πέρασε τις τελευταίες της ώρες στη Ντάουνινγκ Στριτ η Τρας

liz-truss-downing
Απολαμβάνοντας τις διακοπές του στην Ελλάδα, ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, αποφάσισε για το πολιτικό μέλλον της Λιζ Τρας και την άμεση απομάκρυνσή της από τη Ντάουνινγκ Στριτ.  Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο πρόεδρος της επιτροπής του 1922 που συγκέντρωσε στο γραφείο του εκατοντάδες επιστολές των Τόρις που ζητούσαν την αποπομπή της Συντηρητικής πρωθυπουργού, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας για να ξεκουραστεί, κυρίως όμως για να λάβει την μεγάλη απόφασηή: εάν θα δώσει το «πράσινο φως» για την αποχώρηση της Τρας από την εξουσία.

Χθες, Πέμπτη (20/10) με το «χαμόγελο της Μόνα Λίζα», όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της ενώ όλο το προηγούμενο βράδυ έμεινε ξάγρυπνη στέλνοντας γραπτά μηνύματα από το κινητό της σε φίλους προκειμένου να τους ενημερώσει ότι η θητεία της στην Ντάουνινγκ Στριτ θα ήταν η πιο βραχύβια στη χώρα.

Liz Truss resigns as Prime Minister


Από τις 4 το πρωί, (ώρα Βρετανίας), η Τρας έστελνε sms στο κινητό τους σε στενούς συνεργάτες της, γράφει η Daily Mail, και έτσι οι στενοί της συνεργάτες δήλωσαν ότι από το ξημέρωμα ήξεραν ότι επρόκειτο να να παραιτηθεί.  Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι την είχε ήδη ενημερώσει ότι είχε χάσει την υποστήριξη του κόμματός της κι ότι θα έχανε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η απόφαση που αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για την Τρας

Την Τετάρτη, μετά από μία χαοτική μέρα στο Γουέστμινστερ και τις παραιτήσεις δύο υπουργών - της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και της υπουργού που είχε επιφορτιστεί με την κομματική πειθαρχία στους Τόρις - η Τρας κατάλαβε ότι δεν την... έπαιρνε να παραμείνει στην εξουσία. Εξάλλου, είχε πέσει στα... μάτια πολλών βουλευτών της, έξι ημέρες νωρίτερα, όταν απέλυσε την «αδελφή- ψυχή της», πρώην υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτέννγκ .

Με την αποπομπή του στενού της συνεργάτη και «αρχιτέκτονα» του μίνι προυπολογισμού - η Τρας ανακοίνωσε ότι παγώνει το εμβληματικό της σχέδιο για τη μείωση του εταιρικού φόρου. Δείχνοντας στους βουλευτές των Συντηρητικών ότι θυσιάζει του Κουαρτένγκ για να σώσει την πρωθυπουργία της, τα στελέχη των Τόρις έχασαν πλέον κάθε εμπιστοσύνη που της είχαν. 

UK's Liz Truss Says She Was 'Incredibly Sorry' to Fire Kwasi Kwarteng


Κλείσιμο
Όταν, δε, διόρισε τον Τζέρεμι Χαντ ως  νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έσπευσε να αλλάξει άρδην την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης της Λονδίνου, τότε τα στελέχη των Συντηρητικών κατάλαβαν ότι εάν δεν απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά της, το κόμμα τους θα καταποντιστεί σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Την εγκατέλειψαν και στενοί της συνεργάτες

Με τις δημοσκοπήσεις να της «δείχνουν την πόρτα», η Τρας άρχισε να χάνει και την υποστήριξη των ένθερμων υποστηρικτών της. Ο Λόρδος Φροστ, άλλοτε στενός συνεργάτης της κυρίας Τρας, έσπευσε την Πέμπτη να δηλώσει: «Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε το πρόγραμμα που αρχικά υποστήριζε η Τρας ούτε το μανιφέστο του 2019. Οδηγεί σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση... »

Άλλα μέλη της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις, που κάποτε ήταν ο βασικός πυλώνας της υποστήριξής της Λιζ Τρας, συμφώνησαν με τον λόρδο Φροστ. Η πρώην βουλευτής Σέριλ Μάρεϊ, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή υπερασπιζόταν δημοσίως την Τρας εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για τις «κωλοτούμπες» της Τρας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά της. «Είχα μεγάλες ελπίδες για τη Λιζ Τρας αλλά με απογοήτευσε» είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί στο υπουργικό συμβούλιο είχαν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τρας δεν μπορούσε να συνεχίσει, αλλά ήθελαν να παραμείνει για να επιβλέπει τουλάχιστον τον προϋπολογισμό μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με τον Χαντ να προσπαθεί να βγάλει «το φίδι από την τρύπα» γεμίζοντας μια «μαύρη τρύπα» 40 δισεκατομμυρίων λιρών στο κρατικό ταμείο.

Και ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της επιτροπής των βουλευτών των Τόρις το 1922, ένιωσε το ίδιο. Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του στη χώρα μας , ήταν πλέον σίγουρος ότι έπρεπε να της δείξει την πόρτα της εξόδου...

Ειδήσεις σήμερα:

Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ο άνθρωπος που... κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνει πρωθυπουργούς

Ενίσχυση των βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - «Καλοκαίρι» από την Κυριακή

«Λευκός καπνός» για παρέμβαση στις τιμές του αερίου - Το παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής ως τη συμφωνία  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης