Nord Stream - Μόσχα: Η αλήθεια για τις διαρροές στους αγωγούς θα εκπλήξει τους Ευρωπαίους

Nord Stream - Μόσχα: Η αλήθεια για τις διαρροές στους αγωγούς θα εκπλήξει τους Ευρωπαίους

Οι αγωγοί φυσικού αερίου ήταν στο επίκεντρο γεωπολιτικής διαμάχης ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

nordstream_arthro
Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν όταν μάθουν την «αλήθεια» για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη διεθνή έρευνα για αυτές τις διαρροές που σημειώθηκαν ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με φόντο τη «μάχη» για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις διαρροές στις 12 Οκτωβρίου μια πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας» προς όφελος των ΗΠΑ, της Πολωνίας και της Ουκρανίας και η ρωσική διπλωματία κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποκαλύψει αν η χώρα του ευθύνεται για αυτές τις εκρήξεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα εργάζεται «εντατικά» για να συμπεριληφθεί στην έρευνα, την οποία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι «κανονίστηκε» για να φορτώσει την ευθύνη στη Ρωσία.

«Γίνονται εργασίες μέσω διπλωματικών διαύλων», είπε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος αξιωματούχος. «Αλλά μέχρι στιγμής, συναντούν έναν τοίχο απροθυμίας για να ριχτεί από κοινού φως στην αλήθεια, κάτι που σίγουρα θα εκπλήξει περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες αν δημοσιοποιηθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε οι Δανοί μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας», είπε ο Πεσκόφ.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream ήταν στο επίκεντρο γεωπολιτικής διαμάχης ακόμη και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Κίεβο και την Ουάσινγκτον να εναντιώνονται στην κατασκευή τους, που τονίζει, όπως υποστηρίζουν, την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Τα πρώτα υποθαλάσσια πλάνα από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ τα πρώτα πλάνα από τις ζημιές στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα δημοσιεύθηκαν από τη σουηδική εφημερίδα Expressen, η οποία έλαβε αποκλειστική άδεια από τις αρχές για τη σχετική λήψη.

Το βίντεο, που τραβήχτηκε από υποβρύχιο drone, δείχνει σημαντικές ζημιές στον αγωγό φυσικού αερίου. Φαίνεται επίσης ότι σε ορισμένα σημεία του σωλήνα υπάρχουν ρωγμές, ενώ σε άλλα το μέταλλο έχει παραμορφωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, η σουηδική εφημερίδα αναφέρει  πως ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1 στο βυθό της Βαλτικής. 





Στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από τον σωλήνα είναι ορατά ίχνη μιας πολύ ισχυρής έκρηξης.   Στο βίντεο της Expressen, που τραβήχτηκε με ένα μικρό τηλεχειριζόμενο υποθαλάσσιο όχημα, ένα υποβρύχιο drone, εικονίζεται λυγισμένο μέταλλο και ο διάπλατα ανοιγμένος αγωγός στο βυθό της Βαλτικής, σε βάθος περίπου 80 μέτρων.



Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα, το μέγεθος της ζημιάς δείχνει πόσο ισχυρή ήταν η έκρηξη που κατέστρεψε τον αγωγό. «Για να καταστραφεί ένα τόσο παχύ μέταλλο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, όπως βλέπουμε (στο βίντεο)», δήλωσε στο δημοσίευμα ο χειριστής του drone Trond Larsen.

Ειδήσεις σήμερα:

Καλαμπάκα: Κόλλησε το γκάζι σε αγροτικό που μπήκε σε λαϊκή αγορά και παρέσυρε τρία άτομα

Εάν ο Πούτιν πατήσει το κουμπί των πυρηνικών μέσα σε πέντε ώρες θα πεθάνουν εκατομμύρια

Όλαφ Σολτς: Επίσκεψη στην Αθήνα στις 26-27 Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης