Ιράκ: Ο σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα Σαντρ καλεί τους δικαστές να διαλύσουν τη Βουλή

Ιράκ: Ο σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα Σαντρ καλεί τους δικαστές να διαλύσουν τη Βουλή

Αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του, «οι επαναστάτες θα τηρήσουν άλλη στάση», δήλωσε ο λαϊκιστής πολιτικός, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί

Muqtada_al-Sadr
Ο Ιρακινός σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε το δικαστικό σώμα της χώρας να διαλύσει το Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, απειλώντας με απροσδιόριστες συνέπειες εάν το δικαστικό σώμα δεν κάνει αυτό που ο ίδιος λέει.

Ο λαϊκιστής πολιτικός ηγέτης, ο οποίος έχει επιρροή στις μάζες, συνέδραμε στην αναζωπύρωση των εντάσεων στο Ιράκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δίνοντας εντολή σε χιλιάδες οπαδούς του να εισβάλουν και να καταλάβουν το κτίριο του Κοινοβουλίου, αποτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης σχεδόν 10 μήνες μετά τις εκλογές.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ως επί το πλείστον σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, αρνήθηκαν να δεχτούν τις απαιτήσεις του Σαντρ, εγείροντας φόβους για νέες ταραχές και βία σε ένα εξαντλημένο από τις συγκρούσεις Ιράκ.

Το δικαστικό σώμα «πρέπει να διαλύσει τη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αν όχι, οι επαναστάτες θα τηρήσουν άλλη στάση», ανέφερε ο Σαντρ σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σαντρ ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές και απροσδιόριστες αλλαγές στο Σύνταγμα μετά την αποχώρηση των βουλευτών του από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Η αποχώρηση ήταν μια διαμαρτυρία για την αποτυχία του να σχηματίσει κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι κατείχε σχεδόν το ένα τέταρτο των εδρών της Βουλής και είχε αρκετούς συμμάχους για να συγκροτήσουν πλειοψηφία στην Βουλή.

Ο Σαντρ κατηγορεί τα ευθυγραμμισμένα με το Ιράν κόμματα για την αποτυχία στον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς και για διαφθορά, αλλά οι οπαδοί του ελέγχουν επίσης μερικές από τις πιο κακοδιοικημένες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονήθηκε ο κιθαρίστας των «Teenage Head» - Νο1 ύποπτος ο γιος του, που έστειλε... email για τον θάνατό του

Έξαρση πολιομυελίτιδας στο Λονδίνο - Ξεκινά εκστρατεία εμβολιασμού σε παιδιά

Κι άλλη καταγγελία για το DK Oyster - Πλήρωσαν €1.400 για «μασημένα καλαμαράκια και ζυμαρικά που δεν τρώγονταν»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης