Ο Πούτιν κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

Ο Πούτιν κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

Πως μια ετήσια υπόθεση ρουτίνας, όπως η συντήρηση του Nord Stream 1,  προκαλεί πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους

putin_thema_new_xr
Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου - Ανησυχία στην Ευρώπη για το αν θα ξανά ανοίξει

«Κανείς δεν γνωρίζει πότε η Ρωσία θα αποφασίσει να ανοίξει ξανά την παροχή και ήδη υπάρχει προβληματισμός», σημειώνουν Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι την ώρα που η Μόσχα θα κλείσει για περίπου 10 ημέρες τον αγωγό Nord Stream 1 για έργα συντήρησης. Παρότι γίνεται ετησίως αυτή η διαδικασία και θεωρείται υπόθεση ρουτίνας, στην Ευρώπη ανησυχούν ότι αυτή τη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα ξανά ανοίξει τη στρόφιγγα.

Αν συμβεί αυτό, ο χειμώνας μπορεί να είναι πολύ βαρύς. Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Bruegel, η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου, εάν η Μόσχα διακόψει τις παραδόσεις της, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα.


Αυτό σημαίνει ότι η σεζόν δεν είναι πολύ δύσκολη. Και μπορεί για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία να μην υφίσταται ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τη Le Monde, ωστόσο για τη Γερμανία θα σήμαινε έλλειμμα 29% έναντι της ζήτησης. Αντίστοιχα, για τις χώρες της Βαλτικής το ποσοστό αυτό φτάνει στο 54%.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο πιθανό σενάριο, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός περιγράφοντας το ως «εφιαλτικό».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και ακόμη και πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 6 Ιουλίου.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση που έκανε την Κυριακή (10/7) ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή επιλογή», κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρέθηκε σώος ο ένας από τους δύο αγνοουμένους στη Χαλκιδική - Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι διαδηλωτές της Σρι Λάνκα εξερευνούν το λεηλατημένο προεδρικό μέγαρο: «Ζούσαν στην πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε»

Κόνι Μεταξά - Μάριος Καπότσης: Οι δύο γάμοι, οι όρκοι αγάπης και το ξέφρενο πάρτι με Πανταζή και Φουρέιρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης