Στροφή της Ιαπωνίας στη «ρεαλιστική διπλωματία» από τον Κισίντα

Στροφή της Ιαπωνίας στη «ρεαλιστική διπλωματία» από τον Κισίντα

Με το βλέμμα στην Κίνα, τη Ρωσία, αλλά και τη Βόρεια Κορέα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έκανε ένα ακόμη βήμα μακριά από τον πασιφισμό

kishida_1
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα αποκάλυψε αυτό που ονόμασε στροφή προς τη «ρεαλιστική διπλωματία» για να βοηθήσει τη χώρα του να αποκρούσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Το Όραμα Κισίντα για την Ειρήνη θα ενισχύσει τη διπλωματία και την ασφάλεια της Ιαπωνίας», είπε κατά τη διάρκεια μιας κεντρικής ομιλίας κατά την έναρξη του φόρουμ για την ασφάλεια «Διάλογος του Σάνγκρι-λα» που οργανώνει η Σιγκαπούρη.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι Ανατολική Ασία αύριο», είπε.

Οι δηλώσεις του Κισίντα σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα της Ιαπωνίας για να αποστασιοποιηθεί από τον πασιφισμό της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να βγει από τη σκιά των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου συμμάχου τους.

Κλείσιμο
Το Τόκιο επιδιώκει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια ενώ αντιμετωπίζει την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία. Ανησυχεί για την αυξανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και γύρω από την Ταϊβάν και είναι επιφυλακτική για τους στρατιωτικούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Η ενεργή διπλωματία της χώρας του, είπε ο Κισίντα, θα υποστηριχθεί από μια δέσμευση που αναλήφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών τα επόμενα πέντε χρόνια και με βοήθεια σε χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων περιπολικών σκαφών για τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και τα νησιά του Ειρηνικού ώστε να βοηθήσουν στη φρούρηση της ναυτικής ασφάλειας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ιαπωνία εξετάζει την απόκτηση όπλων αντεπίθεσης ώστε να αποτρέψει πιθανούς εχθρούς να εξαπολύσουν επιθέσεις, μια αμφιλεγόμενη πρόταση σε μια χώρα που παραιτήθηκε από το δικαίωμα να διεξάγει πόλεμο μετά την ήττα της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κισίντα μίλησε επίσης για την απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 18 γύρους δοκιμών όπλων φέτος, δείχνοντας τα εξελισσόμενα πυρηνικά και πυραυλικά οπλοστάσια της.

Περιγράφοντας τη Βόρεια Κορέα ως μια ξεκάθαρη και σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή τάξη, ο Κισίντα εξέφρασε την απογοήτευσή του που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να δράσει κατά της Πιονγκγιάνγκ λόγω της ικανότητας των μελών να ασκήσουν βέτο σε ψηφίσματα. Η Ιαπωνία, τόνισε, θα επιδιώξει να μεταρρυθμίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την τοποθέτηση βηματοδότη πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην «Επιτροπή Σοφών» του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρόταση Μητσοτάκη

Αδελφός του αρχηγού του καρτέλ ο ένας από τους 4 Βρετανούς - Είχε διεθνές ένταλμα γιατί είχε κάψει ζωντανό άνθρωπο στη Βρετανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης