Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά να ακολουθεί η Κίνα τους διεθνείς κανόνες

Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά να ακολουθεί η Κίνα τους διεθνείς κανόνες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει το περίγραμμα της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας ως μεγάλης δύναμης – Τα μηνύματα του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο

anthony_blinken
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να αποκόψουν την Κίνα από την παγκόσμια οικονομία, αλλά θέλουν το Πεκίνο να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, αναμένεται να πει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα.

«Δεν πρόκειται για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Δεν πρόκειται για μια διαίρεση του κόσμου σε άκαμπτους ιδεολογικούς συνασπισμούς», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους σε μια τηλεφωνική ενημέρωση πριν από την ομιλία με την οποία ο Μπλίνκεν θα παρουσιάσει το περίγραμμα της στρατηγικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας ως μεγάλης δύναμης.

«Πρόκειται για τη διατήρηση και, εξίσου σημαντικό, την αναζωογόνηση της διεθνούς τάξης με έναν τρόπο που θα προστατεύει βασικές αρχές που επέτρεψαν την ειρήνη και την ευημερία επί δεκαετίες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ομιλία του Μπλίνκεν συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης περιοδείας του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών σε χώρες του Ειρηνικού, ένα μέτωπο αυξανόμενης έντασης σε έναν ανταγωνισμό για επιρροή ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Ο Μπλίνκεν θα καταστήσει σαφές πως το κέντρο του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον παραμένει «αμετακίνητο» παραμένει στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού και στην Κίνα, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ θα αναλύσει το περίγραμμα της στρατηγικής της Ουάσινγκτον, που είναι να επενδύσει στην ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και να ευθυγραμμιστεί με εταίρους για να ανταγωνιστεί την Κίνα.


«Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα παίζει με τους ίδιους κανόνες»

«Ο υπουργός θα καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αποκόψουν την οικονομία της Κίνας από τη δική μας ή από την παγκόσμια οικονομία... Επιδιώκουμε απλώς να διασφαλίσουμε πως η Κίνα παίζει με τους ίδιους κανόνες όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Κλείσιμο
Ο Μπλίνκεν θα υπογραμμίσει επίσης πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανταλλάξουν τη συνεργασία σε αυτούς τους τομές με συμβιβασμούς στις αρχές μας», είπε ο αξιωματούχος.

Η προσέγγιση της Ουάσινγκτον θα είναι να διαμορφώσει το περιβάλλον γύρω από την Κίνα, όχι να προσπαθήσει να αλλάξει τη συμπεριφορά της, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως οι αμερικανικές εταιρίες θα προστατευθούν από αυτό που θεωρεί αθέμιτες πρακτικές του Πεκίνου, όπως οι κρατικές επιχορηγήσεις και τα εμπόδια πρόσβασης στην αγορά, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ο Μπλίνκεν θα επαναλάβει επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ στην πολιτική της μίας Κίνας, παρότι ο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά, αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν. Ο ίδιος και οι σύμβουλοί του είπαν αργότερα ότι οι παρατηρήσεις αυτές δεν αντανακλούν μια αλλαγή πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωκοποιηθούν!


Τζόνι Ντεπ για Χερντ: Τα ψέματα που λέει για εμένα είναι γελοία, οδυνηρά, εξευτελιστικά και απίστευτα σκληρά!


Καταδίωξη διακινητή στα ανοιχτά της Ρόδου - Έριξαν προειδοποιητικές βολές οι λιμενικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης