Πνιγμένοι στα χρέη, στο Αφγανιστάν πουλούν τα νεφρά τους για να ζήσουν

Πνιγμένοι στα χρέη, στο Αφγανιστάν πουλούν τα νεφρά τους για να ζήσουν

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στη χώρα, δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με πείνα λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας - Καταφεύγουν τότε σε ακραίες λύσεις, ενώ οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια

afghanistan-peina
Εβαλαν τον γιο τους στο νοσοκομείο βιαστικά, χωρίς να του δώσουν εξηγήσεις. Αν γνώριζε ο Χαλίλ τον λόγο δεν θα συμφωνούσε, λένε τώρα οι γονείς του. Οι γιατροί έκαναν αναισθησία στον 15χρονο και του αφαίρεσαν τον νεφρό.

Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας ο νεαρός Χαλίλ. Ο πατέρας του, Μοχάμεντ, μέσα στην απελπισία για τα χρέη του, πούλησε τον νεφρό του νεαρού για 4.500 δολάρια που μόλις που κάλυψαν τα χρέη.

Το περιστατικό που διηγούνται στην Wall Street Journal οι γονείς του Χαλίλ είναι η τραγική ένδειξη της αδυναμίας πολλών Αφγανών να επιβιώσουν μέσα στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην χώρα η πτώση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν για δεύτερη φορά μέσα σε 20 χρόνια.

Πάνω από τους μισούς κατοίκους της χώρας των 39 εκατομμυρίων έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας. Το 95% δεν τρώει αρκετά. Εν τω μεταξύ οι τιμές βασικών αγαθών, όπως το αλεύρι, έχουν διπλασιαστεί από το καλοκαίρι και η οικονομία έχει παγώσει λόγω των κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος.

Η κατάσταση σπρώχνει τους Αφγανούς σε ακραίες, δραματικές, επικίνδυνες λύσεις.

Δύο νοσοκομεία στην πόλη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, επιδίδονται σε μεταμοσχεύσεις νεφρών, κάνοντας 15-20 επεμβάσεις τον μήνα! Παράνομη δραστηριότητα, φυσικά, αλλά οι αρχές απλώς κάνουν τα στραβά μάτια.

Κλείσιμο
Δεν είναι όμως δύσκολο να βρεθεί αγοραστής, αναφέρει η WSJ. Αγγελίες μπορεί να βρει κανένας ακόμη και στους στύλους του ηλεκτρικού στη Χεράτ ενώ μεσάζοντες δίνουν την κάρτα τους σε κάθε ενδιαφερόμενο πωλητή ή αγοραστή.

Ο Μοχάμεντ, που δούλευε για χρόνια στις οικοδομές, βρήκε αγοράστη μέσω ενός συγγενή του. Μετά τους Ταλιμπάν η δουλειά λιγόστεψε, άρχισε να αγοράζει με πίστωση και να δανείζεται από γείτονες για να θρέψει τα 12 παιδιά του. Με την επέλαση των Ταλιμπάν όσοι του δάνεισαν άρχισαν να τα ζητούν επίμονα, κάποιοι σχεδόν απήγαγαν ένα παιδί του, μόλις 2 ετών, πιέζοντας για χρήματα. 

Για να ξεχρεώσει πήρε την απόφαση με τη γυναίκα του να πουλήσουν τον νεφρό του παιδιού τους – αν βέβαια δεν αποφάσιζαν να πουλήσουν ένα παιδί. Οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν το δικό τους, καθώς ο Μοχάμεντ έχει πέτρες και η σύζυγός του διαβήτη. Ο μεγαλύτερος γιος βγάζει τρία δολάρια την ημέρα μαζεύοντας πλαστικά για ανακύκλωση και έτσι ο κλήρος έπεσε στον δεύτερο γιο.

Ο Μοχάμεντ δεν είχε το κουράγιο να πάει το παιδί μόνος του στο νοσοκομείο και έστειλε τον θειο του γιου του. «Ποιος γονιός μπορεί να πουλήσει το νεφρό του παιδιού του;» λέει.

Οι Ταλιμπάν ρίχνουν τις ευθύνες για τις αγοραπωλησίες νεφών σε «διεθνείς λαθρεμπόρους», αλλά παραδέχονται το πρόβλημα και δηλώνουν ότι θέλουν να το εξαλείψουν. Ζητούν δε και την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Το πρόβλημα όμως της ραγδαίας φτωχοποίησης της χώρας είναι γενικευμένο και αγγίζει ακόμη και όσους ήταν σχετικά ευκατάστατοι πριν τουλάχιστον έλθουν οι Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές εμφανίζονται μάλιστα ιδιαίτερα εκδικητικοί για όσους συνεργάζονταν εμπορικά με τους Δυτικούς ως το περασμένο καλοκαίρι, εξωθώντας τους να πουλήσουν τα πάντα για να ξεπληρώσουν τα χρέη.

Για άλλους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Η Ναζανίν, γύρω στα 30, με πέντε παιδιά, βγάζει λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα πλένοντας ρούχα. Ο γιος της, στα 12 του, μαζεύει σκουπίδια για μισό δολάριο την ημέρα. Ο σύζυγός της, Μοχάμεντ, είναι οπιομανής – άλλο ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα.

Τα χρέη της οικογένειας φτάνουν τα 1.000 δολάρια. Μόνη λύση για τον Μοχάμεντ, να πουλήσει το νεφρό της Ναζανίν και αυτό έκανε, στερώντας την οικογένεια από την μόνη ίσως που εργαζόταν για να τους συντηρεί.

Αμαρτία, λέει, αλλά πάντως τα χρέη καλύφθηκαν.





Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τζόνι Ντεπ έφερε στη δίκη βίντεο με την Χερντ σε μεταμεσονύκτιες συναντήσεις με τον Μασκ και τον Φράνκο

Ρούλα Πισπιρίγκου: Έσβησε τα ηλεκτρονικά της «ίχνη» - Δεν δίνει τους κωδικούς του email της στις Αρχές

Survivor: Η αποχώρηση της Τζο Μαριδάκη και οι… πρωταθλητές της κωλοτούμπας – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης