Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία προβλέπει το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία προβλέπει το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Πέραν της απαγόρευσης εισαγωγών άνθρακα, το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα όπως την απαγόρευση συναλλαγών με τέσσερις ρωσικές τράπεζες και την απαγόρευση οδικών και θαλάσσιων μεταφορών

ursula_von_der_leyen
Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που κατηγόρησε τη Μόσχα για σκληρό και ανελέητο πόλεμο» που στρέφεται και κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η μέγιστη πίεση. Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, την απαγόρευση συναλλαγών με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, ενώ μπαίνει «μπλόκο» σε οδικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, που περιλαμβάνουν τις εισαγωγές πετρελαίου, ενώ εξετάζουν προτάσεις των κρατών-μελών για φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής. Αξίζει να τονιστεί ότι για να επιβληθούν κάποιες ή όλες αυτές οι κυρώσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των κρατών - μελών της ΕΕ.


«Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό, ανελέητο πόλεμο, επίσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας. Πρέπει να διατηρήσουμε τη μέγιστη πίεση σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Σήμερα λοιπόν προτείνουμε ένα 5ο πακέτο κυρώσεων», σημείωσε.

Κλείσιμο


Αναλυτικά, οι προτεινόμενες κυρώσεις:

1. Απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μειώνοντας μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία. Αυτό θα μειώσει μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

2. Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

3. Απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα, όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών. Αυτή η απαγόρευση θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

4. Τέταρτον: Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περιοχές στις οποίες η Ρωσία είναι ευάλωτη. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζει την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας.

5. Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

6. Λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως μια γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς. Διότι τα χρήματα της ευρωπαϊκής φορολογίας δεν πρέπει να πάνε στη Ρωσία με οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή.

«Τέλος, προτείνουμε περισσότερες κυρώσεις σε βάρος ιδιωτών. Εργαζόμαστε επίσης για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες των κρατών μελών, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως έναν λογαριασμό μεσεγγύησης», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.




Ειδήσεις σήμερα:

Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα είναι ένα καλά σκηνοθετημένο σόου, λέει το Κρεμλίνο


Υποψίες για συνεργασία του Μάνου Δασκαλάκη με την αστυνομία, εξέφρασε φίλος του


Φοβούνται μήπως αυτοτραυματιστεί η Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό - Φύλακας συνεχώς έξω από το κελί της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης