Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουρές χιλιομέτρων στα McDonald's της Ρωσίας για ένα... τελευταίο burger

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουρές χιλιομέτρων στα McDonald's της Ρωσίας για ένα... τελευταίο burger

Η αμερικανική αλυσίδα έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων που αποχωρούν από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία - Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά από 32 χρόνια παρουσίας στη ρωσική αγορά - Την πρώτη μέρα που άνοιξαν τις «πύλες» τους στη Μόσχα εξυπηρέτησαν 30.000 πελάτες

FNW0e-6XwAgm2xg
Απίστευτες εικόνες καταγράφονται έξω από τα McDonald's στη Ρωσία όπου εκατοντάδες πολίτες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ένα... τελευταίο Big Mac «Bolsoi burger». Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία αποφάσισε χθες Τρίτη να προχωρήσει στο  προσωρινό κλείσιμο των 850 εστιατορίων της στη ρωσική επικράτεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων, έγραψε σε επιστολή προς τους μετόχους και τους υπαλλήλους ότι η αλυσίδα θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία. Ωστόσο, θα συνεχίσει να πληρώνει τους 62.000 Ρώσους υπαλλήλους της, ενώ και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Ronald McDonald House θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Κλείσιμο
Τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική εταιρεία δέχτηκε επικρίσεις επειδή έμεινε σιωπηλή γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με δεδομένη τη μεγάλη παρουσία που διατηρεί στη ρωσική επικράτεια.
Ρώσοι βάζουν αγγελίες και πωλούν cheeseburger και nuggets McDonald’s

Την ίδια ώρα οι λάτρεις του αμερικανικού κολοσσού έφτασαν στο σημείο να κερδίσουν χρήματα μεταπουλώντας προϊόντα των McDonald's. Όπως μετέδωσε η ρωσική υπηρεσία του BBC στο Telegram, στον ιστότοπο Avito άρχισαν να εμφανίζονται αναρτήσεις που αφορούσαν Mac προϊόντα.

Οι χρήστες πωλούν από cheeseburger  και mcnuggets μέχρι παιχνίδια και συλλεκτικά νομίσματα της αλυσίδας από την 30η επέτειο παρουσία της στην Ρωσία.

Mactelegram
Mcdonalds_telegram


Τα προϊόντα μεταπωλούνται σε τιμή η οποία είναι 3-10 φορές υψηλότερη από την αρχική. «Nuggets και πίτες που αγοράστηκαν πριν το κλείσιμο της αλυσίδας. Η τελευταία ευκαιρία να γευτείς ξένα καλούδια», γράφει χαρακτηριστικά μια αγγελία. «Οι γαρίδες αγοράστηκαν στην Maka στις 23:30. Είναι ακόμα ζεστές, τις στέλνω με κούριερ», τονίζεται σε μία άλλη.

Όταν η Μόσχα υποδέχθηκε τα McDonald's

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Ιανουαρίου 1990. Ήταν η μέρα που η γνωστή αμερικανική αλυσίδα έμπαινε στη ρωσική αγορά εγκαινιάζοντας το κατάστημά της στην πλατεία Πούσκιν που ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Όπως αναφέρει η Daily Mail έξω από το κατάστημα είχαν συγκεντρωθεί 5.000 άνθρωποι προκειμένου να γευτούν τα αμερικανικά burger. Μάλιστα, σύμφωνα με το moneycontrol.com οι υπεύθυνοι περίμεναν ότι θα εξυπηρετήσουν 1.000 άτομα, ενώ την ημέρα των εγκαινίων εξυπηρετήθηκαν πάνω από 30.000 άνθρωποι.


Ακόμη η επιλογή των πρώτων 600 εργαζομένων έγινε μεταξύ 35.000 αιτούντων. Έτσι λοιπόν η «χρυσή αψίδα» έμελλε να γίνει η αγαπημένη συνήθεια των Ρώσων καταναλωτών.   Σημειώνεται πως για να αποφασιστεί το άνοιγμα των McDonald's στη Ρωσία έπρεπε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια, ενώ για να προχωρήσει η λειτουργία των καταστημάτων χρειάστηκαν 50 εκατ. δολάρια. 

«Εξαιρετικά συμβολικό το κλείσιμο των McDonald's»

Ο δημοσιογράφος του BBC Steven Rosenberg, ο οποίος ήταν ένας από αυτούς που περίμεναν στην ουρά το 1990 δήλωσε πως το κλείσιμο των McDonald's ήταν «εξαιρετικά συμβολικό». Από την πλευρά της η Yuliya Chernova, η οποία το 1990 ήταν παιδί θυμήθηκε τη γεύση που είχε το milkshake όταν το δοκίμασε για πρώτη φορά. 

McDonald's opens in hungry Moscow, but costs half-a-day's wages for lunch, 1990


Η Daily Mail σε ρεπορτάζ της για το άνοιγμα του πρώτου McDonald's έγραφε πως μερικοί Ρώσοι έφτασαν έξω από το κατάστημα από τα ξημερώματα προκειμένου να γευτούν τα χάμπουργκερ και τις τηγανιτές πατάτες.  Τα χρόνια πέρασαν και η Ρωσία αγκάλιασε τον καπιταλισμό.

033_RIA09-414624_5313
033_6729193_61dd51ee0a345


Στη χώρα άνοιξαν εκατοντάδες καταστήματα McDonald's ενώ στην αγορά μπήκαν και ανταγωνιστές, όπως η Pizza Hut (1990), η KFC (1995) και η Burger King (2010). Ακόμη και οι Ρώσοι πολιτικοί αγκάλιασαν την άφιξη τους με προεξέχοντα τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο οποίος πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση της Pizza Hut το 1998. 


Pizza Hut Gorbachev TV Spot Commercial :60 International version



Ειδήσεις σήμερα:

Ανδραβίδα: «Πήγα στο σπίτι να ταΐσω τον σκύλο αλλά... τσακωθήκαμε και τους σκότωσα» είπε ο δολοφόνος

Ο «πόλεμος» της τρίχας στέλνει στο σκαμνί για κακούργημα τρεις σελέμπριτι

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Η μητέρα ήταν εκείνη που ήθελε να χωρίσει» λέει ο Απόστολος Λύτρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης