Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «ανταρτοπόλεμος» των Ουκρανών καθυστερεί τον Πούτιν, μεγάλες απώλειες για τους Ρώσους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «ανταρτοπόλεμος» των Ουκρανών καθυστερεί τον Πούτιν, μεγάλες απώλειες για τους Ρώσους

Μεγάλες καθυστερήσεις για τους Ρώσους, αχρηστεύονται τα ρωσικά βαρέα οχήματα - Άγριες συγκρούσεις των Ουκρανών αλεξιπτωτιστών με τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις - Στις 12.000 οι απώλειες Ρώσων στρατιωτών, λέει το Κίεβο - Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν μεγάλες πόλεις, νεκροί άμαχοι και παιδιά

war_ukranie_arthrou
Σε μάχη σώμα με σώμα έχει μετατραπεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί, πολίτες αλλά και στρατιωτικοί πολεμούν τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις όπου είναι δυνατόν, καθηλώνοντάς τες σε ένα τέλμα που οι ιθύνοντες εισβολής δεν είχαν φανταστεί πριν δώσει την εντολή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζεται για 13η ημέρα με τις εικόνες νεκρών αμάχων, πολιτικών κτηρίων διαλυμένων από τους βομβαρδισμούς και κατεστραμμένων πόλεων να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αντίστοιχη όμως δυναμική έχουν και οι φωτογραφίες των παροπλισμένων ρωσικών αρμάτων μάχης, των μαχητικών αεροσκαφών που έχουν καταρριφθεί από Ουκρανούς και των βαρέων οχημάτων που έχουν καταλάβει οι αμυνόμενοι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης: Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός - Σημάδια ότι πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο

Από την πρώτη στιγμή ωστόσο αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν εκδηλώσει αντίσταση χωρίς να έχουν καταγραφεί εικόνες μάχης με τις δύο πλευρές σε παράταξη. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει συμβεί καθώς οι Ουκρανοί αμύνονται με κάθε τρόπο σε κάθε σημείο του εδάφους τους, είτε είναι στρατιώτες είτε πολίτες εφαρμόζοντας τακτική ενός άτυπου ανταρτοπόλεμου. Την ίδια ώρα μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, στην Ουκρανία επιχειρεί σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 Ρώσων στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή.

Δείτε βίντεο:



Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, μεγάλων απωλειών σύμφωνα με το Κίεβο, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα, αλλά σε έναν βαθμό ενισχύονται από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι απώλειες των Ρώσων στρατιωτών έχουν φτάσει τις 12.000 πολεμώντας στην Ουκρανία, ενώ 300 τανκς έχουν καταστραφεί μαζί με περισσότερα από 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 48 αεροπλάνα, 80 ελικόπτερα και τρία σκάφη. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ότι έχει ζημιές, αλλά δεν έχει δώσει πρόσφατη ενημέρωση.

Κλείσιμο
oukrania-rosikes-apoleies-1
Οι ρωσικές απώλειες σύμφωνα με το Κίεβο Πηγή: Daily Mail
Ο Πολ Κρούγκμαν έγραφε προ ημερών στους New York Times, πως ο ρωσικός στρατός κόλλησε στην ουκρανική λάσπη λόγω των κακών υπολογισμών του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο νομπελίστας οικονομολόγος μπορεί να προβλέπει πως σε βάθος χρόνου η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο, ωστόσο επισημαίνει πως οι ελπίδες για γρήγορη νίκη έχουν διαψευστεί πέρα από κάθε προσδοκία.

tank-1
Ένα κατεστραμμένο ρωσικό τανκ φαίνεται στην άκρη ενός δρόμου στο Λουχάνσκ, σε εικόνες που κατέγραψαν Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή
rosika-oximata-1
Ουκρανοί στρατιώτες στο Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας, κατέγραψαν εικόνες που δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα


Ο Στας, ένας Ουκρανός διοικητής αλεξιπτωτιστών που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι οι Ρώσοι πολεμούν τώρα δρόμο με δρόμο σε μέρη όπως το Ιρπίν και το Μπούτσα σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν και να πολιορκήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο - βασικό στόχο στις πρώτες ημέρες του πολέμου που παραμένει όρθιος δύο εβδομάδες μετά. «Υπάρχει μια τεράστια γραμμή, - 200 άνδρες, 50 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, πολλά τανκς», είπε για τη ρωσική απειλή. «Προσπαθούμε να τους απωθήσουμε, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε πλήρως».

xartis-epithesi-2
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο εν όψει της αναμενόμενης επίθεσης στην πόλη
Εν τω μεταξύ, ο Vitaliy Shichko, κάτοικος της κοντινής Μπούτσα, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην πόλη από την περασμένη εβδομάδα - αρχικά ρίχνοντας άνδρες «δεν φοβόντουσαν να χάσουν», αλλά όλο και περισσότερο μετακινούνταν με καλύτερα οπλισμένα και εξοπλισμένα στρατεύματα για να καταλάβουν και να κρατήσουν έδαφος. «Βασικά, ειδικές δυνάμεις», είπε.

Η κατάσταση πάντως σε αρκετές πόλεις, ακόμη και κοντά στο Κίεβο είναι ζοφερή αφού οι βομβαρδισμοί αμάχων πλέον είναι καθημερινότητα. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η τακτική θα πυκνώσει σε μία προσπάθεια να καμφθεί το ηθικό των Ουκρανών. Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε άδεια προκειμένου να μοιραστούν όπλα στους πολίτες ενώ οι ενήλικοι άνδρες δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα. Στην ίδια προσπάθεια απελευθερώνονται από τις φυλακές, όσοι έχουν πολεμική εμπειρία προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι στους Ρώσους.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ανθρωπιστικό διάδρομο

Ο ουκρανικός στρατός δηλώνει πως η εισβολή του Πούτιν έχει «επιβραδυνθεί σημαντικά» τις τελευταίες ημέρες, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να λένε ότι έχουν πλέον καθυστερήσει όλες οι δυνάμεις που παρατάχθηκαν κατά μήκος των συνόρων στον αγώνα.

Ο στρατός της Ουκρανίας, δίνοντας μια επισκόπηση της μάχης καθώς ο πόλεμος μπαίνει στη 13η ημέρα του, είπε ότι οι αμυντικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη βόρεια, ανατολική και νότια Ουκρανία, με όλες τις μεγάλες πόλεις εκτός της Χερσώνας -που έπεσε την περασμένη εβδομάδα- να παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα ρωσικά στρατεύματα «τείνουν όλο και περισσότερο σε λεηλασίες και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσαν οι διοικητές σύμφωνα με τη Daily Mail.

xartis-polemos-12


Οι επιδρομές σε περιοχές αμάχων συνεχίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την πόλη Σούμι - στα ανατολικά - να χτυπιέται από βόμβες, οι οποίες σύμφωνα με τον τοπικό δήμαρχο σκότωσαν 21 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τραυματίστηκαν άλλοι. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ματωμένου βρέφους που είπε ότι τραυματίστηκε στην επίθεση.

soumi
Ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε από τα ρωσικά πυρά στην πόλη Σούμι


Στο Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, ο δήμαρχος είπε ότι η πόλη βρίσκεται κάτω από τόσο σφοδρό βομβαρδισμό που οι γιατροί δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους για να ανασύρουν τα πτώματα των νεκρών - τα οποία τώρα «διαλύονται» από αδέσποτα σκυλιά. «Είναι ένας εφιάλτης», πρόσθεσε. Στο Zhyotymyr, δυτικά του Κιέβου, μια φωτιά σε μια αποθήκη πετρελαίου κατασβέστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στο Μικολάιβ, στα νότια, πολλές πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές είχαν ξεσπάσει λόγω ρωσικών επιθέσεων - με τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε σώθηκε από τα ερείπια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πυρπόλησαν εννέα ορόφους και 27 μονάδες διαμερισμάτων ενός κτιρίου κατοικιών - μια πυρκαγιά που χρειάστηκε στους διασώστες περισσότερες από τέσσερις ώρες για να σβήσουν. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.βόρ

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, μιλώντας στο BBC σήμερα το πρωί, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «γίνονται πιο απελπισμένες» και «βλέπουμε τους Ρώσους απλώς να διπλασιάζουν τη βαρβαρότητα» καθώς η επίθεση σταματά. Λέει δε ο ίδιος ότι «η Ρωσία δεν έχει κάνει ακόμη τις προόδους της στη 13η ημέρα της επίθεσης. Αυτή η βόρεια γραμμή για την οποία είναι ακόμα λίγο πολύ κολλημένη, εννοώ πραγματικά κολλημένη, οπότε δεν προχωρά».

Ειδήσεις σήμερα:

Εισβολή Πούτιν: Τα 5+1 σενάρια για το πώς θα τελειώσει ο εφιάλτης

Σε σαλέ στην Ελβετία φέρεται να φυγαδεύτηκε η επίσημη ερωμένη του Πούτιν

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχεται η κακοκαιρία «Φίλιππος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης