Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για τρίτο πακέτο κυρώσεων, στο τραπέζι η αποσύνδεση της Μόσχας από το SWIFT

Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για τρίτο πακέτο κυρώσεων, στο τραπέζι η αποσύνδεση της Μόσχας από το SWIFT

«Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», το μήνυμα του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ - Θετική και η Γερμανία για το SWIFT 

sinodosmain
Σε στοχευμένες κινήσεις προχωρά η Δύση η οποία έχει πάρει θέση μάχης ενώ η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες χώρες συντάσσονται υπέρ της αποσύνδεσης της Μόσχας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Συγκαλώ διακτυακή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18.00 για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων με σκοπό την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», το μήνυμα του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.


Μένει να αποσαφηνιστεί εάν ο νέος γύρος κυρώσεων θα αφορά στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT δείχνει, πλέον, να είναι ζήτημα ημερών, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας μιας χώρας της ευρωζώνης, καθώς και η Γερμανία με την Ουγγαρία που δεν ήταν «ζεστές», δείχνουν να έχουν αλλάξει στάση. 

Θετική ανταπόκριση στο αίτημά της για αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT φέρεται να έχει λάβει η Ουκρανία από την Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και η Κύπρος. 

H Γερμανία στέλνει 1.000 αντιαρματικά και εξετάζει μέτρα κατά της Ρωσίας στο Swift

Ισχυρή στρατιωτική ενίσχυση παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία εγκρίνοντας πρόγραμμα παράδοσης 1.000 αντιαρματικών RPG και 500 πυραύλων Stinger. Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες-μέλη να παράσχουν ουσιαστική αρωγή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται ευρείας κλίμακας.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε μέσω Τwitter ότι αναζητούνται τρόποι ώστε να μετριαστούν οι παράπλευρες απώλειες από την αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift έτσι ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί επιτυγχάνοντας το στόχο του.

Η Γερμανία, ειδικότερα, συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, το Βερολίνο ενέκρινε την παράδοση 400 γερμανικής κατασκευής αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία, ανατρέποντας την απαγόρευση που έχει επιβάλει για αποστολή φονικών όπλων σε ζώνη σύγκρουσης.

Η Γερμανία εξουσιοδότησε την Ολλανδία να στείλει στην Ουκρανία 400 αντιαρματικά για να βοηθήσει στη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην στρατιωτική πολιτική του Βερολίνου εν μέσω πιέσεων από συμμάχους ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τα όπλα θα παραδοθούν από την Ολλανδία, αλλά χρειαζόταν η έγκριση του Βερολίνου επειδή είναι γερμανικής κατασκευής.

Η Γερμανία ακολουθούσε μια μακροχρόνια πρακτική ώστε να μην επιτρέπεται η μεταφορά φονικών όπλων σε ζώνες σύγκρουσης.

Πριν από την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, απόφαση του Βερολίνου, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν επί σειρά εβδομάδων για την άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει τις αποστολές όπλων που θα ενίσχυαν την άμυνα της Ουκρανίας.

Η Εσθονία, προ ημερών, είχε διαμηνύσει ότι ήθελε να στείλει παλιά οβιδοβόλα, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει επειδή η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της. Η Εσθονία αγόρασε, τελικά, τα όπλα από τη Φινλανδία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι από χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την οργή τους μετά την άρνηση του Βερολίνου. Ως απάντηση, τότε, η Γερμανία διεμήνυσε ότι στέλνει 5.000 κράνη στην Ουκρανία, μια πενιχρή - όπως χαρακτηρίστηκε -  συνεισφορά που αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα της ΕΕ.


Αντιαρματικά θα διατεθούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας

Αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κλείσιμο
Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας. Απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν στην Ουκρανία ακόμη 1000 αντιαρματικά και 500 πύραυλοι Stinger.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτή την κατάσταση, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί εναντίον του στρατού εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Την απόφαση της κυβέρνησης χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν: «Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία αξίζει την πλήρη στήριξή μας. Έστω και αν πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και τα συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ακόμη και οι αγοραστές των γερμανικών όπλων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Βερολίνου πριν τα μεταπωλήσουν σε τρίτους, καθώς η Γερμανία ασκεί ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γεμανικών θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

Το μήνυμα Ζελένσκι 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι' αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας... Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού - το SWIFT... Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι σ' αυτό το σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Ειδήσεις σήμερα

Αποχωρεί ο Αμπράμοβιτς από την Τσέλσι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Εισβολή στην Ουκρανία - Εμπρηστικό σχόλιο Ζαχάροβα κατά Δύσης: Είστε συνεργοί στη γενοκτονία των κατοίκων του Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βιτάλι Κλίτσκο: Ο πυγμάχος δήμαρχος Κιέβου που πολεμάει τους Ρώσους εισβολείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης