Εισβολή στην Ουκρανία: Κι επίσημα η ΕΕ επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων, «χτυπώντας» Πούτιν και Λαβρόφ

Εισβολή στην Ουκρανία: Κι επίσημα η ΕΕ επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων, «χτυπώντας» Πούτιν και Λαβρόφ

Απόφαση μετά το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ - Μετά τον Άσαντ και τον Λουκασένκο, μπαίνει και ο Πούτιν στη λίστα με τους ηγέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις

putin-lavrov3
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε και επίσημα κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας και τους δύο για παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις προβλέπουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέμεινε νωρίτερα την Παρασκευή ότι ούτε ο Πούτιν ούτε ο Λαβρόφ έχουν περιουσιακά στοιχεία εκτός Ρωσίας.

Οι 27 της ΕΕ έχουν επίσης συμπεριλάβει στη λίστα των κυρώσεων και τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ.

Στη λίστα των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν επίσης και 351 βουλευτές της Δούμα, επειδή ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης δύο αποσχισμένων δημοκρατιών του Ντονμπάς.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ βρίσκονται στη λίστα των ατόμων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Δούμας που υποστηρίζουν αυτήν την επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Χτυπάμε τη Ρωσία εκεί που πρέπει να χτυπηθεί, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

«Για τον λόγο αυτόν συμφωνήθηκε και νέο πακέτο μέτρων που να συμπεριλαμβάνει Πούτιν και Λαβρόφ» πρόσθεσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Εξετάζεται επίσης ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.


Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα διεθνές σύστημα πληρωμών, το οποίο βασίζεται σε συναλλαγές μέσω ενός τυποποιημένου συστήματος κωδικών. Η πλειοψηφία των πελατών του SWIFT έχει τεράστιους όγκους συναλλαγών, όπως λ.χ. οι πληρωμές των ρωσικών εταιρειών ενέργειας.

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από αυτό το διεθνές σύστημα θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της χώρας, θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητά της να συναλλάσσεται εκτός συνόρων, αλλά και να αποκομίζει τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Ταυτόχρονα, όμως, θα έκανε πραγματικά «άνω-κάτω» το παγκόσμιο σύστημα διεθνών συναλλαγών, κατάσταση την οποία θα «πλήρωναν» όλοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για μια «έσχατη λύση».

Ειδήσεις σήμερα:

«Παράθυρο» Ντομπρόβσκις για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2023

Επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που πτωχεύουν

Η ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης