Ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη Βρετανία, ο Τζόνσον απευθύνει δραματική έκκληση για τρίτη δόση

Ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη Βρετανία, ο Τζόνσον απευθύνει δραματική έκκληση για τρίτη δόση

Την Τρίτη θα ανάψει το «πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τα νέα μέτρα με σκοπό την αναχαίτιση της μετάλλαξης Omicron - «Δύο δόσεις δεν αρκούν» προειδοποιούν Βρετανοί υγειονομικοί φορείς - Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι μετά τη μόλυνση από την Omicron είναι διπλά εμβολιασμένοι - Αναμένεται δραματική αύξηση κρουσμάτων στη Γηραιά Αλβιόνα

BRITAIN_2
Αέρα ανησυχίας έχει φέρει η μετάλλαξη Omicron στη Βρετανία καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, τείνει να εξελιχθεί σε κυρίαρχη παραλλαγή ενώ εξαπλώνεται με ιδιατέρως γοργό ρυθμό αυξάνοντας τις νοσηλείες. Στην πολυπαραγοντική εξίσωση της πανδημίας, ο νέος συντελεστής Omicron, που έχει προστεθεί, δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες. Πλέον, όπως αποδεικνύεται, ο διπλός εμβολιασμός δεν αρκεί για τη θωράκιση, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιτακτική ανάγκη η λήψη τρίτης δόσης.

Για τον λόγο αυτόν, οι Βρετανοί σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα για την ενισχυτική δόση. Οι ουρές που σχηματίζονται δημιουργούν έως και πεντάωρη αναμονή ενώ τα ενέσιμα σκευάσματα για την αναμνηστική δόση τείνουν να μειωθούν σημαντικά.

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγες ώρες όταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε τουλάχιστον έναν νεκρό από το στέλεχος Omicron.

Όπως παράλληλα σημείωσε, λόγω της νέας παραλλαγής αυξήθηκαν οι νοσηλείες, ενώ τόνισε πως «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι η τρίτη δόση».

Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Omicron απαρτίζει το 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γηραιά Αλβιόνα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα, το επιτελείο Τζόνσον έχει θέσει ως στόχο τη διενέργεια ακόμη περισσότερων εμβολιασμών με την τρίτη δόση, ανοίγοντας για όλους τους ενήλικες την πλατφόρμα.

Κλείσιμο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε, την ίδια ώρα, έκκληση στους πολίτες της χώρας του να λάβουν στα σοβαρά την επέλαση της νέας μετάλλαξη και να μην σταθούν στην ήπια συμπτωματολογία που προκαλεί.

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν στη Βρετανία 54,661 νέα κρούσματα και 38 ακόμη νεκροί από κορωνοϊό.

Ο επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την Omicron φτάνουν - μέχρι στιγμής - στις 4,713, εκτιμάται ωστόσο ότι είναι πολύ υψηλότερος ο αριθμός.

Στο Λονδίνο τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: πάνω από το 44% των φορέων κορωνοϊού έχουν προσβληθεί από την Omicron που αναμένεται μέσα στο επόμενο 48ωρο να γίνει η επικρατούσα μετάλλαξη.

Την Τρίτη αναμένεται το βρετανικό κοινοβούλιο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στα νέα μέτρα της κυβέρνησης Τζόνσον για την αντιμετώπιση της Omicron, ωστόσο θα υπάρξει και κάποιας μορφής αποστασία από τους «σκληρούς» Συντηρητικούς.

Δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι οι επιβεβαιωμένες νοσηλείες ύστερα από μόλυνση από τη νέα μετάλλαξη φτάνουν τις 10, ηλικίας από 18 έως 85 ετών, η πλειονότητα των οποίων διπλά εμβολιασμένοι.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, ανακοινώντας τα νέα υγειονομικά στοιχεία, έκρουσε τον κώδωνα προειδοποιώντας για δραματική άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων στη Γηραιά Αλβιόνα.

Υπό τον φόβο της ραγδαίας εξάπλωσης της Omicron, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε, προ ημερών, να καταρτίσει σχέδιο επέκτασης του προγράμματος χορήγησης της αναμνηστικής δόσης.

Παρά το γεγονός ότι ο εκρόσωπος Τύπου του Τζόνσον έχει προειδοποιήσει για αναβολές που θα πλήξουν το σύστημα Υγείας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επηρεαστούν οι θεραπείες των καρκινοπαθών όπως συνέβη τον προηγούμενο χειμώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει, επίσης, ανακοινώσει την πρόθεσή της να επεκτείνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τα παιδιά 12 έως 15 ετών.

Παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος για την τρίτη δόση, νέα μέτρα που εντάσσονται στο λεγόμενο «Plan B» τίθενται σε εφαρμογή στη Βρετανία με σκοπό την αναχαίτιση επέλασης της νέας μετάλλαξης. Στα νέα μέτρα περιλαβάνονται η τηλεργασία, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους και η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις

Περί τους 70 Συντηρητικούς έχουν εκδηλώσει, ωστόσο, την αντίθεσή τους στον νέο σχεδιασμό. Η στήριξη των μέτρων από τους Εργατικούς, πάντως, εξασφαλίζει την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Όπως έδειξε μελέτη Βρετανών υγειονομικών, οι δυο δόσεις δεν είναι αρκετές για την αποτροπή νόσησης, η τρίτη όμως εξασφαλίζει προστασία έως και 75% απέναντι στην εμφάνιση συμπτωμάτων από την Omicron.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει πιο ψηλά τον πήχη για τις ενισχυτικές δόσεις: ένα εκατομμύριο την ημέρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος με τη φράση της Λατινοπούλου «έχει το πηγάδι πάτο;» για ΛΟΑΤΚΙ και Καπουτζίδη: Τι απάντησε ο ηθοποιός

Κάτω 8% ο ΕΝΦΙΑ, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης σε Δημόσιο και συνταξιούχους

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης