Νίκος Ανδρουλάκης: Οι πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής

Τι δήλωσε μόλις έφτασε σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη - Αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία στη Χαριλάου Τρικούπη  - Τα νέα πρόσωπα και οι ρόλοι τους - Ποιος θα αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου - Άφησε λουλούδι στους  τάφους της Γεννηματά και του Παπανδρέου

androylakis_pasok_orthodokso_xr
Την πόρτα των ιστορικών γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη πέρασε λίγο μετά τις 11:15, ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, όπου έγινε δεκτός στην είσοδο του κτιρίου από τον Νίκο Σαλαγιάννη και τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος μίλησε για μία μεγάλη ημέρα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γυρίσει νέα σελίδα για τον τόπο.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, φτάνοντας στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη για τη διαδικασία παραλαβής από τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cge2k6oitkmx-sf)

«Είναι μεγάλη μέρα σήμερα για την παράταξη. Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά. Ο τόπος έχει ανάγκη μία ισχυρή φωνή προόδου, ρεαλισμού, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή. Ο στόχος μου είναι αυτό να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, διότι πρέπει και ο τόπος να αλλάξει σελίδα. Να πάμε σε μια εποχή όπου οι πολίτες να θεωρούν ότι τα κόμματα δίνουν λύσεις και όχι ότι είναι κλειστοί, πελατειακοί μηχανισμοί, που διχάζουν και δεν βοηθούν να πάει ο τόπος μπροστά. Οπότε έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και θα την ξεκινήσουμε από σήμερα, ώστε όλα τα θέματα να τα απαντήσουμε σωστά και με προοπτική», ανέφερε συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Κλείσιμο
Αυτή την ώρα ο νεος προεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον 6ο όροφο, στο γραφείο του προέδρου, μαζί με τον γραμματέα του κόμματος, τον διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη, αλλά και στενούς συνεργάτες του, όπως τον Ανδρέα Σπυροπουλο, Πάνο Βλάχο, Βαγγέλη Τσόγκα, Ειρήνη Κωστάκη, Βασίλη Παναγου ενώ μαζί  είναι και ο βουλευτής του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος. 

Μιλώντας με δημοσιογράφος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε αυτή την διαφορά, ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την σημασία της ενότητας. Όπως είπε και στην χθεσινή πρώτη δήλωση του μετά την νίκη, τώρα τελείωσαν οι εκλογές και πρέπει η παράταξη να είναι ενωμένη.
Στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη ο νέος πρόεδρος 
nikoas

Με τον χρόνο του -συμβολικά και κυριολεκτικά- μοιρασμένο στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Bουλή, θα επιχειρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να αξιοποιήσει το momentum της σαρωτικής του νίκης με στόχο τη δυναμική επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του -και σίγουρα όχι μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ωστόσο έχει ήδη έτοιμο πλάνο με τις άμεσες, τις μεσοπρόθεσμες και κυρίως με τις στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις, που σύμφωνα με το επιτελείο του, θα ισχυροποιήσουν την θέση του «ιστορικού κόμματος με ρίζες στην κοινωνία» στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Η πρεμιέρα του στη Χαριλάου Τρικούπη συνδέεται αναπόδραστα με τις τολμηρές αλλαγές που θέλει να πετύχει στη λειτουργία, στη δυναμική και στην εκπροσώπηση του κόμματος στην κοινωνία- σε κάθε εκλογική περιφέρεια, όπου περιόδευσε προεκλογικά και θα επιστρέψει σύντομα για να κάνει τις οργανώσεις του κόμματος «όπως ήταν παλιά» και να εγκαταστήσει τα «φυτώρια» νέων στελεχών και των υποψήφιων για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Με αφορμή δε την συνάντησή του με τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη  Χριστοδουλάκη και τον Γενικό Διευθυντή, Νίκο Σαλαγιάννη θα στείλει εκ νέου μήνυμα ενότητας, ανανέωσης και πολιτικής αυτονομίας, «διευκρινίζοντας» προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως «ομαδάρχης» και με τη στενή λογική αξιοποίησης των «δικών» του στελεχών και του αποκλεισμού των «άλλων». Σε κάθε περίπτωση άλλωστε το «όχημα» οργάνωσης του κρίσιμου Συνεδρίου του κόμματος γύρω στο Μάη, του δίνει τη δυνατότητα να διατάξει διαφορετικά τις δυνάμεις, τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη, όσο και στις οργανώσεις ανά την Ελλάδα. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν για παράδειγμα ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), όπου κρίσιμο ρόλο θα έχουν δύο από τα κεντρικά στελέχη του επιτελείου του, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Ο νυν Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης με δεδομένη την πρόθεσή του να «κατέβει» στην Αττική και το κομματικό ασυμβίβαστο μεταξύ υποψήφιου βουλευτή και Γραμματέα, δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την Χαριλάου Τρικούπη για να αφοσιωθεί στους νέους του στόχους. Θα παραιτηθεί ή θα ζητήσει ο νέος πρόεδρος την παραίτησή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Στελέχη κοντά στο Νίκο Ανδρουλάκη τονίζουν ότι η όποια κίνηση και ως προς οποιονδήποτε θα γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργεί παρερμηνείες ή λάθος εντυπώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η ανθρωπογεωγραφία στη Χαριλάου Τρικούπη θα αλλάξει. Μπορεί να αξιοποιηθούν- αλλά σε άλλα πόστα- στενοί συνεργάτες και έμπειρα στελέχη της Φώφης Γεννηματά, όπως οι κ.κ Μανώλης Όθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Ν. Σαλαγιάννης που έχει άριστη σχέση με τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά και άνθρωποι που εργάζονται ήδη στους Τομείς και στο οργανωτικό σχήμα. Θέμα χρόνου είναι ο ορισμός του νέου εκπροσώπου Τύπου. Υπάρχει εισήγηση για όνομα – έκπληξη γυναίκας δημοσιογράφου. Ωτσόσο ακούγεται και ότι τον κρίσιμο ρόλο θα αναλάβει, ο Πάνος Βλάχος, αναπληρωτής Γραμματέας Επικοινωνίας επί Γεννηματά.

Το έτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον κρας-τεστ αφορά στη διάταξη δυνάμεων στη Βουλή. Ο νέος πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει -με αφορμή την εκλογή του στην ηγεσία- με αρκετούς βουλευτές. Δεν άνοιξε κουβέντα για το ποιος θα είναι ο «αντ’ αυτού» στη βουλή με το ρόλο του προέδρου- ούτε για το ποιος θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, που σήμερα κατέχει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο συντοπίτης του στο Ηράκλειο Κρήτης που έδωσε μάχη υπέρ της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος. Οι δύο νυν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι κ.κ. Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης λέγεται ότι θα αξιοποιηθούν ως αιχμή του δόρατος στις κοινοβουλευτικές μάχες- το μήνυμα της ανανέωσης εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος εκτός των άλλων προέρχεται από την ίδια «μήτρα» και δη από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Στις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης εντάσσεται και η πρόταση αξιοποίησης του Απόστολου Πάνα και μιας γυναίκας- έτσι ακούγεται ως πιθανό το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση-κλειδί η Χαρά Κεφαλίδου, η Λίτσα Λιακούλη και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Κάποιες εισηγήσεις οδηγούν στην κρούση προς τον συνυποψήφιό του Χάρη Καστανίδη, έμπειρο κοινοβουλευτικό και νομικό και σε βουλευτή που στήριξε την υποψηφιότητα Παπανδρέου ή παρέμεινε στην ουδέτερη ζώνη, όπως οι κ.κ Αρβανιτίδης, Φραγκίδης και Μπιάνκης.

Ο νέος αρχηγός έχει ήδη προϊδεάσει για τις κινήσεις του όσον αφορά στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ (με το όνομα στη… μαρκίζα) σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η πρώτη του επαφή με την ιδιότητα του αρχηγού πλέον θα γίνει εκτός απροόπτου την Πέμπτη στην Προσύνοδο του PES, όπου θα συμμετάσχουν ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πέδρο Σάντσεθ και άλλοι κορυφαίοι παίκτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Στην ίδια Προσύνοδο θα καταγραφεί και το ενσταντανέ με τον Αλέξη Τσίπρα που συμμετέχει στις συνεδριάσεις από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ως παρατηρητής.

Στους τάφους της Γεννηματά και του Παπανδρέου ο Νίκος Ανδρουλάκης 

Ένα λουλούδι στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά στον τάφο της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, άφησε νωρίτερα ο  νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.
androulakis-tafos__4_


Ο νέος πρόεδρος άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο και στον τάφο του Αντρέα Παπανδρέου. 

andrea


Ειδήσεις σήμερα:

Ανεμβολίαστος ιερέας 47 ετών και πατέρας πέντε παιδιών πέθανε από κορωνοϊό

Όταν ο Πούτιν δούλευε ως... «ταξιτζής» - «Είναι δυσάρεστο να μιλάω γι' αυτό»

Ποιος είναι ο Μαξ Φερστάπεν, ο 24χρονος νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης