Αυστρία: Μετά την αναγκαστική παραίτηση, ο Κουρτς θέλει να γίνει «σκιώδης καγκελάριος»

Αυστρία: Μετά την αναγκαστική παραίτηση, ο Κουρτς θέλει να γίνει «σκιώδης καγκελάριος»

Μετράει ...σκάνδαλα ο παραιτηθείς καγκελάριος της Αυστρίας  Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά ψάχνει τρόπο να παραμείνει στα πράγματα - Η πολυκύμαντη διαδρομή του - Ο διάσημος  θαυμαστής από το Χόλιγουντ που διέσχισε τον Ατλαντικό για να τον συναντήσει

kurz-main
Την περίοδο της πολιτικής του ηγεμονίας, ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός επέμενε ότι η πολιτική θα αποτελέσει ένα σύντομο κεφάλαιο στη διαδρομή του. Μία στάση μονάχα… Ο ίδιος διατεινόταν ότι ανήκει σε μία γενιά που δεν πιστεύει ότι πρέπει να μένεις κάπου όλη σου τη ζωή, ενώ επέμενε ότι δεν νιώθει την παραμικρή εξάρτηση από την εξουσία, όπως οι προκατόχοι του. «Είναι θέμα ηλικίας», συμπλήρωνε. «Ανήκω σε άλλη γενιά». Απ’ ότι φαίνεται, όμως, η εξουσία αποτελεί μεγάλη πλανεύτρα, η οποία δεν κοιτά ηλικίες. Ακόμα και μετά την παραίτησή του, εξαιτίας της εμπλοκής του σε σκάνδαλο δωροδοκιών προς Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να εξασφαλίζει «φιλική κάλυψη», αλλά και υπό το βάρος της κατηγορίας περί έμμεσης, αλλά και άμεσης υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, ο ίδιος ψάχνει τρόπους να παραμείνει στον πολιτικό στίβο ως σκιώδης Καγκελάριος.

Επικαλείται, μάλιστα, τη μαμά του, παραπονούμενος για το πόσο άσχημα νιώθει με όλα αυτά που συμβαίνουν…




Το παιδί θαύμα

Διαβολικά έξυπνος, υπέρμετρα φιλόδοξος, με χολιγουντιανό αστραφτερό χαμόγελο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την προσγείωσή του στον εγχώριο πολιτικό στίβο, κέρδισε το προσωνύμιο «Wunderwuzzi». Σε ελεύθερη μετάφραση, είναι «αυτός που μπορεί να περπατήσει στο νερό» ή αλλιώς «το παιδί θαύμα». Το αφήγημά του, το οποίο συμπυκνωνόταν στη φράση «οι Αυστριακοί μπαίνουν πάντα πρώτοι» εκτόξευσε το κόμμα του, αλλά και τον ίδιο σε τροχιά ροκ σταρ. Οι ψηφοφόροι βρήκαν στο πρόσωπό του, το αύριο που οραματίζονταν. Όταν εμφανιζόταν κάπου με τα μοντέρνα στενά κοστούμια του, δίχως γραβάτα, οι πολίτες μετατρέπονταν σε οπαδούς, φωνάζοντας υστερικά το όνομά του και περιμένοντας επί ώρες για μία σέλφι μαζί του.

Ο ίδιος έμοιαζε απόλυτα εξοικειωμένος με τη δημοσιότητα και τις εκδηλώσεις λατρείας. Δεν φαινόταν να ιδρώνει με την προοπτική του να χριστεί ο νεότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο και ο πρώτος μιλένιαν στο τιμόνι ευρωπαϊκής χώρας, κλέβοντας από τον Εμανουέλ Μακρόν τον τίτλο. Εξάλλου, ο ίδιος είχε ούτε λίγο, ούτε πολύ προαναγγείλει την πολιτική του εδραίωση στους δικούς του σε ηλικία μόλις 17 ετών. Σύντομα, ο μηχανικός πατέρας του και η εκπαιδευτικός μητέρα του συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται για κενές αερολογίες ενός αιθεροβάμωνα νέου. Προσχώρησε στη νεολαία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), στην οποία δεν άργησε να ξεχωρίσει.

Κλείσιμο
Παράλληλα με τις νομικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης ενέτεινε την πολιτική του δράση. Η εκλογή του στο τιμόνι της νεολαίας επιβεβαίωσε τις φήμες: ο πιτσιρικάς είχε έρθει για να μείνει. Κατέστη εξαρχής εμφανές ότι δεν είχε καμία διάθεση να περιμένει στωικά τη σειρά του, ωριμάζοντας σαν το καλό κρασί. Ο ίδιος πίστευε ότι ωριμάζεις σαν το φρούτο, το οποίο πέφτει από το δέντρο και σαπίζει. «Δεν έχω ούτε λεπτό για χάσιμο», συνήθιζε να λέει. Επόμενη στάση το δημοτικό συμβούλιο της Βιέννης, ενώ λίγο αργότερα ανέλαβε το νεοσυσταθέν πόστο του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση του Αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών. Τα πολιτικά του καθήκοντα τον ανάγκασαν να βάλει σε αναμονή τις σπουδές του. Απόφαση που μάλλον κρίθηκε σωστή, όταν σε ηλικία 27 ετών ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου.

Ήταν η περίοδος που η φήμη του εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της χώρας του, προσελκύοντας μία ενθουσιώδη βάση οπαδών. Μεταξύ αυτών, ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ο Αυστροαμερικανός ηθοποιός και πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του προς το πρόσωπό του, διασχίζοντας τον Ατλαντικό για να τον γνωρίσει. Όση εμπειρία του έλειπε, τόσο πάθος είχε. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι την χαρακτήρισαν ως αλαζονεία. Ο ίδιος συνέχιζε ακάθεκτος, επενδύοντας στο μεταναστευτικό. Το 2017 ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που αποτελεί τον μεγαλύτερο διακρατικό οργανισμό για τη διαφύλαξη της ασφάλειας στον κόσμο. Το Δεκέμβριο του 2017, όμως, επιβεβαιώνει το θόρυβο γύρω από το ονομά του. Στα 30 του χρόνια εκλέγεται πρώτη φορά καγκελάριος. Ανανέωσε τη θητεία του στην καγκελαρία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των εδρών του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος κατά εννέα. Η πρότασή του να κλείσει τα σύνορα, εμποδίζοντας τη μετανάστευση και η αυστηροποίηση των συνθηκών παροχής ασύλου συνέβαλαν στη δημοφιλία του. Πέρασε μια ομοβροντία μέτρων και νόμων κατά της μετανάστευσης, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει με τα Μέσα. Οι προοδευτικές εφημερίδες, μάλιστα, τον συνέκριναν με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν.



Παρότι «η ώρα της ανανέωσης» αποτέλεσε ένα από τα συνθήματά του, φαίνεται ότι ο ίδιος δεν απέχει και τόσο πολύ από το παλαιό σύστημα εξουσίας και τις τακτικές του. Ο νεαρός άνδρας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς της Βιέννης ερευνούν τη δράση του από το 2016. Πιστεύουν ότι στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του Λαϊκού Κόμματος, υιοθέτησε αμφιλεγόμενες τακτικές. Ο τότε υπουργός Οικονομικών του Λαϊκού Κόμματος έδινε πληρωμένες διαφημίσεις συστηματικά σε συγκεκριμένη εφημερίδα με αντάλλαγμα αυτή και ένας τηλεοπτικός σταθμός να καλύπτουν ευνοϊκά όλες τις θέσεις του Κουρτς, αλλά και για να “μαγειρεύονται” δημοσκοπήσεις.

Ως υπουργός Εξωτερικών το 2016, φέρεται να χρησιμοποίησε 1,3 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, καλλιεργώντας το ηγετικό προφίλ του. Παλαιότερα, ο Κουρτς είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο της Αυστριακής δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για ψευδορκία ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Αυτή ερευνούσε το διαβόητο σκάνδαλο Ibizagate, όπου ο πρώην συνεργάτης του αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε, φερόταν να έχει δωροδοκηθεί από Ρώσο ολιγάρχη. Το 2019 και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αντιμετώπισε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. Οδηγήθηκε σε διάλυση η συγκυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά. Παρόλα αυτά επανήλθε δριμύτερος στις βουλευτικές εκλογές του. Η τύχη του δεν διήρκησε αρκετά. Τον περασμένο Μάιο, η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για υποψίες ψευδορκίας ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος, στη Βιέννη, ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τοποθετήσει ένα στενό του φίλο στη διοίκηση της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου "ÖBAG", που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Κουρτς είπε ψέματα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή πως δεν γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση. Η εισαγγελεία, όμως, έδωσε στη δημοσιότητα μηνύματα από το κινητό του τηλέφωνο που αποδείκνυαν όχι και γνώριζε και είχε συμμετοχή.

Ακόμα και σήμερα δηλώνει αθώος. Προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αποφύγει την αποπομπή του. Εντούτις, η παραίτηση ήταν μονόδρομος, όταν οι Πράσινοι που τον στήριζαν κυβερνητικά, απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. Η πτώση του είναι γεγονός και μάλιστα είναι και ιδιαίτερα ηχηρή. Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που πιστεύουν στην πολιτική του ανάσταση. Και, μάλιστα, σύντομα!



Ειδήσεις σήμερα

Ταλιμπάν: Η Γερμανία θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στο Αφγανιστάν

Καιρός: Βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι έως 8 μποφόρ - Δείτε πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Ανεμβολίαστη η Βόρεια Ελλάδα: Δεν κλείνουν ραντεβού - Τα ποσοστά κάλυψης ανά περιφέρεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης