Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο «άγνωστου τύπου» προς τη θάλασσα της Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο «άγνωστου τύπου» προς τη θάλασσα της Κορέας

ο υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι ενδέχεται να πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο

korea_missles
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προς την κατεύθυνση της θάλασσας, προς τα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας σήμερα.

Δεν δόθηκε καμιά άλλη λεπτομέρεια από το επιτελείο. Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι ενδέχεται να πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος. Δεν είναι σαφές εάν εκτοξεύθηκαν περισσότεροι.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Πιονγκγιάνγκ ανήγγειλε την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση νέου τύπου πυραύλου Κρουζ με μεγάλο δραστικό βεληνεκές. Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή οπλικού συστήματος από τη Βόρεια Κορέα έπειτα από έξι μήνες. Αυτόν τον μήνα δοκιμάστηκαν επίσης βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς. Κατά συνέπεια, η σημερινή είναι η τρίτη γνωστή δοκιμή.

Η ΛΔ Κορέας αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν όχι μόνο τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά να φθάσουν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Έχει αυτοανακηρυχθεί πυρηνική δύναμη. Κατά εκτιμήσεις του αμερικανικού οργανισμού Ένωση για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών (Arms Control Association) που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020, ενδέχεται να διαθέτει 30 ως 40 πυρηνικές κεφαλές.

Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Κιμ Σονγκ, δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχεδόν ταυτόχρονα με τη μετάδοση της είδησης για την εκτόξευση, ότι η χώρα του έχει «νόμιμο δικαίωμα» να εξοπλίζεται και να προχωρά σε δοκιμές οπλικών συστημάτων.

Κλείσιμο
«Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», επέμεινε ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης, αξιώνοντας οι ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην «εχθρική πολιτική» τους έναντι της χώρας του.

Η εκτόξευση του πυραύλου καταγράφηκε μερικές ημέρες αφού η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Γιονγκ Ουν, άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τη Νότια Κορέα, ωστόσο απαίτησε ως προϋπόθεση η Σεούλ να εγκαταλείψει την «εχθρική πολιτική» της έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Το σχόλιο αποτελούσε εμμέσως πλην σαφώς αντίδραση στην πρόσφατη έκκληση του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν να κηρυχθεί επίσημα το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), που είχε τερματιστεί με ανακωχή, όχι συμφωνία ειρήνης, κάτι που σημαίνει πως από τεχνική άποψη, τα δύο μέρη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση για πάνω από μισό αιώνα.


Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: Στέλνει €94 εκατ. σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά τεστ - Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος

Συνελήφθη ο δράστης της ληστείας στην οδό Μητροπόλεως - Τον έπιασαν με καλάσνικοφ

Για πρώτη φορά δύο διεμφυλικοί υποψήφιοι μπαίνουν στη Μπούντεσταγκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης