Εντουάρντο Αρεγιάνο Φέλιξ: Η διαδρομή του «El Doctor» της κοκαϊνης από τα καρτέλ μέχρι τη φυλακή

Εντουάρντο Αρεγιάνο Φέλιξ: Η διαδρομή του «El Doctor» της κοκαϊνης από τα καρτέλ μέχρι τη φυλακή

Η έκδοση του από τις ΗΠΑ στο Μεξικό μετά την ποινή που εξέτισε είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ζωή του ανθρώπου που είχε κάποτε τον πρώτο λόγο στο καρτέλ της Τιχουάνα

Felix-xtradiction-in-USA-photo-by-DEA
Ήταν νωρίς το πρωί ενός Σαββάτου που το ημερολόγιο έδειχνε 25 Οκτωβρίου του 2008 και σε μια ήσυχη μεσοαστική γειτονιά της Τιχουάνα, ο Εντουάρντο Αρεγιάννο Φέλιξ αρχηγός του διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών της πόλης, ένιωθε ασφαλής, έχοντας μαζί και την μικρή του τότε κόρη. Μόνο που δεν ήταν.

Η CIA και το FBI είχαν μεταβιβάσει στις αρχές του Μεξικού την πληροφορία για το σπίτι που κρυβόταν ο διαβόητος «El Doctor» και οι Ειδικές Δυνάμεις του Μεξικανικού Ναυτικού με την Policia Federal ανέλαβαν δράση. Η επίθεση διήρκησε πάνω από μισή ώρα και οι σφαίρες έπεφταν σαν το χαλάζι, αφού οι σωματοφύλακες του Φέλιξ αντιστάθηκαν σθεναρά, ενώ εκατοντάδες κάλυκες γέμισαν τον δρόμο. Οι κομάντος του Ναυτικού και της Αστυνομίας μπήκαν τελικά στην κατοικία και συνέλαβαν τον άνθρωπο που μαζί με τα αδέρφια του διαφέντευε το ναρκοκαρτέλ της Τιχουάνα.

Mexican soldiers and federal police arrested Eduardo Arellano Felix, an alleged leader of Tijuana dr

Αυτό απο το οποίο έφευγε το 40% της κοκαϊνης που κατέληγε στην Αμερική, το οποίο «κληρονόμησαν» από τον θείο τους Μιγκέλ Ανχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο, τον ιδρυτή του καρτέλ της Γκουανταλαχάρα. Όταν ο τελευταίος συνελήφθη αυτό «έσπασε» σε τρία μικρότερα, το καρτέλ της Τιχουάνα, το καρτέλ της Χουαρέζ και το καρτέλ της Σιναλόα που συνέχισαν την δουλειά και τις άγριες δολοφονίες όποιων τους «ενοχλούσαν».

Ο Εντουάρντο Αρεγιάννο Φέλιξ ήταν μαζί με την αδερφή του Ερεντίνα οι μόνοι από τα πέντε αδέρφια που παρέμεναν ελεύθεροι, μετά την σύλληψη του αδερφού τους Φρανσίσκο, τον Αύγουστο του 2006 από άνδρες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Κλείσιμο
Felix-xtradiction-in-USA-photo-by-DEA
Όταν οι Μεξικάνοι κομάντος έπιασαν τον «El Doctor» ήταν καταζητούμενος από την Ιντερπόλ και όχι μόνο σε εκατον ογδόντα χώρες του κόσμου και το βράδυ της Κυριακής 26 του μήνα, οι αρχές του Μεξικού τον παρουσίασαν στους δημοσιογράφους. Ο 50χρονος τότε Εντουάρντο κατέφτασε συνοδευόμενος από τους κομάντος του Ναυτικού και της Policia Federal που είχαν καλυμμένα με μάσκες τα πρόσωπά τους, φορώντας χειροπέδες στα χέρια.

Το βλέμμα του την ώρα που τα φλας άστραφταν ήταν σταθερό κοιτώντας προς τους φακούς και τις τηλεοπτικές κάμερες ενώ λίγο αργότερα, οδηγήθηκε σε ειδική αίθουσα για την συνέντευξη τύπου. Ήξερε πλέον ότι όλα είχαν τελειώσει.
Felix-back-in-Mexico
Ο γιατρός που ξέπλενε δις και η απόπειρα κατά του El Chapo

Ελάχιστα είναι γνωστά για την ζωή του Εντουάρντο Αρεγιάννο Φέλιξ, πριν από την είσοδό του στο εμπόριο ναρκωτικών με τις ευλογίες του θείου του. Το προσωνύμιο «ο γιατρός» του το κόλλησαν επειδή σπούδασε Ιατρική, αποδείχθηκε όμως τελικά ο πλεόν κατάλληλος στο να διαχειρίζεται και να ξεπλένει τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις κοκαϊνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης που διοχέτευε το καρτέλ της Τιχουάνα στις ΗΠΑ.

Λέγεται ότι αυτός είχε την ιδέα να κατασκευαστούν υπόγεια τούνελ για την μεταφορά των ναρκωτικών χωρίς να ελοχεύει κίνδυνος εντοπισμού τους από τις αρχές, όπως ισχύει όταν είναι επιμελώς κρυμένα σε φορτηγά. Ήταν ο πιο εκλεπτυσμένος από τα πέντε αδέρφια, του άρεσε η καλή ζωή και δεν ήθελε ποτέ να γνωρίζει λεπτομέρειες για τις αμέτρητες δολοφονίες που διέταζαν οι υπόλοιποι Φέλιξ.
felix-house-bulllets-2
Felix-house-in-Tighuana
Προτιμούσε να είναι ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος που «ξέπλενε» τα κέρδη μέσω δεκάδων εταιριών με διαφορετικό αντικείμενο, ενώ από τον Μάϊο του 1993, ο φόβος ρίζωσε για τα καλά μέσα του. Εκείνη την περίοδο η σύγκρουση ανάμεσα στο καρτέλ της Τιχουάνα το οποίο διοικούσε ο αδερφός του Ραμόν και σε αυτό της Σιναλόα που είχε αρχηγό τον διαβόητο Χοακίν Γκουσμάν ή «El Chapo», έφτασε στα άκρα.

Ο Ραμόν Φέλιξ αποφάσισε να «καθαρίσει» τον μετέπειτα πιο διάσημο ναρκέμπορο του Μεξικού και προσέλαβε μια ομάδα εκτελεστών από το Σαν Ντιέγκο. Το χτύπημα έγινε στις 24 Μαίου στο αεροδρόμιο της Γκουανταλαχάρα, αλλά όλα πήγαν στραβά αφού μπέρδεψαν το αυτοκίνητο του El Chapo με αυτό στο οποίο επέβαινε ο καρδινάλιος Οκάμπο, το οποίο ήταν ίδιο, ένα λευκό Grand Marquis.

Οι σωματοφύλακες του Γκουζμάν άνοιξαν πυρ και οι εκτελεστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ενώ το αιματηρό επεισόδιο είχε συνολικά έξι νεκρούς. Η κατά λάθος εκτέλεση του Οκάμπο εκείνη την Δευτέρα πήρε τεράστια έκταση στα διεθνή ΜΜΕ που σκιαγράφησαν αναλυτικά την όλο και μεγαλύτερη απειλή από τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού.
Felix-presentaion-in-the-MEXICAN-PRESS-AT-2008
Felix-1
tanza
Κρυβόταν για δεκαπέντε χρόνια

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Εντουάρντο Αρεγιάννο Φέλιξ ένιωσε για πρώτη φορά την έννοια της λέξης «φόβος» στην ζωή του και όσο οι μέρες πέρναγαν, αρχισε να μην νιώθει ασφαλής. Ήξερε ότι ο El Chapo δεν θα άφηνε αναπάντητη την δολοφονική απόπειρα εναντίον του από το καρτέλ τους και αποφάσισε να «εξαφανιστεί» για τα καλά από το προσκήνιο.

Με την οικονομική άνεση που του παρείχαν τα ναρκοδολάρια, νοίκιασε δεκάδες σπίτια στην Τιχουάνα και για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια κρυβόταν έχοντας και έναν μικρό στρατό απο σωματοφύλακες να τον προστατεύει. Εξακολουθησε να δίνει λύσεις στο ξέπλυμα, ανέλαβε ακόμη και την αρχηγία κάποια στιγμή, αλλά τελικά δεν γλίτωσε από την μοίρα που ακολουθεί τους βαρώνους των ναρκωτικών.

Μετά από τέσσερα χρόνια εγκλεισμού του στις μεξικανικές φυλακές, εκδόθηκε το 2012 στις ΗΠΑ και οδηγήθηκε στο Σαν Ντιέγκο όπου κατηγορήθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προήλθαν από πωλήσεις ναρκωτικών. Δήλωσε ένοχος και τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης, την πιο μεγάλη ποινή που μπορούσε να επιβάλλει το δικαστήριο σε κατηγορούμενο που είχε παραδεχθεί την ενοχή του.

Έχοντας εκτίσει το 85% της ποινής του και όντας ένας υποδειγματικός κρατούμενος σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο El Doctor αποφυλακίσθηκε πριν λίγες ημέρες και εκδόθηκε πίσω στο Μεξικό. Εκεί όπου θα του απαγγελθούν εκ νέου κατηγορίες για την δράση του σε ένα από τα πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών, που «χιόνισε» με κόκα τις ΗΠΑ και εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη.

Είναι σε άλλη μορφή, αλλά διατηρεί τις ίδιες τακτικές που διέπουν αυτή την αιματοβαμμένη βεντέτα δεκαετιών που εκτυλίσσεται στο Μεξικό με καθημερινές δολοφονίες προς παραδειγματισμό σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι δεν κουμαντάρουν τα καρτέλ, αλλά τα καρτέλ κουμαντάρουν τους ανθρώπους.



Ειδήσεις σήμερα:

Μάικλ Κέιν: Οι αγαπημένοι του κινηματογραφικοί ρόλοι και ο λόγος που δεν θέλησε να συνταξιοδοτηθεί

Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε κόσμο σε συνεργασία με τις ΗΠΑ

Μειωμένα ενοίκια: Πότε πληρώνονται οι αποζημιώσεις για τον Ιούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης