Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός εφήβων 12-15 ετών με… δώρο ένα ντόνατ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός εφήβων 12-15 ετών με… δώρο ένα ντόνατ

Οι έφηβοι θα μπορούν πλέον να εμβολιαστούν με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech - Επιφυλάξεις διατυπώνουν πολλοί γονείς

covid_usa_art
Ο 14χρονος Χάρισον Χάνγκερ εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και τώρα έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Να πάω στα Krispy Kreme γιατί δίνουν δωρεάν ντόνατς» σε όσους εμβολιάζονται!

Μια προωθητική ενέργεια αποτελεί κίνητρο στις ΗΠΑ όπου από χθες Πέμπτη έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται κατά της covid-19 έφηβοι ηλικίας 12 με 15 ετών, αφού νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Συνολικά περίπου 17 εκατομμύρια νέοι μπορούν πλέον να εμβολιαστούν και 15.000 φαρμακεία μπορούν από χθες να χορηγούν τις πρώτες δόσεις.

Ο νεαρός Χάρισον εμβολιάστηκε σε ιατρικό κέντρο του Μπλούμφιλντ Χιλς και πλέον μπορεί να κάνει σχέδια με την οικογένειά του: δύο εβδομάδες αφού λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχουν προγραμματίσει να πάνε ταξίδι στην Αλάσκα.

«Είμαι η τελευταία στην οικογένειά μου που εμβολιάζεται, οπότε τώρα είμαστε όλοι ασφαλείς», δήλωσε η 15χρονη Κάνταλ, η οποία πήγε να εμβολιαστεί σε ένα κέντρο κοντά στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, προτού πάει σχολείο. «Πολλοί φίλοι μου εμβολιάζονται σήμερα ή σε μερικές ημέρες. Είναι πολύ ωραίο που μπορούμε να ανησυχούμε λιγότερο», πρόσθεσε.

«Καλύτερη η πρόληψη από τη θεραπεία», εκτίμησε από την πλευρά της η 15χρονη Μάγια, η μητέρα της οποίας Έιμι είναι «ενθουσιασμένη» που το εμβόλιο της Pfizer έλαβε το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές για να χορηγείται σε εφήβους: «Θέλουμε να είναι ασφαλής και να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στη συλλογική ανοσία».

Οι έφηβοι εμφανίζουν συνήθως λιγότερο σοβαρές μορφές covid-19 από τους ενήλικους. Όμως δεν είναι προστατευμένοι από τη μόλυνση και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Κλείσιμο
Η ανοσοποίησή τους αναμένεται να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ασθένειας, αλλά και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν σε μια πιο «φυσιολογική» ζωή.

«Ανυπομονώ πραγματικά να επιστρέψω στο σχολείο πέντε ημέρες την εβδομάδα» από δύο που πηγαίνω τώρα, δήλωσε ο Τέο Μπέρνστιν, ο οποίος εμβολιάστηκε χθες στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες αφού έγινε 12 ετών. Η μητέρα του Ντάφνα Στράους δήλωσε έτοιμη «να κάνω ό,τι πρέπει ώστε οι εκπαιδευτικοί να νιώσουν πιο άνετα για να επιστρέψουν στη διδασκαλία με φυσική παρουσία».

«Θέλω να μπορώ να βγαίνω πιο πολύ έξω», δήλωσε ο 13χρονος Ντάνιελ Φοξ.

Επίσης θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους τις μάσκες: οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μην φορούν πια μάσκα -σύμβολο της πανδημίας-, με εξαίρεση όταν βρίσκονται σε μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια και σταθμούς των τρένων.

Περιορισμένος ενθουσιασμός

Το εμβόλιο που χορηγείται στους εφήβους 12 με 15 ετών είναι ίδιο με αυτό που λαμβάνουν οι ενήλικες, ακόμη και στη δοσολογία, και πολλά εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι μειώνουν το ηλικιακό όριο όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ωστόσο οι αρχές επιθυμούν να δημιουργήσουν γρήγορα και άλλα κανάλια διανομής των εμβολίων σε πιο πρακτικούς χώρους, όπως τα σχολεία ή σε παιδίατρους, τους οποίους οι οικογένειες γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Διότι δεν είναι όλοι οι γονείς ενθουσιασμένοι: μεταξύ όσων έχουν παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών σχεδόν το ένα τέταρτο είχε δηλώσει στα μέσα Απριλίου ότι δεν θα τα εμβολιάσουν και μόνος τρεις στους δέκα είχε απαντήσει ότι επιθυμεί να εμβολιάσει τα παιδιά του το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation.

«Το εμβόλιο για τα παιδιά 12 με 15 ετών είναι ασφαλές, αποτελεσματικό, πρακτικό, γρήγορο και δωρεάν», τόνισε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αυξήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του προκειμένου να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer στους εφήβους τη Δευτέρα, αφού εξέτασε τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε περίπου 2.000 νέους.

Κάποιες περιοχές άρχισαν ήδη από την Τρίτη να εμβολιάζουν τους εφήβους, όμως η πλειονότητα των εμβολιαστικών κέντρων στις ΗΠΑ ανέμενε την τελική έγκριση των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), η οποία δόθηκε την Τετάρτη το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πίνακας του Πικάσο με τη μούσα-ερωμένη του πουλήθηκε έναντι 103,4 εκατομμυρίων δολαρίων

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 35 κοντέινερ λαθραία τσιγάρα - Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρεμπορίου στην Ευρώπη

Βίντεο: Με... αύρες νερού υποδέχτηκαν τους πρώτους τουρίστες στη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης