Βρετανία: Η κρυφή ζωή του αστυφύλακα που πόζαρε με ζωγραφιστό «μουστάκι Χίτλερ» και εκπαιδευόταν με νεοναζί

Βρετανία: Η κρυφή ζωή του αστυφύλακα που πόζαρε με ζωγραφιστό «μουστάκι Χίτλερ» και εκπαιδευόταν με νεοναζί

Ερωτηματικά για το πώς ο νεαρός με τις ακραίες απόψεις «πέρασε» από τους ελέγχους της Σκότλαντ Γιάρντ - Είχε κατεβάσει το μανιφέστο του Μπρέιβικ και θαύμαζε την «αισθητική του φασισμού»

hitlerr
Σάλο έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν ενός νεαρού αστυφύλακα, ο οποίος «πέρασε» από τους ελέγχους της Σκότλαντ Γιάρντ παρά το γεγονός ότι υπήρξε στο παρελθόν ενεργό μέλος μέλος μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, συμμετέχοντας σε προγράμματα εκπαίδευσης και στρατολογώντας νέα μέλη.

Σύμφωνα με το BBC, ο 22χρονος Μπέντζαμιν Χάναμ, από το Ένφιλντ του βόρειου Λονδίνου, βρέθηκε εχθές ένοχος για συμμετοχή στην απαγορευμένη εξτρεμιστική ομάδα National Action (NA). Καταδικάστηκε επίσης για ψευδείς δηλώσεις στην αίτηση που υπέβαλε στη Μητροπολιτική Αστυνομία, και για την κατοχή εγγράφων τρομοκρατικής φύσης, που αφορούσαν σε συμπλοκές με μαχαίρι και στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον, ο 22χρονος δήλωσε ένοχος σε άλλες κατηγορίες περί κατοχής άσεμνων φωτογραφιών ενός παιδιού.





Όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, ο Χάναμ είναι ο πρώτος βρετανός αστυφύλακας που καταδικάζεται για έγκλημα που σχετίζεται με τρομοκρατία. Ο νεαρός άνδρας, που φυσικά έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, μέχρι να του ανακοινωθεί η ποινή του στις 23 Απριλίου.

Η φωτογραφία με το χιτλερικό μουστάκι και η εκπαίδευση με νεοναζί

Κλείσιμο
Προτού γίνει αστυφύλακας στη Σκότλαντ Γιάρντ, ο 22χρονος Χάναμ υπήρξε ενεργό μελος της ακροδεξιάς οργάνωσης ΝΑ, που απαγορεύτηκε το 2016 αφού επιδοκίμασε τον φόνο της Τζο Κοξ, της βουλευτίνας η οποία δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με ναζιστικές πεποιθήσεις. Επρόκειτο για την πρώτη ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

met


Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Χάναμ συμμετείχε σε προγράμματα εκπαίδευσης της ακραίας ομάδας, ακόμα και μετά την απαγόρευσή της, διέδιδε τα μηνύματα της με γκράφιτι και στρατολογούσε νέα μέλη. Λίγες μόλις εβδομάδες προτού υποβάλει αίτηση στη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία, υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου (εκτός του Σίτι) ο νεαρός εμφανιζόταν σε βίντεο εκπαίδευσης με στόχο την προσέλκυση νέων μελών στην NA. Παρ' όλα αυτά, ο νεαρός κατάφερε να περάσει από τη διαδικασία ελέγχου της Σκότλαντ Γιαρντ και να γίνει δόκιμος αστυφύλακας, δύο χρόνια αφότου εγγράφηκε στην οργάνωση.

ahannam_4


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Χάναμ είχε κατεβάσει εκτενές υλικό ακραίας θεματολογίας από το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου ενός εγχειριδίου με τεχνικές για συμπλοκές με μαχαίρι και ένα αντίγραφο από το «μανιφέστο» του Άντερς Μπρέιβικ, του ακροδεξιού εγκληματία από τη Νορβηγία που δολοφόνησε 77 άτομα το 2011 σε επιθέσεις με όπλα και με βόμβα. Σε USB που βρήκαν στην κατοχή του, ο Χάναμ είχε αποθηκεύσει εγχειρίδια που αφορούσαν στην παραγωγή βιολογικών όπλων. Επίσης, στο κινητό του βρέθηκε μια επεξεργασμένη φωτογραφία που δείχνει τον ίδιο να ποζάρει με στολή αστυφύλακα, και ζωγραφισμένο πάνω στο πρόσωπό του το χαρακτηριστικό μουστάκι του Χίτλερ.

Ακόμα και αφού ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως αστυνομικός τον Μάρτιο του 2018, ο Χάναμ συνέχισε να κατεβάζει υλικό ναζιστικού περιεχομένου από το Ίντερνετ, συμπεριλαμβομένου ενός καρτούν που δείχνει έναν μαθητή να γράφει «μου λείπεις Χίτλερ».

ahannam_1
ahannam_2


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα ερωτηματικά που εγείρονται από την υπόθεση του Χάναμ είναι πολλά, αφού πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να έγινε δεκτός στους κόλπους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ένας τέτοιος άνθρωπος, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι υπάρχουν έλεγχοι για το ποιόν των υποψηφίων που εκπαιδεύονται για να γίνουν αστυφύλακες.

Οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν την εμπλοκή του μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τη διαρροή των στοιχείων των μελών ενός ακροδεξιού διαδικτυακού φόρουμ, του Iron March, όπου συμμετείχε με το ψευδώνυμο «Anglisc».

hit


Ο νεαρός, του οποίου το δωμάτιο ήταν γεμάτο με πόστερ ναζιστικής προπαγάνδας και διακοσμητικά στοιχεία της οργάνωσης National Action, διατηρούσε ημερολογια όπου κατέγραφε τι συνέβαινε στις συναντήσεις του με τα μέλη της απαγορευμένης οργάνωσης και της ομάδας που τη διαδέχτηκε, με άλλο όνομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάναμ στο δικαστήριο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι δεν συμμεριζόταν τις απόψεις των μελών της NA, παρότι συναντιόταν μαζί τους, και επιμένοντας ότι δεν ήταν ρατσιστής αλλά ενδιαφερόταν αποκλειστικά για το «look και την αισθητική του φασισμού».

Δείτε βίντεο: Η κρυφή ζωή του αστυφύλακα που πόζαρε με μουστάκι Χίτλερ και εκπαιδευόταν με νεοναζί
Η κρυφή ζωή του αστυφύλακα που πόζαρε με μουστάκι Χίτλερ και εκπαιδευόταν με νεοναζί



Ειδήσεις σήμερα 

«Μπλόκο» στην πώληση των «παπουτσιών του σατανά» με το ανθρώπινο αίμα

Χαμηλός φόρος 4,5% για νέες ατομικές επιχειρήσεις

Τραγωδία στην Ερέτρια: Τα λάθη που προκάλεσαν τον φρικτό θάνατο των τεχνικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης