Χαμηλός φόρος 4,5% για νέες ατομικές επιχειρήσεις

Χαμηλός φόρος 4,5% για νέες ατομικές επιχειρήσεις

Εφόσον ο τζίρος του 2020 δεν ξεπέρασε τα 10.000 ευρώ

workplace-g
Με έναν ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή 4,5% θα φορολογηθούν φέτος οι νέοι επαγγελματίες και οι νέες ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα (2020) κάτω από τις 10.000 ευρώ που είναι το όριο για να ισχύσει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως αυτές τροποποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 με το ν. 4646/2019, τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι νέοι εμποροβιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης των δραστηριοτήτων τους φορολογούνται πλέον με έναν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή φόρου, της τάξεως του 4,5%, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο πολύ χαμηλός συντελεστής αφορά μόνο τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης και αμέσως μετά θα ανέβει στο 9% για τζίρους έως 10.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ατομική επιχείρηση με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος σύμφωνα με το νέο φορολογικό συντελεστή 9% φόρο 900 ευρώ. Μέχρι την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο ποσό φόρου ήταν 2.200 ευρώ (συντελεστής 22%). Αν η ίδια επιχείρηση έκανε έναρξη το 2020 για τα 3 πρώτα φορολογικά έτη λειτουργίας τους, ο συντελεστής του 9% μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 4,5%, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει στην Εφορία είναι 450 ευρώ.

Επιπλέον, η μείωση του ελάχιστου συντελεστή φόρου από το 22% στο 9% θα ισχύσει και για τις αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, εφόσον τα ποσά τους μαζί με τυχόν εισοδήματα από πωλήσεις γεωργικών προϊόντων δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.



Ειδήσεις σήμερα 

Μακελειό στο Λος Άντζελες: 4 νεκροί μεταξύ τους και ένα παιδί – Τραυματίας στο νοσοκομείο ο δράστης - Δείτε βίντεο

Φάουτσι: «Η χώρα ενδέχεται να μη χρειαστεί το εμβόλιο της AstraZeneca»


Self test: Από τις 9 Απριλίου διαθέσιμα στα φαρμακεία - Βήμα προς βήμα η διαδικασία για να το κάνετε 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης