ΟΗΕ: Μετά από 10 χρόνια πολέμου η Συρία παραμένει ένας «ζωντανός εφιάλτης»

ΟΗΕ: Μετά από 10 χρόνια πολέμου η Συρία παραμένει ένας «ζωντανός εφιάλτης»

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας περισσότερη πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

23862262
Η Συρία είναι ένας «ζωντανός εφιάλτης» όπου περίπου τα μισά παιδιά δεν έχουν ζήσει ούτε μια μέρα στη ζωή τους χωρίς πόλεμο και το 60% των Σύρων διατρέχει κίνδυνο πείνας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την 10η επέτειο του συριακού πολέμου.

«Είναι αδύνατο να συλλάβουμε πλήρως την έκταση της καταστροφής στη Συρία, αλλά ο λαός της έχει υπομείνει μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχει δει ο κόσμος αυτόν τον αιώνα. Η κλίμακα των φρικαλεοτήτων συγκλονίζει συνειδήσεις», τόνισε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Συρία δεν βρίσκεται πλέον σε πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ένας ζωντανός εφιάλτης», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η καταστολή από το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας το 2011 οδήγησε σε έναν εμφύλιο πόλεμο, με την Μόσχα να στηρίζει τον Άσαντ και την Ουάσινγκτον την αντιπολίτευση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την αραβική χώρα και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της.

«Χρειάζεται περισσότερη πρόσβαση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Οι εντατικές διασυνοριακές παραδόσεις είναι απαραίτητες για να φτάσουν σε όλους όσους έχουν ανάγκη παντού. Γι 'αυτό έχω επανειλημμένα προτρέψει το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιτύχει συναίνεση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε για πρώτη φορά επιχείρησεις διασυνοριακής βοήθειας στη Συρία το 2014 σε τέσσερα σημεία διέλευσης. Πέρυσι, μείωσε αυτή την πρόσβαση σε ένα σημείο διέλευσης από την Τουρκία λόγω αντιθέσεων από τη Ρωσία και την Κίνα.

Κλείσιμο
Το ΣΑ αναμένεται να συζητήσει ξανά το ζήτημα της διασυνοριακής βοήθειας τον Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διαιρεθεί για το πώς να χειριστεί τη Συρία, με τον σύμμαχο της Δαμασκού, Ρωσία και την Κίνα να αντιτίθεται στα δυτικά μέλη του Συμβουλίου. Η Ρωσία άσκησε βέτο σε 16 ψηφίσματα του ΣΑ για τη Συρία και υποστηρίχθηκε από την Κίνα σε πολλές από αυτές τις ψηφοφορίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης