Έλληνας στο Λονδίνο: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι εκτός ελέγχου

Έλληνας στο Λονδίνο: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι εκτός ελέγχου

Όπως λέει στο protothema.gr «επικρατεί ένας πανικός και μια αναστάτωση στον κόσμο»

koronoios-londino
Η κατάσταση με την διασπορά του κορωνοϊού στο Λονδίνο φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους επιδημιολογικούς αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά να προκαλούν στην κυριολεξία σοκ, καθώς πλέον 1 στους 30 κατοίκους είναι θετικός στον φονικό ιό, ενώ σε πολλές συνοικίες τα πράγματα είναι ακόμα πιο δραματικά με τις μελέτες να δείχνουν πως 1 στους 15 νοσεί.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προγραμματίζει να εμβολιάσει κατά του κορωνοϊού περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου προκειμένου να φρενάρει την όλη κατάσταση.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Θανάσης Στριμπώνης που ζει και εργάζεται στο κέντρο του Λονδίνου, η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου πια με τον φόβο και την ανησυχία να έχει κυριεύσει το μεγαλύτερος μέρος των πολιτών«Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στο Λονδίνο με τον κορωνοϊό είναι αρκετά ανησυχητική, μας το επιβεβαιώνουν μάλιστα και άτομα τα οποία εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας, με τα οποία μιλάμε συχνά. Αυτό που φοβούνται όλοι είναι το νοσοκομειακό σύστημα, το οποίο έχει σχεδόν φρακάρει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για επιπλέον νοσηλευόμενους είτε σε απλές μονάδες covid είτε στην εντατική. Επικρατεί ένας πανικός και μια αναστάτωση στον κόσμο γιατί όσο πάει η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει αν δεν γίνει άμεσα κάτι. Οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά και στόχος μαθαίνω είναι πως μέχρι τον άλλο μήνα να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ηλικιωμένοι».


Δείτε το βίντεο: Ανοχύρωτη πόλη το Λονδίνο στις γιορτές




Αυτό που τρομάζει περισσότερο τους Λονδρέζους είναι ο δείκτης μετάδοσης του ιού, που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός: «Τα επιδημιολογικά νούμερα αυτή την στιγμή μόνο φόβο προκαλούν, καθώς 1 στους 30 κατοίκους του Λονδίνου είναι θετικός στο ιό, ενώ σε κάποιες συνοικίες είναι 1 στους 15. Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου πλέον, ενώ σ όλα αυτά έχει προστεθεί και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Δεν ξέρουμε πλέον τι μπορεί να γίνει, αλλά και πως να προφυλαχτείς με τόσο μεγάλο ποσοστό διασποράς” αναφέρει και προσθέτει ο 30χρονος “Αυτή την ώρα από θέμα μέτρων προφύλαξης είμαστε στο πιο υψηλό επίπεδο, που σημαίνει πως είναι τα πάντα κλειστά μέχρι και τα σχολεία, απλά δεν έχουμε αυτό που εφαρμόζει η Ελλάδα με την περιορισμό της μετακίνησης, από κάποια ώρα και μετά. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, το μόνο που επιβάλλεται είναι η χρήση μάσκας παντού, οι αποστάσεις. Έξω βγαίνεις κανονικά χωρίς την αποστολή κάποιου sms, αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ εδώ, ούτε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ίσως εκτός Λονδίνου να είναι δύσκολα να πας, αλλά μέχρι εκεί».

Κλείσιμο
050_ONLY_0422443


Ο Θανάσης Στριμπώνης αναφέρεται και στο διάστημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα όπου άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα στο Λονδίνο με τις εικόνες να προκαλούν την παγκόσμια κατακραυγή: «Είχαν ανοίξει τα μαγαζιά μια εβδομάδα πριν την γιορτή των Χριστουγέννων και πραγματικά επικρατούσε παντού το αδιαχώρητο, καθώς χάθηκε κάθε έλεγχος και προσοχή. Στους κεντρικούς δρόμους δεν έβλεπες αυτοκίνητα παρά μόνο κόσμο. Αυτό κράτησε μόνο τρεις ημέρες ευτυχώς, διότι οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης προφανώς κατάλαβαν το λάθος που είχαν κάνει” εξηγεί και συνεχίζει “Ο κόσμος δεν ανησυχεί πλέον μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, καθώς είναι ξεκάθαρο πια πως δεν θα λύσουμε εύκολα τα θέματα μας με την πανδημία. Κι εγώ ανησυχώ γιατί δεν ξέρω που θα μας βγάλει η κατάσταση αυτή. Υπάρχει μια απαισιοδοξία και αγανάκτηση. Έχω να δω την οικογένεια μου στην Ελλάδα από τον Μάρτιο, καθώς ούτε εγώ μπορώ να ταξιδέψω αλλά ούτε και οι δικοί μου. Η πανδημία έχει πλήξει τα πάντα γύρω μας σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Έχουν καταστραφεί οικονομίες, ενώ κόσμος έχει χάσει τις δουλειές του. Μιλάμε για ένα τσουνάμι εξελίξεων, που από την μια δεν μπορείς να σταματήσεις και από την άλλη δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δραστική λύση για επιστροφή στην κανονικότητα».


000_1UM7JJ



Ο 30χρονος Θανάσης εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από περίπου δυο χρόνια και εργάζεται στο θρυλικό ελληνικό delicatessen παντοπωλείο Athenian Grocery στο κέντρο του Λονδίνου: «Είμαι δυο χρόνια εδώ και η αλήθεια είναι πως τα πάντα είναι διαφορετικά από την ημέρα που ήρθα. Μιλάμε για ένα άλλο Λονδίνο μια άλλη καθημερινότητα. Εργασιακά δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα, καθώς εδώ στο ελληνικό παντοπωλείο όπου εργάζομαι εξαιτίας της κατάστασης παραμένουμε ανοιχτά απλά δεν εξυπηρετούμε τόσο ελεύθερα όπως πριν. Δυστυχώς μέχρι δυο άτομα μπορούν να βρίσκονται εντός καταστήματος με αποτέλεσμα να υπάρχουν έξω ουρές, με μάσκες και αποστάσεις. Έχουμε κυρίως Ελληνικά και Κυπριακά προϊόντα. Το παντοπωλείο είναι από το 1952 και είναι το πιο παλιό ελληνικό delicatessen του Λονδίνου. Υπάρχει κόσμος Έλληνες, Κύπριοι και Λονδρέζοι που μας προτιμούν. Είμαστε στο κέντρο του Λονδίνου, το Big Ben από την συνοικία Bayswater που βρισκόμαστε είναι μόλις 20 με 30 λεπτά».

Ακόμα και να τελειώσει η πανδημία ο Θανάσης Στριμπώνης δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα: «Ακόμα και μετά την πανδημία δεν σκέφτομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα. Έφυγα πριν περίπου δυο χρόνια εξαιτίας της κρίσης όπου δεν έβρισκα δουλειά, φαντάσου τι θα γίνει μετά, ούτε σαν σκέψη δεν περνάει από το μυαλό μου. Από την άλλη όμως αγαπώ της χώρα μου και εύχομαι να πάνε καλύτερα τα πράγματα για την Ελλάδα απ ότι υπολογίζω».

Ειδήσεις σήμερα: 

Με εξπρές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τα Rafale - Σήμερα και η συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

«Βαβυλωνία» το Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: Οι ξένες γλώσσες Βορίδη, τα «Γαλλικά» Πολάκη και τα «Λατινικά» Ζαχαριάδη

Σε ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες για την κακοκαιρία - Πού θα «χτυπήσει» σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης