«Βαβυλωνία» το Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: Οι ξένες γλώσσες Βορίδη, τα «Γαλλικά» Πολάκη και τα «Λατινικά» Ζαχαριάδη

«Βαβυλωνία» το Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: Οι ξένες γλώσσες Βορίδη, τα «Γαλλικά» Πολάκη και τα «Λατινικά» Ζαχαριάδη

Σε αντιπολιτευτικό κρεσέντο με εσωκομματικές προεκτάσεις εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή  - Τι ειπώθηκε για τους μετακλητούς -  Η απάντηση της ΝΔ στον «αδιάβαστο» Πολάκη

voridis-vouli
Σε αντιπολιτευτικό κρεσέντο με εσωκομματικές προεκτάσεις εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)» και εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη. Ο τελευταίος -παρότι δεν έχει συμπληρώσει ούτε μια εβδομάδα στα νέα υπουργικά του καθήκοντα- προσήλθε χθες στη Βουλή για να υποστηρίξει στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, την αρμόδια δηλαδή κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο που «κληρονόμησε» από τον προκάτοχό του, Τάκη Θεοδωρικάκο, ως «εμβληματική μεταρρύθμιση» της παρούσας διακυβέρνησης.

Κινούμενος, μάλιστα, σε τροχιά περαιτέρω εξορθολογισμού και αντικειμενικότητας του προτεινόμενου πλαισίου προσλήψεων, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα επιφέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, με τις οποίες θα μοριοδοτηθούν οι ξένες γλώσσες και η εργασιακή εμπειρία. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που θα απαιτείται συνέντευξη, αυτή θα περιγράφεται ως «δομημένη συνέντευξη», ενώ για τα διδακτορικά εξήγησε ότι θα γίνονται αποδεκτά στην προκήρυξη «σύμφωνα με την ταξινόμηση του εθνικού αρχείου διδακτορικών διατριβών».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, με την αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ που καταψήφισε) να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στη συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής, αύριο Τετάρτη, στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νέο έτος.

Την εξέλιξη του νομοσχεδίου, άλλωστε, παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καθώς η ψήφισή του φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διορισμού μόνιμου προσωπικού στο ελληνικό δημόσιο, επαναφέροντας -μεταξύ άλλων- τους γραπτούς διαγωνισμούς. Επίσης, ρυθμίσεις όπως αυτή που προανήγγειλε ο κ. Βορίδης για την μοριοδότηση των ξένων γλωσσών επανακαθορίζουν και την κατεύθυνση σπουδών χιλιάδων πολιτών, προκειμένου να αναπτύξουν το προσοντολόγιό τους στο προσεχές μέλλον, διεκδικώντας μια μόνιμη εργασιακή σχέση στον δημόσιο τομέα.

Και οι μετακλητοί… παρόντες

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής έγινε λόγος και για τον αριθμό των μετακλητών, που σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν και έφτασαν τους 3.000. Από πλευράς του, ο κ. Βορίδης είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση στους μετακλητούς των υπουργείων και των συνεργατών των βουλευτών και οριακή αύξηση στους μετακλητούς συνεργάτες των δημάρχων. Συγκεκριμένα, στον αριθμό 3.000 μετακλητών που ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, ο κ. Βορίδης είπε ότι, δεν ήταν μηδέν» και πήγαν 3.000 «ξαφνικά». Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι μετακλητοί εκτός ΟΤΑ (στα υπουργικά γραφεία, την γραμματεία της κυβέρνησης κλπ) επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 997 τον Ιανουάριο του 2018 ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 1.089 (τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 1.081). Επί ΝΔ, τον Ιανουάριο του 2020 ήταν 835 και τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 910. «Πώς έχουμε παραπάνω;» ρώτησε ο κ. Βορίδης. Μοναδική εξαίρεση, δηλαδή αύξηση υπήρξε μόνο στους μετακλητούς των ΟΤΑ, υποστήριξε ο κ. Βορίδης και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, εάν αυτό που λέει είναι να μειώσουμε τους μετακλητούς συνεργάτες δημάρχων, να το πει με «καθαρό τρόπο».

polakis_vouli
Κλείσιμο


Παρά το αναλυτικό, τεχνικό σκέλος της συζήτησης, δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη εξαπέλυσε χθες ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. «Μπήκατε υπουργός Εσωτερικών, για να ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές, με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά-ακροδεξιά δίκτυα της ομογένειας, θα μπορέσετε να επιτύχετε μια διαφορά επιστολικών ψήφων, που θα επιτρέψει είτε την οριακή σας νίκη είτε όχι τη συντριπτική σας ήττα» δήλωσε ο κ. Πολάκης, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους. Ο ίδιος, ανάμεσα στις πρώτες λέξεις της τοποθέτησής του ευχήθηκε «καλή λευτεριά από την πανδημία και από αυτή την κυβέρνηση που ήρθε ως κυβέρνηση των αρίστων και θα φύγει ως κυβέρνηση ακριδών» και έσπευσε να προφητεύσει πως «όσα μέτρα και να πάρετε η Αριστερά θα ξανακυβερνήσει και θα είναι και ντάλα μεσημέρι».

Απαντώντας σχετικά, «οι απόδημοι θα ψηφίσουν. Μην σας πιάνει αγωνία. Θα ψηφίσουν καθώς υπάρχει απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Εμείς θα οργανώσουμε την συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία. Ξέρω ότι θλίβεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτή είναι η απόφαση του κοινοβουλίου. Είπε ο κ. Πολάκης ότι οι απόδημοι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και επειδή δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση έβαλε τον Βορίδη να τους οργανώσει. Όμως, ο κ. Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι ασχέτως με την συμμετοχή των απόδημων, δεν θα κερδίσουν τις εκλογές γιατί δεν τους θέλει ο κόσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

polakis_vouli1


Ο «αδιάβαστος» Πολάκης

Στα «Γαλλικά» Πολάκη προς την ελληνική ομογένεια απάντησε με ανακοίνωσή της σχεδόν ακαριαία και η ΝΔ, αναφέροντας πως:

«Ο κ. Πολάκης σήμερα στη Βουλή ταύτισε τον αγνό πατριωτισμό της ελληνικής ομογένειας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό, αποδεικνύοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τους Έλληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας που με κάθε ευκαιρία στοχοποιούν! Επιπλέον, ο αναπληρωτής τομεάρχης εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα στην ιδεοληπτική εμμονή του, έδειξε να αγνοεί πως οι εκλογές των αποδήμων δεν θα γίνουν με επιστολική ψήφο, αλλά με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Δεν διάβασαν, δηλαδή, ούτε καν τον νόμο που και οι ίδιοι ψήφισαν! Η συμμαχία της παροιμιώδους προχειρότητας, της άγνοιας, της ιδεοληψίας και της χυδαιότητας που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο προοδευτική δεν είναι!».

Αμετακίνητος από τις θέσεις του, ωστόσο, «όσον αφορά στο νομοσχέδιο, πρόκειται όπως τόνισα για ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ επιτελικό ΔΟΥΛΕΜΑ, που έρχεται χρονικά μετά το όργιο κομματικών διορισμών σε όλη την έκταση του κράτους, θα εφαρμοστεί μετά από χρόνια (που δεν θα 'ναι κυβέρνηση η ΝΔ) και αποδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού κράτους και της κοινωνίας...» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Πολάκης, έλκοντας τα φώτα από την συνήθη, ιδιότυπη ρητορική του, αν και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών.

Σε αντιδιαστολή με τον κ. Πολάκη, ο «πολιτικός προϊστάμενός του» Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης απέφυγε κάθε προσωπική αναφορά στον κ. Βορίδη -ρίχνοντας τους τόνους- και περιόρισε την ατζέντα από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σώμα του νομοσχεδίου δείχνοντας έτσι τον «ιδεατό» εσωκομματικό δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον υπουργό Εσωτερικών ως «Ιανό», ακολουθώντας ηχηρά μια άλλη αισθητική και πολιτική αντίληψη από αυτήν του κ. Πολάκη.

«Τον Ιανό, τον διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων θύμισε η παρθενική εμφάνιση του νέου Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη στη Βουλή. Ειδικότερα, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο, στην αρμόδια επιτροπή, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι αποδέχεται σχεδόν το σύνολο των παρατηρήσεων και προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ειδικότερα δεσμεύτηκε ότι:

 Οι διαδικασίες των συνεντεύξεων -όπου προβλέπονται – θα είναι δομημένες.

 Θα προσμετράται και η εργασιακή εμπειρία των υποψηφίων προς διορισμό.

 Θα μοριοδοτούνται και οι ξένες γλώσσες.

 Θα μοριοδοτούνται μόνο τα συναφή διδακτορικά για κάθε προκηρυσσόμενη θέση.

Μετά και τις αρχικές υπαναχωρήσεις του κ. Θεοδωρικάκου στο θέμα των ποσοστώσεων των ειδικών κοινωνικών ομάδων και στο αρχικό σενάριο διενέργειας γενικευμένων ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, αναδείχτηκαν πλήρως η ελλιπής προετοιμασία και η προχειρότητα της κυβέρνησης» επισήμανε στην παρέμβασή του ο κ. Ζαχαριάδης.

«Κατέστη πλέον εμφανές και στους πιο δύσπιστους αυτό που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συνιστά καμία καινοτομία. Στην ουσία πρόκειται για μία fake μεταρρύθμιση καθώς, σχεδόν όλες οι υποτιθέμενες καινοτομίες του αποτελούν ήδη θεσπισμένες διατάξεις και εφαρμοζόμενες πολιτικές, ενώ οι ελάχιστες νέες προσθήκες ήταν κατά βάση πρόχειρες και ανεφάρμοστες. Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο κ. Βορίδης υπερασπίστηκε πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, υπερασπίστηκε πλήρως τις διαρκείς παρακάμψεις του ΑΣΕΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ, υπερασπίστηκε πλήρως τους διορισμούς των γαλάζιων κομματαρχών στα νοσοκομεία και τους άλλους φορείς του δημοσίου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά. «Ποιους θέλετε να προσλάβουμε τους ξένους;» είχε δηλώσει πρόσφατα σε μια κρίση ειλικρίνειας, για τους κομματικούς διορισμούς της κυβέρνησης» υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης, ενώ εκτίμησε ότι η «σημερινή εμφάνιση του κ. Βορίδη στη Βουλή αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική εικόνα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Πίσω από ένα επιμελώς κατασκευασμένο ψεύτικο προφίλ συναίνεσης, μετριοπάθειας και μεταρρυθμιστικής διάθεσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το αληθινό πρόσωπό της. Αυτό, που είναι συνώνυμο του παλαιοκομματισμού, των πελατειακών σχέσεων, του αυταρχισμού και της αδιαφάνειας. Η κυβέρνηση του δήθεν μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη, επιχειρεί με κάθε τρόπο, την επαναφορά των χειρότερων πρακτικών του παρελθόντος, που χρεοκόπησαν τη χώρα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαριάδης και κατέληξε «ο ΣΥΡΙΖΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους θεσμούς και την κοινωνία, θα διεκδικήσει και κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, την περαιτέρω βελτίωση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Παρά ταύτα δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία συνθηκών αξιοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία του δημόσιου τομέα».



Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ-Πενς στον Λευκό Οίκο, η πρώτη μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Πανδημία-Σλοβενία: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι θάνατοι- Σήμερα φτάνουν οι πρώτες δόσεις της Moderna


Ποιοι θα έχουν εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο - Τα 8 βήματα για να κλείσετε ραντεβού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης